Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pretirano razmišljanje je škodljivo za naše duševno zdravje

shutterstock_1262946181.jpg

Krakenimages.com | Shutterstock

Octavio Messias - objavljeno 17/09/21

Osredotočite se na sedanjost

Kako bom plačal položnice ob koncu meseca? Kaj se dogaja z maminim zdravjem? Kakšen svet bom pustil za seboj svojim otrokom? Če nismo dovolj pozorni, te in podobne misli prevzamejo našo pozornost, zaradi česar se lahko v neskončni mreži misli izgubimo. S težavami, ki jih prinaša pandemija, se to le še slabša in lahko pride do resnih skrajnosti.

Velik pritisk

“Obstajajo ljudje, pri katerih je pretirano razmišljanje preprosto patološko,” pravi ameriška psihologinja Catherine Pittman, avtorica knjige Rewire Your Anxious Brain: How to Use Neuroscience of Fear to End of Anction, Panic and Worry (Kako uporabiti nevroznanost za odpravo depresije, panike in skrbi).

Kronično pretirano razmišljanje vodi do tega, da ljudje večino svojega časa porabijo za razmišljanje o številnih vsakdanjih skrbeh, s čimer ustvarjajo velik pritisk sami nase, to pa lahko pozneje vodi v tesnobo in depresijo.

Preveč razmišljanja, ki se lahko zdi nepotrebno, povzroči, da možganske frekvence vstopijo v neprekinjen krog, ki se ponavlja, kljub temu da posameznik tega ne namerava početi.

Glas, ki ne preneha

Vsak ima tisti notranji glas, ki podaja mnenje o vsem in presojo o vsakem (še posebej o nas samih). V primeru patološkega pretiranega razmišljanja ta glas niti za trenutek ne preneha in posamezniku prepreči kakršnokoli ukrepanje.

In ravno to je rešitev. Če ste se na primer izgubili v lastnih mislih, začnite z neko dejavnostjo, pa naj bo to gledanje serije, pomivanje posode ali branje knjige, karkoli, kar vas odvrača od razmišljanja.

Naslednji nasvet, ki ga dajejo strokovnjaki, je, da se osredotočite na trenutek, kar pomeni, da občutite, kako se vaša stopala dotikajo tal, da opazujete svojo okolico in ste pozorni na vonjave in slušne dražljaje. Načelo je preprosto: z vnovičnim povezovanjem z okoljem se odklopite od misli, ki vas paralizirajo.

Osredotočite se na rešitev

Prav tako zdravniki priporočajo nekaj, kar je v skladu z ljudskim rekom: osredotočite se na rešitev, ne na problem. Ko naši možgani vstopijo v začaran krog, ko v vsem vidijo težave, je malo verjetno, da bodo obdelali kakšno drugo vrsto informacij.

Če pa se osredotočite na rešitev, prekinete ta vzorec in se lahko problema lotite bolj konstruktivno. Primer: namesto da bi vas skrbelo zaradi pomanjkanja stikov s prijatelji med pandemijo, ostaja izziv: kako zgraditi močnejše odnose, da se bom v prihodnosti počutil bolj sprejetega? Gre za ukrotitev uma, da sprejmete sedanjost. Pogosto pomaga tudi meditacija.

Pomoč

Seveda patološka stanja pretiranega razmišljanja zahtevajo terapevtsko spremljanje in celo zdravila. V tem primeru ne oklevajte in poiščite pomoč. Obstaja pa tudi več stopenj, ko lahko posameznik sam spremeni to frekvenco. In da bi opravili to delo, je prvi korak, da sprejmemo, da nad stvarmi in dogodki preprosto nimamo toliko nadzora, kot bi si želeli.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
osebna raststrah
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.