Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Kraljica Elizabeta izpolnila sanje deklici z Downovim sindromom

65786808_560465651024968_1464359946995892224_n.jpg

@Wanesska2502 | Facebook

Anna Malec - objavljeno 12/10/21

Kako so dela Wanesse Bąkowske prišla do Buckinghamske palače in se znašla v rokah in srcu Elizabete II.?

“Sanje so za to, da jih uresničimo! Danes sem prejela pismo od kraljice Elizabete,” je na svojem Facebook profilu napisala navdušena in srečna Wanessa Bąkowska. 12-letnica, učenka 4. razreda osnovne šole v poljskem mestu Lipka ima poleg slikarskega talenta tudi Downov sindrom, ki ga imenuje “bonusek”.

Polne svetlobe, spodbujajo domišljijo, s pridihom svobode, gibanja, poživljajočih barv – to so slike te mlade umetnice. Wanessa svojo občutljivost preliva na platno in svoja dela imenuje “slike, naslikane s srcem”.

Pod tem imenom je njena dela mogoče najti tudi na spletu. Ustvarja s pomočjo nestandardnih tehnik – slika na primer s plastičnimi skodelicami. Slika že od tretjega leta. Prvo platno in barve si je kupila sama, z denarjem, ki ga je privarčevala. Za zdaj je nastalo okrog 150 del te mlade umetnice.

Kako so prišla do Buckinghamske palače in se znašla v rokah in srcu Elizabete II.?

https://www.facebook.com/Wanesska2502/photos/a.199104937161043/560465644358302/

Slika za kraljico Elizabeto

Slikanje Wanessi pomaga pri terapiji. Zahvaljujoč svojim delom izraža čustva in s svetom deli svojo občutljivost. Nekega dne si je preprosto zaželela, da bi ena izmed njenih slik končala v rokah kraljice Elizabete. Ljubkovalno jo kliče “tista babica, kraljica”. Morda zato, ker – kot priznava v eni izmed svojih objav – zelo pogreša svojo babico, ki je nima več.

Pa tudi zato – kot razkrije njena mama Karolina v pogovoru z revijo Fakt – , ker je Wanessa vedno želela kraljico obiskati na njenem dvoru, poleg tega jo navdušujejo oblačila princes in vse, kar je povezano z življenjem kraljeve družine.

Britanski monarhinji je namenila sliko, naslovljeno Zemlja (Ziemia). Naslikala jo je z akrilnimi barvami, me drugim s pomočjo skodelic. Na njem sta zelena trava in ogenj, s katerim so se pred kratkim borili grški gasilci. Sama je napisala tudi pismo in ga skupaj s svojo učiteljico prevedla v angleščino. Zvenel je takole:

“Vaša visokost, ime mi je Wanessa in imam 12 let. Živim na Poljskem v majhnem mestecu Lipka. Imam čudovite učitelje in prijatelje. Imam mamo Karolino, očeta Rafała, brata Alana in sestro Nutko. Zelo jih imam rada. Sem oseba s posebnimi potrebami, imam Downov sindrom. Kljub temu slikam. Eno izmed svojih slik bi rada podarila vaši visokosti. Naslov slike je Zemlja. Pozdrav s Poljske.”

To iskreno in ganljivo pismo je skupaj s sliko poslala v Veliko Britanijo. Kot je priznala njena mama, ni pričakovala odgovora.

Toda nepričakovano ga je prejela, kar je presenetilo celo družino. “Ne glede na to, ali je odgovorila dvorna dama na kraljičino pobudo ali kdo drug, je bilo to za nas, predvsem pa za Wanesso, veliko presenečenje,” je povedala dekletova mama. Sodeč po poslanem odgovoru je bila kraljica za prejeto darilo s Poljske hvaležna in ganjena.

https://www.facebook.com/Wanesska2502/photos/1082078512197010

Pokazati pravi jaz

Wanessa rada razbija stereotipe in si dokazuje, da nemogoče ne obstaja. “Mogoče je osvojiti najvišji vrh, če si tega le želimo,” je zapisala na družbenih omrežjih.

Poleg slikanja so njena strast še potovanja. Med drugim iz njih črpa navdih, ki je potem viden v njenih delih.

“Invalidnost ne izključuje občutljivosti in ustvarjalnosti. To, kar so ustvarjale čudovite osebe, kot so Beethoven (izgubljanje sluha in na koncu gluhost), Vincent van Gogh (nervoza in depresija), Frida Kahlo (bolezen Haine-Medina) priča o tem, da ustvarjanje invalidnih oseb ne pomeni, da gre za slabša, manj občutljiva dela. Med ustvarjanjem lahko izrazimo sebe, svojo srečo, bolečino, pokažemo lahko pravi jaz.”

Wanessa nadaljuje s svojim delom, sodeluje na natečajih, razstavah … denar od prodaje svojih del pa namenja rehabilitaciji – ne le svoji, temveč tudi rehabilitaciji svojih mlajših sorojencev: 10-letni Alanek trpi za avtizmom in otroško cerebralno paralizo, njena 3-letna sestrica Danusia pa se je tako kot ona rodila z Downovim sindromom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
kraljeva družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.