Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Svetniki, ki so pustili pomemben pečat tudi na slovenskem ozemlju

Svetniki.jpg

Popie | CC BY-SA 3.0; PUBLIC DOMAIN

Filip Veber - objavljeno 21/10/21

Naši svetniki

Čeprav imamo uradno le dva razglašena svetnika, ki ju lahko resnično imenujemo “slovenska”, saj sta čast oltarja dosegla po letu 1991, pa je s slovenskega območja v preteklosti prišlo kar nekaj svetih in svetniških oseb. Nekateri so zelo znani, drugi nekoliko manj. Vsekakor je vsak od njih velik pred Bogom.

1Sv. Hieronim

SV. HIERONIM
Kip sv. Hieronima na glavnem oltarju podružnične cerkve sv. Hieronima v Ivanjem selu.

O Hieronimu (345–420) vemo razmeroma veliko. Doma je bil iz Stridona na Krasu, čeprav točna lokacija kraja ni znana. Najbolj znan je po tem, da je celotno Sveto pismo prevedel v latinščino (Vulgata). Iz svojih pisem s katoliško skupnostjo v Emoni odseva kot zelo temperamenten človek, zato nekateri v šali pravijo, da je danes vprašanje, ali bi s takim besednjakom postal svetnik. Umrl je v Betlehemu, v Sveti deželi. Pokopan je v baziliki Marije Snežne v Rimu.

Preostalih 12 svetnikov spoznajte v fotogaleriji:

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.