Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pravi način, s katerim lahko drugemu izkažete spoštovanje

shutterstock_519755479-1.jpg

Shutterstock/ DavideAngelini

Karolina Plichta - objavljeno 25/09/21

Zelo pogosto imamo občutek, da komu redno izkazujemo spoštovanje, nato pa nam ta oseba reče: "Sploh me ne ceniš!"

Kot zakonska svetovalka se pri moških pogosto srečujem s potrebo, da bi jih žene cenile in jim pokazale, da so zanje pomembni. Ženske pokažejo, kar zmorejo, a kljub vsemu te potrebe pogosto ne izpolnjujejo. Pa vendar si tudi same želijo biti cenjene.

Kako izkazati spoštovanje

Zdi se, da je to, da cenimo svojega partnerja, preprosto vpeljati v odnos, toda ko želimo nekomu pokazati, da ga resnično cenimo, se izkaže, da si zastavljamo vrsto vprašanj:

  • Kako lahko navzven pokažem, da ga/jo cenim?
  • Kaj naj storim, da se bo počutil/-a resnično cenjeno?
  • Ali mu/ji to resnično želim izkazati?

Ali jim resnično želite pokazati, da jih cenite?

Preden se začnemo spraševati o tem, kako ceniti, se moramo spopasti s tem, ali resnično želimo izkazati svojo hvaležnost.

Če ste prepričani, da vam drugi osebi ni potrebno dokazovati, da jo cenite, ker tako ali tako “le opravlja svoje dolžnosti” (skrbi za finance, dom, razvaža otroke, pospravlja ipd.), je vprašanje, kako to storiti, odveč.

Pomembno je vedeti, da medsebojno spoštovanje partnerjev v vsakdanjem življenju gradi bližino in krepi vez.

Kako ceniti partnerja?

Zelo pogosto imamo občutek, da komu redno izkazujemo spoštovanje, nato pa nam ta oseba reče: “Sploh me ne ceniš!” V takem primeru je dobro narediti majhno vajo in si zastaviti naslednje vprašanje: “Kdaj je moj partner nazadnje lahko občutil, da ga cenim?”

Ko boste sestavili tak seznam, boste morda pri sebi zaznali ponavljajoče se vedenje. Morda ima vaš partner namesto besede hvala raje objem? Morda bo v tem primeru bolj občutil, da ga cenite?

Če lahko svojega partnerja neposredno vprašate, kako čuti, da ga cenite, to storite. Če mu tega vprašanja ne zmorete zastaviti, razmislite, kako bi odgovoril. Na ta način boste neposredno od partnerja prejeli smernice in vedeli boste, kako mu izkazati hvaležnost.

Ne pozabite na različne jezike ljubezni

Poznate teorijo Garyja Chapmana o tem, da vsak človek ljubezen izraža na svoj edinstven način in da potrebuje enak način, da občuti ljubezen drugega? Če je še ne, se seznanite s tem konceptom in v njem poiščite navdih.

Vaš partner spoštovanje izkazuje na svoj edinstven način. Če vam ne reče hvala, to še ne pomeni, da ne ceni tega, kar počnete. Verjetno je, da to izraža na drugačen način. Kakšen?

Da nekoga cenimo, lahko izrazimo s pomočjo besed, objema, lahko pripravimo presenečenje, se mu oddolžimo, ga pohvalimo pred drugimi, ne izpostavljamo njegovih potencialnih napak.

Kritika vs. spoštovanje

Ne pozabite tudi na dobro razmerje: če je vaš partner doslej od vas prejemal precej kritik, verjetno eno dejanje, ki pokaže, da ga cenite, ni dovolj. Gre za proces, ki zahteva veliko mero potrpežljivosti.

Prav tako bodite previdni pri navideznem spoštovanju. Pri tem gre za sporočila, kot so: “Super je, da si dal prati perilo, vendar si pozabil na modro brisačo.”; “Dobro, da si se tega lotila, videl sem, da je nekdo to vlogo oddal že zdavnaj.” Te in podobne izjave so neprijetne in ne kažejo na to, kaj je dana oseba storila in česa ni storila.

Ceniti nekoga je kot stopiti korak nazaj in pustiti drugemu, da zasije.

Ste pripravljeni na to?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.