Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je vajin zakon tik pred čustveno ločitvijo?

COUPLE HAVING ARGUMENT

wavebreakmedia | Shutterstock

Ricardo Sanches - objavljeno 04/11/21

Čustvena ločitev je stanje nezadovoljstva med zakoncema, ki se mu je mogoče izogniti ali ga preobrniti

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

“Kar je torej Bog združil, tega naj človek ne ločuje” (Mt 19,6). Odmeven stavek poudarja nerazdružljivost zakonske zveze. Da je zveza trajna in srečna, pa zahteva trud in odrekanje.

Seveda, prepiri, razlike in krize se pojavijo tudi v najbolj trdnih zakonih. Ob tem se lahko pri obeh pojavi nezadovoljstvo in tudi brez razmišljanja o ločitvi lahko marsikateri par to preživi na sentimentalen način, kar imenujemo čustvena ločitev.

Kaj je čustvena ločitev?

Med krizami in težavami v zakonski zvezi se zakonca začneta razhajati. Čustvena ločitev je torej stanje odtujenosti, prekinitve povezave med parom.

Po mnenju strokovnjakov s področja psihologije je to faza razmerja, ki je običajno pred zakonsko ločitvijo. Toda dobra novica je, da je ta faza prehodna, reverzibilna in se ji je mogoče izogniti.

6 znakov čustvene ločitve

V članku, objavljenem na spletni strani Huffington Post, je terapevtka za pare Becky Whetstone naštela šest znakov, ki kažejo, ali gre razmerje skozi čustveno ločitev.

Kako rešiti zakon

V knjigi Prijatelji družine Orlando Brandes govori tudi o čustveni ločitvi. Zanj je glavni znak te “ločitve” dejstvo, da želita zakonca vse narediti sama: govoriti sama, hoditi sama, iti sama v cerkev, sama spati. Avtor navaja štiri stebre, ki preprečujejo čustveno ločitev in rešujejo zakon:

  • stalen dialog, ki omogoča razbremenitev in zmanjšanje napetosti;
  • odpuščanje, ki nas osvobaja žalosti, razočaranj in maščevanja;
  • naklonjenost, ki vzbuja zaupanje;
  • molitev, ki povezuje duši, načrte in namene zakonskega para.

Na koncu Orlando Brandes poudarja:

“Ceniti drugega je odnos nekoga, ki ljubi. Drugi morajo čutiti in vedeti, da so ljubljeni. Najhujši pekel je nezmožnost ljubiti in dovoliti, da te ljubijo. Ljubezen spremeni tragedije v zmagoslavje. Zato poroka ne sme ubiti ljubezni.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

shutterstock_1196195272.jpg
Preberite še:Človek brez vesti?

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.