Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Nekdanji brezdomec upodobil sveto družino, ki krasi vatikansko božično znamko

ZNACZEK BOŻONARODZENIOWY

fot. Biuro Jałmużnika Papieskiego

Karol Wojteczek - objavljeno 28/10/21

Še pred enim letom je 42-letni Adam Piekarski živel na ulicah Rima in se preživljal z miloščino. Nato je njegov slikarski talent odkril neki duhovnik

“Eno leto je minilo, odkar me je oče Py opazil med risanjem in me vprašal, ali bi bil pripravljen naslikati portret za njegovo kapelico. Tako se je vse začelo,” se v prispevku za portal Crux spominja Adam Piekarski.

Informacija o nadarjenem brezdomcu je hitro prišla do papeževega elemozinjerja kardinala Konrada Krajewskega. Ta je Piekarskemu predlagal, da bi v vatikanski palači Migliori, preurejeni v zavetišče za brezdomce, uredil atelje.

“Počutil sem se, kot da bi prejel darilo. To se je zgodilo dan po mojem rojstnem dnevu,” pravi umetnik. “Ljudje prihajajo k meni in prosijo, da bi naslikal njihove družine, otroke in celo pse,” je dodal Piekarski.

Kako je nekdanji brezdomec naslikal uradno vatikansko znamko?

Pozno spomladi so Adamu naročili, naj naslika podobi svete družine in treh modrecev, ki bosta upodobljeni na letošnji izdaji slovitih vatikanskih božičnih poštnih znamk. “Zame je to še vedno nerealno, še vedno ne morem verjeti, da me je doletela ta čast,” je povedal umetnik. “Sem navaden obrtnik in ta izbira me je popolnoma presenetila.”

Pri tem velja dodati, da so obraze modrecem, ki jih je naslikal Piekarski, posodili drugi brezdomci, njegovi znanci iz vatikanskega zavetišča.

ADAM PIEKARSKI

“Sikstinska kapela ni zame”

“Bil sem na dnu svojega obstoja. Mislil sem, da se bo moje nesrečno življenje kmalu končalo,” se svoje nedavne situacije spominja slikar. “Toda Bog je imel zame druge načrte in poslal mi je brata Leszka, ki mi je podal roko pomoči,” se spominja Adam.

Nekdanji brezdomec, ki je ustvaril letošnje vatikanske božične znamke, je bil na ulici skoraj 20 let, od tega pet let v Rimu. Ves čas se je spopadal tudi z odvisnostjo od alkohola. Kot sam priznava, mu slikarstvo pomaga pri tem boju.

“Ne pričakujem, da mi bo kdo zaupal renovacijo Sikstinske kapele. Želim preprosto živeti in opravljati svoje delo,” svojo pripoved konča Adam.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
Vatikan
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.