Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako v hedonističnem svetu otroku privzgojiti željo po trudu

shutterstock_427980211.jpg

Alex Brylov | Shutterstock

María José García Crespo - objavljeno 23/09/21

Vzgoja volje je pomembna, ker otrokom in mladim pomaga, da se kot osebe bolj celostno razvijejo. Na ta način bodo dosegli smisel in občutili zadovoljstvo

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Kako naj vzgajamo za napor v družbi, ki je uživaška, pomehkužena in kjer je vse dosegljivo na klik? Za to je treba vzbuditi željo in nenehno skrbeti, da otroci razvijajo te sposobnosti.

Napor predpostavlja odgovornost, vztrajnost in zavedanje posledic naših dejanj. Napor nas sili v boj proti lenobi, da se za nekaj časa “odklopimo” od računalnika in pomagamo pri hišnih opravilih, se odpravimo po nakupih, pospravimo sobo in se posvetimo učenju …

Vzgoja volje otrokom pomaga k polnemu razvoju njihove osebnosti, daje jim smisel in nazadnje ne le bežnega zadovoljstva, ki ga nudijo hitri užitki, temveč občutek globljega zadovoljstva in sreče po opravljeni nalogi ali delu.

Prednosti

Strokovnjaki naštejejo kar nekaj prednosti, ki jih ima vzgoja za kulturo truda:

  • Otroci imajo več samonadzora, ker se znajo potruditi in biti potrpežljivi.
  • Postanejo bolj zavestni potrošniki, ne glede na napor, ki ga to predstavlja.
  • Več možnosti imajo pri doseganju svojih ciljev, ker so izurjeni, da kljub oviram nadaljujejo in vztrajajo pri opravljanju nalog, ki jih vodijo k njihovemu cilju. Zaradi tega bodo učinkovitejši ter bodo imeli v življenju večje ambicije, da ne bi ostali pri povprečju.
  • Znali bodo ceniti, kar imajo, ker vedo, koliko jih je to stalo.
  • Bolje bodo obvladovali frustracije in bodo znali priznati poraz, ker ga bodo videli kot priložnost, da se iz neuspeha in napak nekaj naučijo. Na ta način bodo postali zrelejši in razvili vse svoje sposobnosti.
  • Okrepili bodo samozavest in si zastavljali nove izzive. Uporabni bodo in zato bolj zadovoljni.
  • Postali bodo odpornejši.
  • Rasli bodo kot osebe in bili boljša različica sebe.

Raziskave kažejo, da napor in samodisciplina spodbujata ustvarjalnost in razvoj osebnih darov. Po znanem Ericcsonovem pravilu 10.000 ur je za odličnost na nekem področju treba stvari posvetiti toliko časa.

To pomeni 10 ur na teden v dvajsetih letih, 20 ur na teden v desetih letih ali 40 ur na teden v petih letih. Vsekakor veliko truda in veliko časa.

Kako lahko svoje otroke vzgajamo za trud?

Otrok se mora na napor navaditi in ga opravljati redno, da bo lahko dosegal cilje in zdravo odraščal. Kako se počutimo, kadar nekaj dosežemo zaradi svoje vztrajnosti in iz lastne želje? Načelo pri vzgoji za trud je, da bolj kot imeti poudarimo in utrjujemo biti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
otrocistarševstvovzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.