Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako izvorna družina vpliva na naše nadaljnje življenje?

MEDAL

Mladen Zivkovic | Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 13/10/21

Razumevanje nekaterih dejavnikov v naši izvorni družini nam omogoča, da pozitivno gradimo zakonsko življenje

Kako ljubeči so bili vaši starši do vas in drug do drugega? So vas naučili, da se morate od njih posloviti z objemom? So bile v domačem gospodinjstvu vloge tradicionalno porazdeljene ali so bile bolj spontane in so se spreminjale glede na obdobje, v katerem ste živeli?

Od načina komuniciranja do reševanja konfliktov, prevzemanja vlog, izkazovanja naklonjenosti in odgovornosti vsakega izmed družinskih članov: vsega tega smo se naučili v svoji primarni družini.

Primarna družina ima skozi celotno življenje vpliv na vsakega izmed nas. Raziskovalci na področju delovanja družin so ugotovili, da obstajajo nekateri “družinski dejavniki”, ki so nas oblikovali in vplivajo na našo osebnost ali lastne preference.

Poznavanje teh dejavnikov nam lahko pomaga pri prepoznavanju sloga izvorne družine in osebnih pričakovanj, ki jih prinašamo v svojo novo družino. Pomembne so tudi za oblikovanje družinskega načrta, ki ga gradimo s svojim zakoncem.

S poznavanjem razlik in razumevanjem dinamike v primarni družini imamo priložnost, da se opremimo z učinkovitimi načini komuniciranja in izražanja, še posebej takrat, ko se počutimo blizu drug drugemu. Slednje izboljšuje naše sobivanje.

Ob poroki se združita dve življenji

Mladoporočenca, ki sta s poroko začela skupno življenje, se soočita z nalogo, da združita in povežeta dve življenji. Ne gre za lahko nalogo, tudi pari, ki so skupaj že več let, se pri tem soočajo z nekaterimi izzivi.

Nikoli ni prepozno začeti ugotavljati, zakaj razmišljate oz. se odzovete na določen način. Ljubezen je sila, ki nas žene, da spoznamo sebe in se z naporom in voljo spreminjamo in izboljšujemo.

V tem smislu bi morali imeti vsi pari priložnost spoznati ta del svojega življenja. Proces je včasih nekoliko neprijeten – odvisno od vrste izkušenj, ki so jih imeli v svoji primarni družini –, a prinaša več empatije in močnejšo povezavo z zakoncem.

Pričakovanja, ki so v nas zakoreninjena prek naše izvorne družine, so morda tista, ki na nas najbolj vplivajo, v dobrem ali slabem. Že kot majhni smo opazovali, kako so se starši odločali in kakšna je bila njihova dinamika odnosov s prijatelji in sorodniki. Vse to je zaznamovalo naše življenje.

Zemljevid naših odnosov

Ko odrastemo, moramo razmisliti o svojem lastnem in edinstvenem družinskem projektu tako, da ustvarimo zemljevid odnosa z načini in željami, ki jih prinesemo s seboj iz svoje izvorne družine. Čeprav se nam morda zdijo nekaj naravnega in dobrega, jih morda naš mož oziroma žena ne vidi tako.

Boljše razumevanje teh razlik ali podobnosti je koristno, da se zbližamo, spoznamo več o sebi in osebi, ki jo imamo radi, poleg tega pa ugotovimo, kaj želimo ali kaj lahko prispevamo v zakonu. Omogoča nam boljše krmarjenje skozi razlike, poveča empatijo in boljšo povezavo v paru.

10 dejavnikov, ki jih je dobro oceniti

Za začetek s partnerjem poiščita udobno mesto stran od vseh motilcev in si vzemita čas za pogovor. Vzemita si eno uro za zmenek, skuhajta si čaj ali kavo in se osredotočita na to, da bosta ta čas namenila za spoznavanje svojega odnosa in drug drugega.

Zastavljajta si vprašanja, pripovedujta si zgodbe in poslušajta, kaj ima povedati drugi. Ocenita vedenje, ki sta ga spoznavala v preteklosti, ali prepričanja, ki sta jih prenesla iz vajinih družin v vajin odnos.

Pogovorita se o tem, kaj sta vajini družini cenili, ko sta bila še otroka. Na primer: ste vedno jedli skupaj, ste imeli skupno tedensko igro oziroma dejavnost, ali ste imeli veliko svobodnega časa, da ste počeli, kar ste želeli? Vsak naj oceni svojo družino, nato pa skupaj primerjajta svoje odgovore in jih združita v celoto.

Ne gre za iskanje najboljše ali najslabše družine. Vsaka družina namreč naredi vse, kar lahko, da bi bilo družinsko življenje dobro in lepo. Zato iščita tiste družinske dejavnike, pri katerih med vama obstajajo razlike. Te razlike poskušajta izkoristiti in se pogovoriti o tem, ali je to izziv za vajin družinski načrt.

Težave, ki jih morata obravnavati:

  • Čustvena bližina: kako družinski člani izražajo svojo bližino, si pomagajo in se podpirajo.
  • Izraznost: v kolikšni meri se družinski člani spodbujajo med seboj, da odkrito izrazijo svoje občutke.
  • Konflikt: način, s katerim se obravnava konflikt v družini in kako odkrito lahko družinski člani izrazijo svojo jezo.
  • Neodvisnost: v kolikšni meri so družinski člani spodbujeni, da se sami odločajo in rešujejo svoje težave.
  • Dosežki: kako se v družini spodbuja člane, da so usmerjeni k dosežkom in/ali tekmovalnosti v šoli, športu in karieri.
  • Kultura: v kolikšni meri družina skrbi ali sodeluje pri družbenih, izobraževalnih, intelektualnih in kulturnih zadevah.
  • Rekreacija: količina različnih vrst športno-rekreativnih dejavnosti ali prostega časa v družini.
  • Morala: v kolikšni meri družina daje prednost verskim praksam in vzgoji v vrednotah.
  • Organizacija: pomen, ki ga družina daje načrtovanju dejavnosti, družinskim srečanjem, financam, omejitvam in odgovornosti.
  • Nadzor: način, kako se v družini izvaja avtoriteto. So starši avtoriteto izvajali trdo, ljubeče, rigidno ali avtoritarno?

Po tem …

Po tem razmisleku se skupaj vprašajta: Ali menita, da bo katera od omenjenih razlik v izvornih družinah za vajin zakon izziv? Katerega od desetih dejavnikov je po vajinem mnenju uspelo obvladati v vaši družini? In kateri izmed njih predstavlja največjo prednost vaše izvorne družine?

Mnogo mladoporočencev se odloči, da bodo nekatere stvari počeli drugače, kot so bili navajeni v svojih družinah. Katerega od desetih dejavnikov bi se lotili drugače? Zakaj? Kaj najbolj občudujete pri družini svojega zakonca? Je v vaši družini kaj, kar občudujete, pa ni vključeno v teh deset dejavnikov?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
družinaodnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.