Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Prestižna nagrada za film o življenjski zgodbi grafitarja, ki je postal zdravnik

EMMY

@EmmyAwards2021

Aleteia - objavljeno 05/11/21

Dokumentarec z naslovom Grafitar, ki je postal zdravnik pripoveduje o neverjetni življenjski zgodbi Juana Tapie-Mendoze

Nacionalna akademija za televizijske umetnosti in znanosti je letos nagrado emmy podelila dokumentarnemu filmu z naslovom Grafitar, ki je postal zdravnik.

Film je nastal v koprodukciji globalnega katoliškega spletnega portala Aleteia.org in zdravnika Ramóna Tallaja, predsednika in ustanovitelja nevladne in neprofitne organizacije SOMOS, ki združuje približno 2.500 zdravnikov, ki svojo pomoč nudijo predvsem skupinam priseljencev v New Yorku.

Dokumentarec pripoveduje o življenju enega od zdravnikov, ki se je odločil svoje življenje posvetiti pacientom, ki bi sicer po vsej verjetnosti ostali brez zdravstvene in druge oskrbe.

Od člana tolpe do pediatra

Gre za zgodbo zdravnika Juana Tapie-Mendoze, ki se začne v Dominikanski republiki, kjer je bil rojen in od koder je z družino odpotoval in odraščal v trdem in težavnem okolju newyorških ulic, kjer je bil član znane tolpe. Proti vsem pričakovanjem je zaradi svojih grafitov postal prepoznan in svoja dela podpisoval s C.A.T.87.

Njegovo življenje se je postavilo na glavo, ko se je odločil posvetiti medicini in se je izučil za pediatra ter postal v lokalni skupnosti zelo priljubljen. Ustanovil je zdravstveni dom Pediatrics 2000 v newyorški četrti Washington Heights.

30. oktobra letos je dokumentarec Grafitar, ki je postal zdravnik prejel prestižno nagrado emmy v kategoriji filmov in oddaj Human Interest.

“Počaščen in hvaležen sem ob prejemu nagrade emmy. Imel sem zahtevno mladost, a sem s pomočjo mame in s podporo družine zbral dovolj moči, da sem se pobral in šel po poti, ki me je pripeljala do tu, kjer sem danes,” je po objavi nagrade dejal Juan Tapia-Mendoza.

EMMY

Navdihujoča zgodba za mlade generacije

“Upam, da bo moja zgodba v navdih drugim, da bodo sledili svojim sanjam, čeprav so včasih razmere lahko zelo težavne,” je dodal zdravnik. “Vedno pride nov dan in z njim nova priložnost, da začnemo ceniti življenje in uresničimo svoje sanje.”

Z nezlomljivo vero v Boga

Ramón Tallaj, izvršni producent dokumentarnega filma in predsednik organizacije SOMOS, je povedal: “To državno priznanje je namenjeno vsem in ga delim z vsemi. Delali smo trdo, a vselej z nezlomljivo vero v Boga ter v prizadevanjih za tisti del naše skupnosti, ki je najbolj potrebna pomoči.”

Dokumentarec je del serije dokumentarnih filmov v koprodukciji Aleteie in združenja  SOMOS, ki prinaša pričevanja zdravnikov – anonimnih junakov –, zaradi katerih New York postaja boljše mesto za tamkajšnje družine.

Med pandemijo v prvi bojni vrsti

Zdravniki združenja SOMOS so od vsega začetka delali v prvih vrstah v boju s pandemijo v najrazličnejših skupnostih mesta New York; ponujali so testiranja, zdravljenje, zdravstvena izobraževanja, z osnovnimi živili so oskrbeli najranljivejše v njihovi sredi.

SOMOS je opravil več kot milijon testiranj na državni ravni, več kot milijon in pol cepiv ter razdelil dva milijona obrokov.

Nagrada emmy je ameriška nagrada za odličnost v televizijski produkciji, ki jo podeljujejo od leta 1949.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.