Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Onkološki inštitut Ljubljana ponovno poziva k cepljenju

shutterstock_1814780726.jpg

Halfpoint/Shutterstock

Marko Mesojedec - objavljeno 28/09/21

Onkološki inštitut Ljubljana je ob izdaji knjižice za bolnike z rakom glede cepljenja proti covidu-19 ponovno pozval k odločitvi za cepljenje

Med najpogostejšimi vprašanji, s katerimi se srečujejo strokovnjaki na onkološkem inštitutu so: »Zakaj se cepljenje priporoča in kdaj? Kako je s cepljenjem v različnih fazah onkološkega zdravljenja? Kakšna je učinkovitost in varnost cepljenja? Kateri so možni neželeni učinki?« Na ta in druga pogosta vprašanja odgovarjajo strokovnjaki v knjižici Onkološki bolniki in cepljenje proti covidu-19 – Kaj morate vedeti?

Možen težji potek bolezni

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana cepljenje proti covidu-19 bolnikom z rakom priporočajo, saj imajo rakavi bolniki lahko večje tveganje tako za okužbo s covid-19 kot težji potek in izhod bolezni, zato pozivajo bolnike in njihove svojce, da se odločijo za cepljenje, saj bodo s tem zaščitili tako sebe kot bolnika.

Prekinitev ali zamik zdravljenja

Po besedah strokovne direktorice ljubljanskega onkološkega inštituta dr. Irene Oblak okužba s covidom-19 pri onkoloških bolnikih praviloma pomeni prekinitev in zamik onkološkega zdravljenja, “kar lahko vpliva na izid bolezni, zato je izjemno pomembno, da se cepijo”.

Kot pravijo na inštitutu, tako njihove izkušnje kot študije iz tujine kažejo, da neželeni učinki po cepljenju pri onkoloških bolnikih niso hujši kot pri ostalih.

Pomembna vsaka dodatna zaščita

V knjižici lahko najdete tudi pojasnila o učinkovitosti cepljenja. “Cepiva so lahko pri nekaterih bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom (zaradi raka ali zaradi onkološkega zdravljenja) manj učinkovita kot pri ostalih, zato je zelo pomembno, da bolniki s cepljenjem ne odlašajo, saj vsaka dodatna zaščita zmanjša verjetnost hudega poteka bolezni covid-19,” so še zapisali na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Prispevek je bil najprej objavljen na spletni strani druzina.si.

Tags:
cepljenjekoronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.