Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako lahko že pred porodom razveselimo bodočo mamico

shutterstock_111283643.jpg

sirtravelalot | Shutterstock

Petra Kmetič - objavljeno 04/10/21

Ameriški "baby shower" lahko prilagodimo tako, da bo bolj skladen z našo kulturo in vrednotami

Marsikdo se ob besedi “baby shower” malce strese in pomisli, da je to še ena ameriška izmišljotina, ki nas vodi v potrošništvo in neslovenske navade. In to lahko tudi je. Ni pa nujno. Če vas izraz baby shower zelo moti, mu samo nadenite kakšen drug naziv. Velikokrat se za podoben dogodek uporablja tudi angleški izraz blessingway, ki pomeni blagoslov matere. Prav tega krščanska noseča mama potrebuje.

“Baby shower” navadno organizirajo prijateljice nosečnice, preden ta rodi. Lahko je le sproščeno druženje in klepet ali pa zajema zabavne igre o nosečnosti in porodu. Obenem lahko tiste, ki so že matere, podelijo svoje izkušnje iz nosečnosti in poroda. Dekleta, ki tega še niso doživele, pa lahko izvejo veliko novega.

Zakaj bi sploh organizirali druženje z nosečnico?

Včasih so družine živele blizu, dekleta so bila ves čas v stiku z nosečnicami, rojevanjem, materinstvom. Če ne v svoji razširjeni družini, pa na vasi ali v soseski. Dandanes naši najbližji sorodniki ali prijatelji pogosto živijo na večjih razdaljah kot včasih.

Tudi kot družba smo veliko bolj individualistični in neodvisni, zato mlada dekleta sploh nimajo vpogleda v nosečnost, porode in materinstvo. Morda poznajo dve ali tri nosečniške in porodne zgodbe, ki so večkrat negativne kot spodbudne, in si iz tega zgradijo celotno sliko o nosečnosti in rojevanju.

shutterstock_1309444264.jpg

Zato so danes druženja z nosečnicami dobra popotnica tako bodočim mamicam kot tistim, ki so to že postale. Morda se vam bo zdelo, da je dovolj, da se s prijateljico dobi kar vsaka sama in vsaka posebej poklepeta z njo, kakšna je nosečnost. Vendar ima čisto poseben čar tudi to, da se več žensk zbere ob nosečnici, ji posveti svoj čas, jo posluša, ji morda pripravi kakšen prigrizek in so ob njej kot neka skupnost.

Ko bo noseča prijateljica postala mama, se nekaj časa ne bo mogla družiti z večjim številom prijateljic naenkrat. Zato je lepo, da se z njimi dobi pred porodom. Če ima nosečnica že kakšnega otroka, bo za čas s svojimi prijateljicami zagotovo zelo hvaležna.

V ospredju pogovor in čas z nosečnico

Dogodek “baby shower” je tako lahko le pogovor z nosečnico o njenem počutju, pripravah na porod in pogledu na njeno materinstvo. Dekleta, ki še niso bila noseča, bodo zagotovo presenečena nad različnimi omejitvami, ki se pojavijo v času nosečnosti, in ugodnostmi, ki jih nosečnica dobi že samo zaradi velikega trebuha.

Igre, kvizi in ugibanje

Če so nosečnici všeč igre ali kvizi, ji lahko pripravite kviz na temo dojenčkov in otrok, popišete nekaj plenic z zabavnimi napisi, ugibate otrokov spol, težo, ime in datum rojstva, lahko testirate otroško hrano in ji napišete spodbude v času materinstva.

Opolnomočenje in blagoslov nosečnice

Če bi “baby shower” rade oblikovale kot obred opolnomočenja in blagoslova noseče prijateljice, lahko na srečanju poveste ali zapišete, kaj mamici želite. Pogovorite se o njenih radostih in strahovih ter jo opogumite. Čudovito je, če skupaj zmolite za blagoslov v nosečnosti, med porodom in za novo življenje.

Darilo za dojenčka ali nosečnico?

Če še vedno razmišljate o tem, da bi prijateljico obdarile, še ne pomeni, da ste se pustile amerikanizirati. Razmislite morda o nematerialnih darilih, na primer bonih. Nekaj idej: “Za eno uro odpeljem dojenčka na sprehod”, “Grem vozičkat s teboj v sosednje mesto”, “Pomijem ti kopalnico”, “Dostavim ti hrano, ko me pokličeš”.

Ko razmišljate o darilih, ki bi jih mamici kupile, jo v to raje vključite. Če dogodek pripravlja več prijateljic skupaj, lahko zberete denar za uporabno darilo in ne le za košaro neuporabnih kremic in odišavljenih šamponov za dojenčka. Vprašajte jo, ali morda še ni kupila nosilke, blazine za dojenje, podloge za na tla ali kaj takega, kar sama želi kupiti. Ob obdarovanju lahko v tem primeru brez slabe vesti pozabite na dojenčka. Ta bo ob rojstvu verjetno dobil dovolj daril. Raje se osredotočite na mamo in njej kupite nekaj, kar jo bo razveselilo.

Naj ameriška navada zraste nazaj v slovensko

Naj bo vaše druženje z nosečo mamico opora, opolnomočenje in blagoslov za vse tam zbrane. Tako bo zagotovo tudi nekaj ameriškega lahko zraslo v nekaj čisto iskreno slovenskega – skupnost, ki se med seboj podpira in bodri.

“Baby shower” ob spontanem splavu

Če imate zaupen in globok prijateljski odnos z njo, lahko podoben dogodek morda pripravite tudi mami, ki je izgubila otroka. To druženje seveda ni namenjeno zabavi, ampak mami v podporo in za pogovor, pa tudi priznanje obstoja njenega otroka.

Seveda pa moramo biti v takšnih primerih zelo previdni. Takšnega druženja nikoli ne organiziramo na lastno pest, ampak ob vedenju in strinjanju mamice, ki je dojenčka izgubila. V primerih, ko takšno druženje ne bi bilo mogoče, pa se mame v stiski vseeno spomnite, morda s kakšnim prijaznim sporočilom ali pozornostjo.

Celoten prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
nosečnostodnosiprijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.