Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 21. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Slovenski gasilci smo med najboljšimi”

DSC_0557-1-e1634547270368.jpg

gz.domzale.si

Med nagovorom na prireditvi PGD Žeje Sveta Trojica.

Tereza Mohar - objavljeno 19/10/21

Klemen Repovš je prostovoljni gasilec in opravlja funkcijo podpoveljnika Gasilske zveze Slovenije

Življenje Klemna Repovša je že od otroštva povezano z gasilstvom. “Že v prvem razredu osnovne šole sem pričel obiskovati gasilski krožek in od takrat dalje je moje življenje povezano z gasilstvom. Kot mladi gasilec sem se udeleževal gasilskih tekmovanj, takoj ko je bilo mogoče, pa sem se udeleževal gasilskih intervencij. Hkrati sem se izobraževal in dosegel čin višjega gasilskega častnika 2. stopnje,” opisuje svojo gasilsko pot.

Je prostovoljni gasilec in trenutno opravlja funkcijo podpoveljnika Gasilske zveze Slovenije. Opravljenih ima več gasilskih specialističnih izobraževanj, je predavatelj, inštruktor in mentor gasilske mladine. Je tudi predsednik komisije za tehniko, katere člani “ves čas spremljamo razvoj gasilske zaščitne in reševalne opreme ter temu primerno dopolnjujemo gasilsko opremo in vozila. Komisija izdaja tudi mnenja o ustreznosti za vsa podvozja, ki se predelujejo v gasilska vozila, ter opravlja preglede gasilskih vozil, kjer se ugotavlja skladnost le-teh s tipizacijo.”

“Na Gasilski zvezi Slovenije skrbimo, da gasilci uporabljajo takšno zaščitno opremo, s katero lahko učinkovito posredujejo na intervencijah, poleg tega pa jim ta oprema nudi vso potrebno zaščito telesa in dihal.”

V gasilskih vrstah že 37 let

Ker je Klemen Repovš v gasilskih vrstah že več kot tri desetletja, dobro pozna tudi “ozadje” delovanja gasilstva v Sloveniji. Pove nam, da je “v Gasilsko zvezo Slovenije včlanjenih prek 165.000 članov; ti delujejo v 1341 prostovoljnih gasilskih društvih, ki so vključena v 120 gasilskih zvez in 17 gasilskih regij. Od tega je več kot 35.000 operativnih gasilcev, več kot 40.000 mladih gasilcev in več kot 20.000 gasilskih veteranov.”

“Na tekmovalnem področju sodimo slovenski prostovoljni gasilci v sam vrh.”

Webp.net-resizeimage.jpg
Klemen Repovš je prostovoljni gasilec in opravlja funkcijo podpoveljnika Gasilske zveze Slovenije.

Prostovoljno gasilstvo ima na Slovenskem že več kot 150-letno tradicijo

Ljudje so se v preteklosti začeli združevati v takratne požarne brambe, da bi učinkoviteje preprečevali in gasili požare.

“Zdaj gasilci na svojih lokalnih območjih največkrat združujemo in povezujemo občane pri raznih aktivnostih in dejavnostih. Seveda je še vedno na prvem mestu področje varstva pred požari in drugimi nesrečami ter pomoč ljudem, vendar delujemo tudi na drugih področjih. Tako usposabljamo gasilsko mladino, vzpodbujamo delovanje članic in gasilskih veteranov. Srečujemo se tudi na gasilskih tekmovanjih.”

Več kot 14.000 intervencij

Njihovo glavno področje je operativno delovanje. “Prostovoljni gasilci smo v letu 2020 intervenirali na več kot 14.000 različnih intervencijah. Da pa je naša operativna pripravljenost resnično dobra, priča tudi dejstvo, da so gasilci v mesecu avgustu nudili pomoč gasilcem v Makedoniji pri gašenju požarov v naravi. Glede na bogate izkušnje z gašenjem požarov v naravi, ki jih imajo predvsem naši obalno-kraški gasilci, so slovenski gasilci vodili večji del intervencij v Makedoniji,” pojasnjuje Klemen Repovš.

Gasilci delujejo tudi na preventivnem področju

Ker smo v mesecu oktobru, ki velja za mesec požarne varnosti, nam naš sogovornik predstavi tudi letošnjo tematiko, ki je namenjena potresu in posledicam, ki lahko nastanejo po potresu. Naslov teme letošnjega meseca požarne varnosti je Po potresu lahko tudi zagori.

gasilci
Preberite še:Naš poklon gasilcem

Klemen Repovš pove, da so se “za to tematiko odločili skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje ter Slovenskim združenjem za požarno varnost. Lanska potresa na Hrvaškem, zagrebški 22. marca in petrinjski 29. decembra, ki smo ju dobro čutili tudi v Sloveniji, sta pri nas spet vzbudila zanimanje za potrese in njihove posledice. Pomembno je, da se o potresu in njegovih posledicah pogovarjamo tudi v času, ko pri nas in v naši okolici ni potresov in smo nanje že malo pozabili. Žal ni nobenega dvoma o tem, da se bo, tako kot na Hrvaškem, tudi na ozemlju Slovenije zgodil rušilen potres. Vprašanje, na katerega pa znanost še ne zna odgovoriti, je samo, kdaj se bo takšen potres zgodil. Zato je pomembno, da se na nesrečo pripravljamo že prej.”

Webp.net-resizeimage-1.jpg
Med prejemanjem priznanja srebrni znak civilne zaščite.

Za gasilce je znano, da so že po naravi svojega dela izurjeni, predani, sočutni, pogumni in nesebični. Ko je nekdo “profesionalec, prijatelj in junak, pa mu preprosto rečemo gasilec”, je misel, ki jo pogosto izreče Klemnov gasilski sotovariš.

Gasilska olimpijada 2022

Ob koncu pogovora nam Klemen Repovš razkrije še, da bo “naslednje leto Slovenija gostila gasilsko olimpijado, ki bo potekala od 17. do 24. julija 2022 v Celju. Na olimpijadi bo tekmovalo okoli 5.000 tekmovalcev, tako mladih kot tudi operativnih gasilcev. Poleg samega tekmovanja pripravljamo tudi bogat obtekmovalni program, zato že sedaj velja vabilo bralcem, da naj si pridejo ta veliki dogodek ogledat tudi v živo. Še en razlog več za ogled v živo pa je, da bo na olimpijadi sodelovalo tudi več slovenskih ekip, ki so na zadnjih olimpijadah vedno osvajale medalje.”

Tags:
gasilci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.