Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pomembna sestavina, ki jo telo in duša potrebujeta vsak dan

WATER

5m | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 05/10/21

Poiščite načine, kako bi lahko povečali navzočnost tega dejavnika v svojem življenju in ga s tem močno oplemenitili

Katero bistveno sestavino potrebujeta naša telo in duša, da preživita in uspevata skozi vse življenje?

Morda bo vaš odgovor hrana, gibanje ali sončna svetloba. Toda snov, ki jo imamo v mislih, se najprej pojavi pri svetem krstu. Očisti nas greha in nam omogoči, da postanemo Božji sinovi in hčere ter sodelujemo pri Njegovem daru zveličanja. Ta sestavina je blagoslovljena in jo najdemo ob vhodu v vsako katoliško cerkev kot mogočen zakramental, ki deli milosti in nam pomaga v boju proti skušnjavam.

Seveda govorimo o vodi, in če svojemu telesu ne omogočimo, da jo uživa vsak dan, bodo ledvice, srce, prebavni sistem in koža, če jih naštejemo le nekaj, začeli pešati in bodo nazadnje odpovedali. Voda je temeljnega pomena za telo in dušo.

Če torej obstaja en sam preprost način, kako v trenutku izboljšati svoje telesno počutje, je to morda prav pogostejše pitje vode. Številne raziskave kažejo prednosti pogostega uživanja vode. Če so znanstveniki o tem pisali že pred desetimi leti, danes priznavajo, da so bili takrat šele na začetku svojih odkritij. Pogostejša uporaba blagoslovljene vode v cerkvi in tudi doma pa bo nepredstavljivo izboljšala tudi vaše duhovno življenje.

Če se vam zdi, da vaše telo brez več vode deluje razmeroma zadovoljivo, vas bo morda želja po boljšem videzu prepričala, da boste občutno povečali vnos te življenjsko potrebne sestavine. Raziskave kažejo, da voda, ki jo užijemo, dejansko pomaga pri doseganju in ohranjanju zdrave telesne teže. Če povečate količino vode na svojem vsakdanjem jedilniku, boste dejansko zaužili manj hrane in drugih pijač, ki vsebujejo veliko nasičenih maščob in sladkorja.

Smo vas že uspeli prepričati, da boste odslej uživali več vode? Čudovito. Toda začetek novih navad je vedno težak, še posebej navada pogostejšega uživanja vode. Nasveti vam bodo v pomoč pri začetnih korakih vnosa večje količine vode.

Razvijte okus za vodo

Mnogim med nami okus vode ni po volji ali pa je na voljo preveč drugič pijač, ki so nam dosti bolj všeč. Če želite svojemu telesu pomagati, da bo žejno vode, ne pa kave ali kakšnih gaziranih pijač, se slednjim za nekaj časa odpovejte. Omejite se na eno ali dve “drugi” pijači dnevno, voda pa naj postane vaša osrednja pijača.

Poskusite z uporabo filtra

To je odličen nasvet, če vam ni všeč okus vode iz pipe. Obstajajo različne možnosti, kako vodo očistiti in oplemenititi njen okus. Včasih pomaga že to, da kozarec vode za krajši čas postavimo v hladilnik ali pa vanj damo kocko ali dve ledu.

Naj bo prijetno za oči in praktično za uporabo

Najučinkovitejša zvijača, ki mi pomaga, da doma spijem več vode, ima dve plati: našla sem velik steklen kozarec, ki mi je izredno všeč. Želim si piti iz njega, ne pa iz majhnih plastičnih lončkov, ki sem jih uporabljala pred tem. Poleg tega sem si omislila še zavojček slamic za večkratno uporabo.

Zastavite si cilj in razvijte navado

Koliko vode morate popiti vsak dan? Obstajajo tabele s splošnimi smernicami, ki vam lahko pomagajo določiti vaš dnevni vnos. Ko se odločite, koliko želite v enem dnevu popiti, si preračunajte, kako bi to količino razporedili skozi ves dan. Lahko se odločite, da boste spili kozarec vode pred vsakim obrokom, preostanek potrebnega dnevnega vnosa pa si nalijete v priročno stekleničko in iz nje počasi srkate ves dan.

Ugotovite, kaj vam najbolj ustreza in nato pri tem vztrajajte. Zastavite si cilj, da boste novo navado ohranili najmanj tri mesece in je tudi ob posebnih priložnostih ne prekinjajte. Bodite dosledni.

Voda je življenje. Naj postane tudi pomembnejši del vašega življenja: telo in duša vam bosta hvaležna!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.