Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Trgovina, ki je vsako nedeljo deležna papeškega blagoslova

Mondo Cattolico

Photo Courtesy of Mondo Cattolico

Magnús Sannleikur - objavljeno 14/11/21

Precej verjetno je, da ste ob obisku Rima opazili to trgovino, ki leži prav nasproti Trga sv. Petra

Če ste že kdaj obiskali Rim (tja še vedno vodijo vse poti), ste si verjetno ogledali tudi Trg sv. Petra v Vatikanu. Precej verjetno je tudi, da ste to storili na nedeljo. In morda ste imeli srečo, da ste bili tam, ko je najbolj točna ura v Rimu (znamenita Cannone del Gianicolo) glasno oznanila poldan.

Ko zazvonijo zvonovi, se vsi zberejo k molitvi

Ko zadonijo vsi zvonovi v več kot 600 cerkvah po Rimu (posebno pa tisti v Baziliki sv. Petra), se papež prikaže na oknu apostolske palače, od koder pozdravlja romarje, ki se vsako nedeljo, ne glede na vremenske razmere, zberejo na trgu pred baziliko, da bi skupaj s svetim očetom molili opoldansko molitev angelovega češčenja, prisluhnili njegovemu nagovoru in prejeli papeški blagoslov.

Znamenita trgovina Mondo Cattolico

Če ste to že doživeli, ste gotovo opazili tudi trgovino nasproti trga (pravzaprav neposredno nasproti papeževega okna), klasično trgovino, v kateri se je že več kot pol stoletja malodane primoran ustaviti vsak romar, ki obišče Rim – znamenito trgovino po imenu Mondo Cattolico, ustanovljeno leta 1952.

Večina romarjev se takoj po prejemu papeževega blagoslova odpravi tja, saj tam na enem mestu lahko kupijo najrazličnejše nabožne predmete. Mnogi izberejo rožni venec, križ, ikono ali kipec svojega zavetnika. Drugi si omislijo različne spominke (recimo manjše reprodukcije velikih italijanskih renesančnih mojstrovin). Spet drugi se odpravijo še malce dlje in obiščejo umetnostno galerijo z mozaiki Mondo Cattolico, kjer hranijo dragoceno zbirko čudovitih starodavnih in sodobnih mozaikov.

Nekateri romarji trgovino obiščejo pred blagoslovom in predmete, ki jih kupijo, prinesejo s seboj na trg, da bi papež blagoslovil tudi njihove spominke. To je pravzaprav starodaven krščanski običaj in obstajajo številni razlogi, zakaj predmete lahko blagoslavljamo oz. bi to celo morali početi.

Ikone ali druge podobe in nabožne predmete, ki jih bomo hranili v svojih domovih, blagoslavljamo, saj jih bomo redno uporabljali pri molitvi. Blagoslavljamo tudi orodje in druge predmete, ki nam pomagajo razumeti številne razsežnosti človeškega dela in razvedrila. Blagoslavljamo celo vozila, ki nam omogočajo, da z njimi lažje premagujemo različne razdalje in se družimo med seboj.

Običaj prinašanja Jezuščka iz jaslic

Običaj prinašanja predmetov na Trg sv. Petra ob nedeljah, da jih papež blagoslovi, pa ima prav posebno zgodovino: ta sega v december 1969, ko je Pavel VI. stal ob oknu in blagoslavljal figurice Deteta Jezusa, ki so jih s seboj prinesli rimski otroci. To je kmalu postal značilen rimski običaj, ki živi še danes.

Kot je zapisano na spletni strani trgovine Mondo Cattolico, “se številni otroci iz različnih škofij po vsem svetu na tretjo adventno nedeljo vsako leto zberejo na Trgu sv. Petra in kvišku držijo svoje figurice Jezuščka iz jaslic, da bi jih papež blagoslovil”.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
papežRim
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.