Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Menih, ki je poskrbel za priljubljenost klementin po vsem svetu

Bjorn-Kristersson.jpg

Bjorn Kristersson | Shutterstock

Aliénor Goudet - objavljeno 19/10/21

Klementine poznamo šele od konca 19. stoletja

Za priljubljenost klementin je poskrbel brat Clément Rodier (1839–1904). Ta član kongregacije Svetega Duha jo je razširil najprej po Alžiriji, kjer je deloval. Domnevajo, da je novi sadež odkril ali s križanjem prišel do njega prav on.

Spomini botanika Trabuta

Alžirija leta 1902. Meseca oktobra je še toplo in prijetna sapica veje skozi mestece Misserghin. Priznani zdravnik in botanik Louis Trabut (1853–1929) je izbral primeren dan za obisk drevesnice brata Clémenta.

Louis je z navdušenjem odkrival menihovo delo. V začetku je bil kraj manjše posestvo, ki so ga podarili skupnosti bratov Marijinega oznanjenja. Njihov prvi namen je bil skrbeti za številne francoske in alžirske sirote.

Ko pa je v skupnost prišel brat Clément, so Misserghin začeli obdelovati in posestvo se je kmalu spremenilo v izredno bogato pridelovalno površino z 20 hektarjev veliko drevesnico in 35 hektarjev velikim vinogradom.

Ozračje, ki tam vlada, je kot iz pravljice. Menihi in sirote z vso vnemo delajo in mnogi izmed njih ob delu prepevajo. V zraku je čutiti veselje in radost, kar je v nasprotju z mračnimi podobami nekaterih francoskih sirotišnic.

“Tukaj imamo sadovnjake agrumov, gospod Trabut,” je brat, ki ga je vodil, pokazal zdravniku. 

Njegov glas ga je zdramil iz sanjarjenja. Znova je bil prevzet, tokrat ob pogledu na menihove pomaranče in mandarine. Ko je občudoval lepe, skoraj zrele sadeže, mu je pozornost pritegnilo nekoliko drugačno drevo. “Kaj pa je s to mandarino, je bolna?” je vprašal. “Njeni sadeži so drobni in vonj neizrazit …”

Drugačna od drugih mandarin

V odgovor mu je vodič utrgal enega od sadežev, ga z lahkoto olupil in ga ponudil Louisu, da ga poskusi. Okus je bil podoben mandarini, vendar precej slajši, kar je prebudilo njegove brbončice. Pravi užitek!

“Kako to, da nima semen?” je začudeno vprašal. “Odkrili ste pravo vrednost mandarinet,” je odgovoril vodič. “Že zdaj so v regiji zelo priljubljene.”

Neverjetno. Ne le, da je sadež  izvrstnega okusa, je tudi zelo preprost za uživanje. Botanik se je z veseljem prepustil degustaciji in po vsaki četrtinki zaužitega sadeža postavljal vprašanja.

Vodič mu je pojasnil izvor sadeža. S tehniko cepljenja je iz dveh različnih sadnih vrst pridobil hibrid. V primeru mandarinet je šlo za križanje pomaranče in mandarine. S to tehniko je sirotišnica zagotavljala proizvodnjo svojega sadja.

Očitno je sadež odkril brat Clément, kar botanika Louisa niti malo ni presenetilo. Vedel je namreč, da je že prej v Alžirijo uvedel na stotine vrst sadnega, gozdnega in okrasnega drevja. Louis je bil nad obiskom tako očaran, da je o bratu Clémentu in njegovih mandarinetah napisal toliko pohvalnih besed, da so sadež v njegovo čast poimenovali klementina

Alžirska poljedelska zveza je Clémentu za odkritje novega sadeža podelila zlato medaljo. Čeprav ne vemo natančno, ali gre za izum ali za odkritje, je nedvomno res, da je za razširjenost sadeža poskrbel prav brat Clément Rodier.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
hranazgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.