Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Papež Frančišek začel sinodo o sinodalnosti

WEB2-POPE-FRANCIS-Audience-Antoine-Mekary-ALETEIA-AM_2071.jpg

Antoine Mekary | ALETEIA

Filip Veber - objavljeno 11/10/21 - posodobljeno 12/10/21

Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje, poslanstvo

V nedeljo je papež Frančišek v Baziliki svetega Petra daroval slovesno sveto mašo ob začetku sinodalne poti, ki se bo sklenila s sinodo o sinodalnosti leta 2023. Prihodnjo nedeljo, 17. oktobra, bodo slovenski škofje po svojih škofijah obhajali svete maše, s katerimi bo posamezna škofija začela svojo sinodalno pot.

Bogati mladenič

Papež Frančišek se je v homiliji ob začetku sinodalne poti ustavil ob nedeljskem evangeljskem odlomku o bogatem mladeniču (Mr 10,17-30) in izpostavil tri pomembne glagole oziroma vidike, ki so še kako pomembni tudi za sinodo, ki jo začenjamo.

1Srečati

Papež je izpostavil pomembnost srečanja, do katerega pride med Jezusom in mladeničem. Jezus se ne umakne, ampak si vzame čas, z njim spregovori. Poudaril je, da tudi sinoda ne sme biti le kup organiziranih dogodkov ali teoretična refleksija, ampak mora biti srečanje z Gospodom in med nami. Srečati se z osebo in prisluhniti vprašanjem bližnjega.

Pomen sinode

Sinoda prihaja iz grškega synodos in pomeni zborovanje, iz česar je prišel latinski concilium. Gre torej za zborovanje škofov. Sinoda pa ima tudi drug pomen. Grški synodos je sestavljenka iz syn (skupaj) in hodos (hoditi, potovati) in pomeni hoditi skupaj, kot eno Kristusovo skrivnostno telo.

2Poslušati

Papež je poudaril, da je Jezus mladeniču prisluhnil. Ni mu ponudil vnaprej pripravljenega odgovora ali izjave, ampak je prisluhnil s srcem. Pozval je, da mora biti tudi sinoda trenutek, da prisluhnemo, da poslušamo, da dovolimo drugemu, da se izrazi, da hodi po življenjski poti, ne da bi ga pri tem ovirali ali zavrnili. Prisluhniti drug drugemu.

3Razločevanje

Srečanje in poslušanje zahtevata, da se spustimo v razpravo, v dialog, iz katerega pridemo spremenjeni. Papež je poudaril, da je sinoda pot duhovnega razločevanja, za katerega pa nas odpre Božja beseda. Božja beseda nas more usmeriti, da sinoda ne bo sestanek ali parlament, ampak dogodek milosti, ki ga vodi Sveti Duh.

Občestvo, sodelovanje, poslanstvo

Te tri besede je papež Frančišek postavil za geslo sinode, ki jo začenjamo. Papež Frančišek je med homilijo poudaril, da udejaniti sinodo pomeni, da skupaj hodimo po isti poti, kot občestvo skupaj z Jezusom. Skupna hoja zahteva sodelovanje, ki je mogoče le, če imamo pred očmi isti cilj, isto poslanstvo. Vprašanje, na katerega bo torej sinoda poskušala odgovoriti, je: “Kako se danes na različnih ravneh (od krajevne do univerzalne) uresničuje tisti ‘hoditi skupaj’, ki omogoča Cerkvi, da oznanja evangelij v skladu s poslanstvom, ki ji je bilo zaupano; na katere korake nas Duh vodi, naj jih naredimo, da bi rasli kot sinodalna Cerkev?”

Sinoda tako želi stopiti na obrobja in prisluhniti tistim, ki se čutijo izključene iz občestva, da bi jih pritegnili nazaj v sodelovanje za skupno odrešenjsko poslanstvo.

Molitev za blagoslov sinodalne poti

Pred Teboj smo, Sveti Duh,
ko smo zbrani v Tvojem imenu.
Samo ti nas vodi,
bodi doma v naših srcih;
pokaži nam pot, po kateri naj gremo,
in kako naj hodimo po njej.

Šibki smo in grešni;
ne dopusti, da bi širili nered.
Ne dopusti, da bi nas nevednost vodila po napačni poti
ali da bi pristranskost vplivala na naša dejanja.

Daj, da v Tebi najdemo svojo edinost,
da bomo lahko skupaj hodili večnemu življenju naproti
in se ne bomo oddaljili od poti resnice
in od pravičnosti.

Vse to Te prosimo,
ki deluješ na vsakem kraju in v vsakem času,
v občestvu z Očetom in Sinom
na vekov veke.

Amen.

Tags:
cerkevpapež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.