Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako izpeljati težaven, a nujen dialog s tistimi, ki imajo drugačne poglede

shutterstock_780695101-2.jpg

antoniodiaz | Shutterstock

Francisco Borba Ribeiro Neto - objavljeno 20/11/21

V kakšnem svetu bomo živeli, če tega med seboj ne zmorejo niti kristjani?

“O politiki se ne razpravlja.” Ljudski pregovor je moder, politične razprave povzročajo delitve in konflikte. Toda razprava in dialog sta različni stvari. Če si ne izmenjujemo idej in informacij, dobimo popačen pogled na realnost, ki ga izkrivljajo tisti, ki znajo povedati, kar se našim ušesom zdi prijetno.

Zaradi tega papež Frančišek toliko vztraja pri dialogu, ki ga moramo izvajati na vseh področjih življenja.

V času, polnem polarizacije in negotovosti, postane dialog težji in celo nenaklonjen, a še bolj potreben. Javnomnenjske raziskave o različnih polemikah kažejo na to, da sta – v povprečju – v skupini štirih odraslih dva zmerna in odprta za dialog, dva pa sta v skrajnem položaju, si nasprotujeta, ne sprejemata argumentov, ki jima nasprotujejo.

Toda tudi ti ekstremi imajo lahko minimalen dialog z zmernimi, če ustvarimo kontekst naklonjenosti in skupnega interesa. Poleg tega so mladi veliko bolj prilagodljivi in ​​potrebujejo dialog in informacije, da se ne bi zaprli v sektaška stališča.

Družine, skupnosti in skupine prijateljev ne smejo biti prostori, kjer se izogibamo kontroverznim vprašanjem, ampak kjer se počutimo svobodnejše, da lahko izražamo svoja stališča, prepričani v iskrenost in dobre namene drug drugega. Virtualna omrežja dovoljujejo ta dialog, vendar – brez dvoma – potrebujemo nekaj previdnosti, če si zares želimo dialoga:

1Poskušajte razumeti razloge drugega

Bodimo vedno pripravljeni razumeti razloge drug drugega. Iz iste želje po dobrem lahko uberemo zelo različne miselne poti, tudi če je cilj enak. Po hipotezi tega hrepenenja po nečem dobrem lahko najdemo skupno točko za začetek dialoga.

2Ne iščite le napak v argumentih drugega

Ne iščimo le napak, temveč predvsem dobre stvari, ki obstajajo v argumentih drugega – in sprejmimo, ko ima prav, četudi delno. Ko rečemo “na te argumente niti ne morem odgovoriti”, se pogosto srečujemo ne z le z napakami, temveč z idejami, ki jih ne znamo ovreči. Znak, da se moramo več učiti in bolje razumeti situacijo.

3Nikoli ne omalovažujte

Tudi če smo ugotovili, da so argumenti druge osebe neumni, nikoli ne omalovažujmo nje ali ljudi, ki jim sledi. Ta položaj bo vodil v obojestransko zamero in oteževal tako nam kot drugemu obojestransko prepoznavanje idej, ki držijo ali ne.

4Izogibajte se lažnim novicam

Na družbenih omrežjih se izogibajmo širjenju lažnih novic. Običajno hitro iskanje z osrednjo idejo z besedo “lažen” že vodi do zanesljivega spletnega mesta, specializiranega za preverjanje informacij.

Posredujmo samo novice, ki vsebujejo vir, kjer so bile objavljene. Tudi komunikacijska orodja delajo napake, vendar imajo mehanizme, ki omogočajo sledljivost, in notranje preiskovalne mehanizme, ki zmanjšujejo tveganje neresničnih informacij.

5Ne propagirajte sovražnega govora

Ne širimo sovraštva in jeze. Ob današnjih težavah so se družbeni govorci naučili, da bolj ko so agresivni, več sledilcev dobijo. Pravimo “končno nekdo, ki govori stvari, ki jih mislim, z jezo, ki jo čutim”. Toda ta praksa na koncu užali druge in nam onemogoča, da bi mirno in racionalno analizirali dogodke.

6Informirajte se

V vseh primerih vedno iščimo čim več informacij o situaciji. Koristno je celo obiskati spletna mesta z drugačnimi mnenji od naših, da pridobimo podatke, ki jih običajno ne bi prejeli.

7Ne bodite preveč vztrajni

Navsezadnje je pomembno, da nismo preveč vztrajni. Če nas je skupina na družbenih omrežjih prosila, naj ne pošiljamo sporočil s političnimi ali kontroverznimi temami, če prijatelj noče nadaljevati dialoga ali postane agresiven, je bolje spoštovati situacijo.

Dialog mora potekati med tistimi, ki so to pripravljeni storiti. Če je storjeno dobro, bo slej ko prej doseglo tudi tiste, ki vztrajajo pri svojih stališčih, če so le dobronamerni.

Dialog s tistimi, ki imajo drugačne ideje, nikoli ni bil lahek. Toda v kakšnem svetu bomo živeli, če tega med seboj ne zmorejo niti kristjani? Vsakemu, ki gleda, bi se zdelo nemogoče, da bi Jezus, ubogi križani Hebrejec, lahko spremenil zgodovino sveta – a krščanstvo je ravno to.

To, da zmoremo vzpostaviti dialog z ljudmi, ki jih imamo radi, je neskončno lažje, dovolj je, da se prepustimo Milosti in ne poskušamo prisiliti drugega, da bi mislil kot mi, ampak resnico – z ljubeznijo – iščemo skupaj z njim.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
komunikacijaodnosipogovor
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.