Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Majhna pozornost, ki je “bomba ljubezni” za poročene

shutterstock_1892434369.jpg

Andrii Medvediuk | Shutterstock

Camille de Longvilliers - objavljeno 24/10/21

Preprosta kretnja z izjemno globokim pomenom in močjo

Lansko poletje sta dve francoski dominikanki, sestri Antoine in Xavier, z dvema paroma pripravljali duhovne vaje za mlade družine. V središče programa so postavili nekaj, kar so poimenovali “bomba ljubezni”.

To slikovito ime ne opisuje romantične večerje ali česa podobnega. Govori o pomenljivi kretnji, in sicer novi zavezi, ki si jo poročeni par znova podeli drug drugemu.

Deluje pa takole: zakonca si umijeta roke in nato drug drugemu položita roke na glavo in drug drugega blagoslovita. Dejansko blagoslov ni prihranjen le posvečenim osebam. Po svojem krstu smo vsi deležni Kristusovega duhovništva, čeprav na drugačen način kot posvečeni duhovniki.

S to kretnjo par torej prosi Gospoda, naj blagoslovi zakonca, ki je po zakramentu zakona v središču našega življenja. Hkrati je to kretnja spoštovanja in način, da povemo: “Ljubim te.” Končno gre za kretnjo vzajemnega služenja: “Ljubim te in ti želim služiti, vsak dan tvoje življenje narediti lepše, pozabiti na svoje skrbi in ti biti na razpolago.”

Kaj je to pomenilo za zakonce

“S to intimno kretnjo sva pojem skupnega prispevanja v zakon postavila v središče najinega odnosa”, je povedal neki par. “Spomnilo naju je, kako pomembno je, da drug drugega podpirava, se vidiva v resnici, da sva drug do drugega pozorna v vsem, kar v življenju počneva.”

V okrožnici Radost ljubezni (Amoris Laetitia) papež Frančišek pare spodbuja: “Globoko duhovno doživetje je, da na ljubljenega človeka gledamo z Božjimi očmi in v njem prepoznavamo Kristusa” (323).

Navsezadnje je potem, ko jim je umil noge, Jezus učencem povedal, da jim je s tem dal zgled, kako naj tudi sami ravnajo.  

V zakonih in različnih skupnostih, v katerih živimo, si lahko zadamo, da se bomo ob posebnih priložnostih ali pomembnih bogoslužnih praznikih obrnili na Svetega Duha s prošnjo, da bi skozi to preprosto, a globoko kretnjo parom pomagal poživiti ljubezen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.