Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 2. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Čudoviti prizori: štiriletnik se najraje igra mašo, pozna več svetnikov in preseneča celo svoje starše

WhatsApp-Image-2021-08-20-at-20.17.27.jpeg

Cortesia / Ana Cristina Gama

Ricardo Sanches - objavljeno 12/09/21

Francisco pozna imena vseh liturgičnih predmetov in se najraje igra mašo

S čim se ponavadi najraje igrajo štiriletni dečki? S superjunaki, dinozavri, avtomobili? Morda … Toda najljubša igra Francisca Almeide Game je še ena: zelo rad se igra mašo.

Francisco dan preživi s posebnim otroškim kompletom liturgičnih predmetov, ki so ga njegovi starši kupili v trgovini s katoliškimi izdelki. Škatla vsebuje vse predmete, potrebne za bogoslužje, na primer kelih, križ, prtiček, pateno in hostijo. Vse v barvah in v miniaturni izvedbi. Vsebuje tudi po meri narejeno štolo, da bi se mali “duhovnik” v polnosti vživel v mašo.

Francisco pozna ime vsakega predmeta in njegov namen. “Imeti mora dva kompleta za mašo, ker eden ni dovolj,” razlaga njegova mama, sicer pa učiteljica Ana Cristina Gama.

Deček se pogosto zadržuje v svoji “domači cerkvi” in pri svoji maši ponavlja duhovnikove kretnje, molitve in druge besede. Pri evharistiji mu je najbolj všeč posvetitev. V slovesnem tonu ponavlja besede, ki jih je Jezus govoril pri zadnji večerji: “Vzemite in jejte od tega vsi (…).”

“Igrač mu ne manjka. Tam ima voziček, lahko se igra s plastelinom. Z njim se celo malo igra, potem pa se vedno vrne k maši,” razlaga Franciscova mama. Dečkov oče dodaja, da ga družina, ki je sicer zelo verna, nikoli v nič ne sili: “Ni prisile, naredi to, naredi tisto. To je njegova želja. Nekatere njegove unikatne stvari, ki jih vsakodnevno pobirava s tal, presenetijo celo naju,” pojasnjuje inženir Alexandre Silva Gama.

Ljubezen do maše

Francisco se ne mara le igrati maše. Prav tako vsak teden vztraja pri obisku svete maše v župniji Bom Jesus da Lapa v Araçatubi. Tja hodijo, odkar je bil še v materinem trebuhu.

Za razliko od drugih otrok podobne starosti se deček med mašo ne pusti zmotiti. “Nasprotno: med mašo je popolnoma tiho,” pravi mama.

Pravzaprav je bila pandemija za Francisca še posebej težko obdobje, saj je želel biti osebno pri maši, ne le po televiziji in internetu. “Ko je bila v cerkvah spet možna prisotnost ljudstva, smo morali prositi našega župnika, naj nam dovoli udeležbo pri maši v cerkvi, saj je za to prosil prav Francisco,” se spominja dečkov oče. “Biti pri maši je zanj tako vznemirljivo, kot bi preživljal najlepši čas na igrišču. To je zanj najboljši čas v dnevu,” dodaja Alexandre.

Zanimanje za božje stvari

Francisca poleg maše zanima vse, kar je povezano s katoliško vero. Pozna več svetnikov in zna moliti nešteto molitev, kot je očenaš, zdravamarija, sveti angel, veroizpoved, rožni venec Božjega usmiljenja in molitev svetega Benedikta, ki jo je molil v cerkvi z duhovnikom.

Starši pravijo, da je Francisco zanje pravi čudež. Je njihov drugi otrok, prvi, Lucas, se je rodil pri šestih mesecih in po enem dnevu odšel v Očetovo hišo.

Starši so zgled vere, vendar verjamejo, da ga ne bi mogli naučiti vsega, kar Francisco ve o duhovnem življenju.

Na vprašanje, od kod toliko zanimanja za sveto in kje Francisco pridobi toliko nenavadnega znanja za otroka, ki bo dopolnil štiri leta, ima odgovor že štiriletnik: “To je Božja milost.”

Darila in sanje

Leta 2020 je Francisco prosil svoje starše za posebno božično darilo: klečalnik za molitev, kakršnega ima duhovnik v cerkvi. Seveda so se odzvali na to posebno prošnjo.

Za prihajajoči rojstni dan si želi, da njegovi starši pripravijo tematsko zabavo o Jezusu. Prosil je tudi za darilo: podobo svetega Mihaela. Poleg tega želi Francisco na svoj rojstni dan organizirati procesijo in da bi vsi gostje podarili hrano družinam v stiski.

Pri štirih letih ima Francisco velike in pomembne sanje: želi postati duhovnik in spoznati svojega soimenjaka, papeža Frančiška.

Pravzaprav se že usposablja za to, da bi postal duhovnik. Prav tako se pripravlja na obisk papeža v Vatikanu. Kako? Tako, da ves podarjen denar varčuje za potovanje.

Naj Božja milost uresniči tvoje sanje, Francisco!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
igraotrocisveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.