Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako ohranjati stik z izobraževanjem svojih otrok

COMPUTER

KaterynaTkachenko | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 08/11/21

Preizkusite te strategije, da boste v koraku z učnimi vsebinami in boste pripravljeni na reševanje morebitnih težav

Starše zanima, česa se njihovi otroci učijo v šoli. Seznanjenost z učnimi vsebinami je še posebej pomembna v današnjem svetu, ko ni nobenega zagotovila, da imajo učitelji in profesorji enak nazorski pogled na svet kot starši. Kako torej lahko ohranjamo stik z vsebinami, s katerimi se otroci seznanjajo v razredu, in prejemamo informacije o tem, kakšno znanje se od njih pričakuje?

Tudi če si želite biti del otrokovega izobraževanja, je včasih težko najti pravi način. Večini staršev verjetno predvsem primanjkuje časa, poleg tega pa običajno ne želijo nikomur v šoli gledati pod prste.

Ob vsem tem pa je poznavanje dogajanja v otrokovem razredu dovolj pomembno, da si za to vzamemo čas. Starši so navsezadnje prvi in najpomembnejši učitelji svojih otrok. Res je, včasih je treba vložiti malce več truda, toda vsekakor se izplača.

“Starši so prvi odgovorni za izobraževanje in vzgojo svojih otrok,” je zapisano v katekizmu. To pomeni, da imamo kot starši glavno besedo pri tem, česa se učijo naši otroci.

Večina staršev svojih otrok ne šola doma, kljub temu pa želijo biti obveščeni o tem, kaj se dogaja na šoli, ki jo njihovi otroci obiskujejo. Če želite biti še bolj vključeni v izobraževanje svojih najmlajših, vam predlagamo tri strategije, s katerimi si lahko pri tem pomagate.

MOTHER

1Sprašujte otroke, kaj počnejo v šoli

Vedno znova spomnite svoje otroke, da radi slišite, o čem se učijo. Pokažite dejavno zanimanje za vse, kar počnejo v šoli.

To delno vključuje tudi dogajanje zunaj pouka. Kaj se dogaja med odmori? O čem se pogovarjajo pri malici? Povprašajte jih o vseh teh stvareh in jim pokažite, da vam je resnično mar tudi do najmanjših podrobnosti.

Lahko jim tudi pojasnite, da se učenje ne dogaja zgolj znotraj zidov učilnice. Izpostavite vse, česar se naučijo doma, prek družinskih pogovorov, prebiranja knjig, povezanih s šolskimi predmeti, ali pa skupnega ogleda filmov o določeni temi.

Dobra taktika je tudi, če si tu in tam vzamete nekaj minut in prelistate učbenike svojih otrok, da se seznanite z vsebinami, ki jih obravnavajo pri pouku.Tega ne jemljite kot obveznost, pač pa početje spremenite v zabavno ohranjanje stika z vašim otrokom, ko ga sprašujete, kaj mu je bilo všeč pri spoznavanju določenih učnih vsebin.

2Spoznajte njihove učitelje in druge zaposlene na šoli

Primeren način ohranjanja stika z otrokovim izobraževanjem je tudi vključenost v ponujene oblike sodelovanja med šolo in starši: sprejmite članstvo v svetu staršev, redno obiskujte govorilne ure in roditeljske sestanke, udeležujte se zunajšolskih dejavnosti, ki predvidevajo sodelovanje staršev, prijazno se pomenkujte z zaposlenimi na šoli. Prijazen odnos vam bo odprl veliko vrat.

Ta dobronamerna dejanja omogočajo dosti lažji pogovor s pristojnimi, če v razredu pride do kakršnihkoli težav. Pomembno je tudi, da s tem svojemu otroku in njegovim učiteljem pokažete, kako cenite njihovo delo in prizadevanja.

3Spodbujajte odprto komunikacijo

Naj vam preide v navado, da se kot družina veliko pogovarjate, saj boste na ta način vedno na tekočem z dogajanjem v življenju svojih otrok in z vsebinami, ki jih slišijo v šoli. Vaš cilj je, da vam otroci zaupajo, kaj se jim zdi pomembno ali kaj jih moti, ne da bi jih morali o tem posebej spraševati.

Bistvo vključenosti v izobraževanje vašega otroka je, da z njim ohranjate iskreno in odprto komunikacijo.Gotovo si želite, da bi vam otrok brez zadrege zaupal, če ga je v šoli kaj prestrašilo ali ga vznemirilo. Če mu prisluhnete in ste pozorni do drobnih stvari, vam bo gotovo brez težav pozneje zaupal tudi pomembnejše skrbi.

Pogovor o dogajanju v šoli in preživljanje časa v razredu sta zgolj dva koščka večje sestavljanke. Predvsem se osredinite na vzpostavljanje iskrene komunikacije, ki bo dolgoročno okrepila odnos z vašim otrokom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.