Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Dih jemajoča lepota kipa patra Pija pod morsko gladino

PADRE PIO

Steve Baldoni | YouTube | Fair Use

Bret Thoman - Sarah Robsdottir - objavljeno 12/11/21

Klic k veri sredi razburkanih voda

Oktobra je kolumbijska Facebook stran na svojem zidu objavila 12 fotografij trimetrskega podvodnega bronastega kipa skrivnostnega stigmatika in svetnika iz 20. stoletja.

Ob fotografijah so zapisali (besedilo je urejeno in skrajšano):

Ali ste vedeli? Na dnu morja je kip patra Pija …

Položaj kipa, ki leži ob obali otočja Tremiti, naj bi bil idealna ponazoritev klica k veri, ki lahko celo sredi razburkanih voda vedno žari z močno lučjo: Božji dar, potopljen sredi oceana.

Oblika kipa, križ, spominja na ponižnost in preprostost redovnika, ki ima v svoji kontemplativni samoti razširjene roke in okolici posreduje občutke svetosti, miru, ljubezni in usmiljenja, kar so bili stebri duhovnosti patra Pija.Sveti pater Pij, prosi za nas!

Otočje Tremiti, ki ga omenja zgornja objava, je majhna skupina otokov vzdolž obale hribovja Gargano v južni Italiji. 3. oktobra 1998, na praznik Frančiškovega prehoda v večnost, so tam obhajali blagoslovljen dogodek – kipar Mimmo Norcia je sredi morja namestil svoj dih jemajoči kip patra Pija.

Po vsej Italiji je sicer na stotine, če ne na tisoče kipov patra Pija, vendar se noben drug ne more ponašati s to značilnostjo: kip Mimma Norcie stoji 14 metrov pod vodno gladino.

Kip ima 80-centimetrski prilagodljiv podstavek in velja za enega najosupljivejših podvodnih kipov na svetu. Poleg same velikosti je bil občudovanja vreden tudi zapleten tehnološki postopek, ki je bil potreben za potopitev kipa.

Toda izpolnitev te umetnine so bile dolgoletne sanje italijanskega kiparja Norcie, ki je odrasel ob vznožju hribovja Gargano (kjer je pater Pij prebival večino svojega življenja). V pogovorih za medije je vedno znova poudarjal, kako rad ima patra Pija, morje, hribovje Gargano in otočje Tremiti. Pojasnil je, da si je že od mladih nog želel ustvariti t. i. “čudež brezna”.

Umetnikov veliki dosežek sledi izročilu podvodnih kipov po vsem svetu, ki sega v antično Grčijo, ko so ljudje še pred pojavom krščanstva s kipci različnih bogov prosili zaščite za mornarje. V Italiji je v zadnjih letih zaživelo izročilo podvodnih Kristusovih kipov.

V Portofinu stoji podvodni Kristus v breznu, v Tarantu pa imajo Kristusa sredi morja. Kot zanimivost naj omenimo, da so po kalupu bronastega kipa v Portofinu oblikovali tudi kopijo v Združenih državah Amerike, ki zdaj stoji pod morsko gladino ob obali Floride.

S praktičnega vidika si podvodne kipe lahko ogledajo le potapljači. V duhovnem smislu pa njihovo sporočilo ostaja pod površino, na neki način zastrto, in odseva samo Božjo naravo: Bog je vedno navzoč, čeravno večino časa skrit našim očem.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.