Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Ob petih zjutraj ima vsakdo čas

EWANGELIA RANO

Pazargic Liviu | Shutterstock

Aleš Čerin - objavljeno 24/09/21

... samo vstati je težko

Stavek iz naslova je izrekel Marko Košnik, duhovnik salezijanec. Drži, res ima vsakdo čas ob petih zjutraj. Samo vstati je težko.

Težko pa je vstati zato, ker gremo prepozno spat. Vsaj jaz. Pred časom sem si celo nastavil staro budilko, ki me je “budila” zvečer ob desetih, da bi takrat odšel spat, da bi do petih zjutraj imel sedem ur spanja. Pa mi je redko uspelo. Zakaj?

Ker nimam discipline! Težka je in prav tako nepriljubljena kot driska. Disciplina namreč. A pomembna. Mimogrede, disciplina, ki bi ji lahko rekli tudi samoobvladanje, je pravzaprav sad Duha, kot je sveti Pavel zapisal v pismu Galačanom (Gal 5,22-23).

V Exodusu 90, duhovnem izzivu za moške, smo prebirali poglavja iz Geneze, iz prvih treh poglavij Svetega pisma. Tam je bilo en dan govora o disciplini v povezavi z možmi. Takole je zapisano v eni od meditacij: “Fantje sovražijo disciplino. Možje sprejemajo disciplino. Fantje se skrivajo pred tistimi, ki jih popravljajo. Možje se postavijo pred tiste, ki zahtevajo od njih odličnost. Fantje se hranijo z udobjem, da ohranjajo občutke od takrat, ko so sesali materino mleko. Možje sprejmejo izziv, ker vidijo strahotno potrebo sveta po boljših možeh, in so pripravljeni narediti, kar je treba, da postanejo en od njih.”

Možje pač ostajamo “fantki”, ker ne maramo discipline. Svet pa hrepeni po možeh, ki disciplino imajo in zato zmorejo. Za začetek vstajati ob petih. Takrat naj se za nas začne dan.

Torej, ob petih zjutraj imamo dodatno uro časa. Takrat lahko občutimo tišino. Takrat ni motenj. Takrat je čas za molitev. Takrat je čas za Božjo besedo. Takrat je čas za delanje načrta dneva. Takrat se lahko prepustimo, da nas Bog nagovori, takrat mu damo možnost, da nas naravna na odličnost, da lahko sprejmemo izzive, ki jih imamo v tem svetu. Da smo pripravljeni narediti, kar je treba, takrat, ko je treba, s tem, kar imamo. Ja, disciplina …

In še za poročene: Ustvarita (dvojina!) si navado skupnega odhoda v posteljo. Pomaga pri boljšem spanju in seveda pri jutranjem zgodnjem vstajanju. Saj vem, da se boste spomnili “milijon” izgovorov v stilu “jutranji tip ‒ večerni tip”. Vseeno se potrudita.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 70, številka 38.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.