Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Izurite se v aktivnem poslušanju in izboljšajte svoje razumevanje v 5 korakih

COUPLE,

fizkes | Shutterstock

Octavio Messias - objavljeno 27/09/21

Izboljšanje komunikacije je bistveno, da se izognemo konfliktom v medosebnih odnosih

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Pomislite, koliko prepirom in nesoglasjem bi se lahko izognili v medosebnih odnosih, če bi bili obe strani dejansko pripravljeni poslušati vse, kar želi povedati druga oseba.

Pogosto se ne le slabo izražamo, ampak se v trenutku jeze nagibamo k temu, da nismo dovolj pozorni na to, kar drugi govori. Poleg tega prehitro sklepamo, predvsem v današnjem času, ki je zaznamovan z uporabo družbenih omrežij in politično polarizacijo.

Dandanes je eden izmed glavnih temeljev čustvene inteligence aktivno poslušanje. Gre za sposobnost, ki nas neposredno povezuje z empatijo, da se lahko postavimo v kožo drugega in ne dovolimo, da naše lastne izkušnje in življenjske zgodbe spodbujajo presojanje našega sogovornika.

Čeprav se zdi očitno, ta tehnika krepi našo sposobnost razumevanja in nam preprečuje, da bi se prenaglili in spregovorili, preden druga oseba konča, predvsem pa preden zares razumemo, kaj nam govori. Zato je aktivno poslušanje postalo dragocen vir za izboljšanje odnosov v zasebnem in poklicnem življenju.

V fotogaleriji najdete pet dragocenih nasvetov za vadenje aktivnega poslušanja in izogibanje nepotrebnim konfliktom s tistimi, ki nas vsakodnevno obkrožajo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
komunikacijaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.