Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Njuna neposrečena poroka se je razvila v trden zakon

shutterstock_1108239773.jpg

Rawpixel.com | Shutterstock

Marija Krebelj - objavljeno 07/11/21

Poroka iz "nočne more"

Hrvaški katoliški vloger Marin Miletić je svojim sledilcem zaupal, da je zakrament zakona veliko več kot zgolj čudovito organizirano praznovanje z najboljšim zabavnim programom, za kar bi morala mladoporočenca leta služiti ali odplačevati kredit. Kot pravi, je bila njegova poroka prava nočna mora, pa vendar je v svojem zakonu po približno dvajsetih letih še vedno srečen.

Poroka pri dvajsetih

Marin in njegova žena Danijela sta bila par od srednješolskih dni. Čeprav živahen fant, ki mu niso bile tuje lumparije in pretepi, je gojil globoko vero ter mu je zakon veliko pomenil, zato sta se pri njegovih dvajsetih letih poročila.

Njun poročni dan ni potekal po načrtih. Na obred je prišlo trinajst ljudi, ki so bili večinoma popolnoma premočeni zaradi zelo slabega vremena. Ker Marinov oče ni bil zadovoljen s sinovo izbranko, na poroko ni prišel, njegova mama pa je bila zaradi tega slabe volje. Marin je študiral teologijo, zato naj bi ga poročil eden izmed njegovih profesorjev. Žal je ta zbolel in mladoporočenca sta šele v cerkvi izvedela, da ga nadomešča duhovnik, ki je imel težave z alkoholom. Nesrečni človek se je ob oltarju komaj držal na nogah.

Ker ženin ni imel veliko denarja, je fotografiranje in snemanje zaupal enemu izmed svojih prijateljev, ki pa je zaradi težav z drogo svoje delo tako slabo opravil, da zakonca Miletić nimata nobene spominske fotografije niti videa.

shutterstock_127850174.jpg

Skromno, a s trdnimi temelji

Po obredu se je družba odpravila v bar, ki ga je Marin najel za tisti večer. Kot študent je namreč trdo delal, da je omogočil preprosto praznovanje v kavarni, kjer se je družil s prijatelji. Ta ni bila prav na dobrem glasu. Imeli so nekaj narezkov, peciva in pijače. Proti jutru se je na vratih točilnice pojavil duhovnik, ki je vodil poročni obred – tokrat s kitaro. Marin se spomni, kako je gost igral na inštrument in zaradi pijanosti padal s stola, njegova žena pa je od razočaranja jokala.

Danes Marin sklene, da je bila njegova poroka res neposrečena. Z ženo takrat nista imela ničesar, vendar pa sta imela drug drugega in Boga. Njun več kot 20 let trajajoč zakon se je končal z Danijelino smrtjo pred dvema mesecema, umrla je po hudi bolezni. Seveda jima v zakonu ni bilo vedno lahko, med njima je prihajalo do prepirov in Marin je moral velikokrat “ukloniti svoj ego”, hkrati pa mu je Danijela pogosto prišla naproti in čudovito skrbela za otroke.

Marin zaradi družine včasih ni mogel s prijatelji na pivo ali nogometno tekmo, vendar je lahko, ko je prišel domov, objel Danijelo in začutil, kako rada se imata. Prav tako mu v težkih trenutkih moč dajejo otroci. Mlade opogumlja, naj se ne bojijo vstopiti v zakon, saj je to zakrament, ki je moč Svetega Duha in daje moč ter zatočišče. V zakonu te Bog objame in ti reče: “Jaz sem s teboj, ne boj se.”

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, november 2020.

Tags:
porokazakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.