Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Namesto tradicionalnega poročnega slavja sta na večerjo povabila 160 pomoči potrebnih

ana-paula-e-victor-casamento.png

Ana Paula Meriguete / Arquivo Pessoal (Reprodução Redes Sociais)

Łukasz Kobeszko - objavljeno 11/11/21

Namesto bučnega sprejema za družino in prijatelje sta Ana Paula in Victor za poroko izbrala nekoliko drugačno možnost. Ideje jima niso dali profesionalni organizatorji porok, ampak evangelij. Morda bodo njunim stopinjam sledili tudi drugi mladoporočenci?

Sodobna družba ne pozna omejitev pri organizaciji porok in podobnih praznovanj. Zabave v gorah in na plažah, na terasah nebotičnikov, v jamah in kleteh, v tematskih kostumih, ob žaru, ob spremljavi benda v živo ali didžeja. Danes lahko oviro pri zamislih za poroko predstavlja le omejen znesek na bančnem računu ali domišljija mladoporočencev.

Toda včasih se je vredno osredotočiti na preprostost in globljo vsebino. To je storil mlad par iz obalnega mesta Guarapari v zvezni državi Espírito Santo na jugu Brazilije.

Evangeljski impulz

Ana Paula Meriguete in Victor Ribeiro sta bila dejavna v domači župniji. Nista bila le člana župnijskega sveta in pevskega zbora, temveč sta posebno pozornost posvečala dobrodelnemu in prostovoljnemu delu z otroki in družinami v slabem finančnem in socialnem položaju.

Ko sta se pripravljala na zakrament zakona, sta podobno kot vsak drugi par na svetu delala različne načrte za svoj poročni sprejem. “V moji družini je običajno, da se organizira velike svatbe. Victor ni bil povezan s tako tradicijo, a bi v to privolil, četudi samo zaradi mene. Pred poroko sva razmišljala, kaj naj storiva, in molila,” se med pogovorom za brazilski dnevnik Estado spominja Ana.

Zaročencema so pomagale izkušnje iz njune župnije. Na tem območju je veliko družin in ljudi, ki prejemajo socialno pomoč, tako od Cerkve kot tudi od državnih institucij. Po drugi strani pa so ju nagovorile besede ene od pesmi.

Pesem se navezuje na odlomek 14. poglavja Evangelija po Luku, v katerem Jezus nagovori osebo, ki ga je v svoj dom povabila na zabavo: “Kadar prirejaš kosilo ali večerjo, ne vabi ne prijateljev, ne bratov, ne sorodnikov, ne bogatih sosedov, da te morda tudi oni ne povabijo in ti povrnejo. Nasprotno, kadar prirejaš gostijo, povabi uboge, pohabljene, hrome, slepe, in blagor tebi, ker ti ne morejo povrniti; povrnjeno ti bo namreč ob vstajenju pravičnih.” (Lk 14,12-14)

Mladi par se je odločil, da bo uresničil Jezusove besede. Med zaroko sta družino seznanila s svojo idejo, da bi na svatbo povabili revne otroke in pomoči potrebne. “Midva in naši sorodniki imamo vse, kar je potrebno za življenje, so pa tudi drugi, ki so za to prikrajšani. Ne zdi se nama, da je svatba sama po sebi slaba. Nasprotno, gre za slovesno in dostojanstveno praznovanje, toda v takih trenutkih se pojavlja misel, da je vedno mogoče storiti kaj več,” je medijem zaupal Victor.

Nepričakovana sprememba vlog

Brazilca sta na svatbo povabila 160 ubogih – tako otrok kot tudi odraslih. Prav toliko sorodnikov in prijateljev sta nameravala povabiti, če bi se svatba odvila na običajen način. “Na začetku se je izvedba ideje zdela strašljiva z vidika logistike. Toda na koncu je uspelo. Imela sva svatbo, kot sva si jo želela,” je priznala Ana Paula.

View this post on Instagram

A post shared by Família RezaComigo | uma família normal, ou não (@rezacomigo)

Mladoporočenca sta nameravala stroške celotne prireditve kriti sama, toda družina in znanci so predlagali drugačno rešitev. Na družbenih omrežjih in med prijatelji so namesto daril v dobrodelni akciji zbirali sredstva za pomoč revnim.

Kmalu je Ano in Victorja kontaktiralo profesionalno podjetje za catering in predlagalo, da prostovoljno pripravijo jedi za poročno slavje. Družina in najbližji pa so se po posvetu z mladoporočencema lotili še ene naloge. Odločili so se, da bodo poskrbeli za strežbo in pomagali pri poteku svatbe.

Poroka se je odvila v domači župniji Ane Paule in Victorja. Po podelitvi zakramenta in sprejemanju čestitk sta najožje družinske člane povabila na kavo in pecivo. Svatba za uboge pa se je odvila nekaj dni pozneje.

Zakonska ljubezen skozi ljubezen do bližnjega

Zahvaljujoč organizaciji svatbe za uboge sta novoporočenca postala priljubljena tako v svojem mestu kot tudi po celi Braziliji. Njunemu profilu na Instagramu je začelo slediti na sto tisoče uporabnikov.

Ana Paula in Victor sta v sporočilu s poroke zapisala: “Ta fotografija zajema bistvo najinega odnosa, najine ljubezni in tega, kar sva. Sva šibka, grešna, odvisna, toda zavedava se Božjega usmiljenja. Vedno sva bila dobra prijatelja in sva skrbela drug za drugega, posebej za najino duhovno življenje. Od danes sva bolj kot kdajkoli prej poklicana, da sva partnerja in zvesta prijatelja, ki želita skupaj hoditi po poti svetosti, proti nebesom! Eno je jasno: nikoli ne odstopajte od svojih sanj in nikoli jih tudi ne pozabite zaupati Bogu skozi roke Device Marije, Matere, ki svojih otrok nikoli ne pusti samih.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
dobrodelnostporoka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.