Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Učiteljica in njene učenke v dobrodelne namene darovale svoje lase

MOJE WŁOSY DAJĄ SIŁĘ

fot. Grupa "Moje włosy dają siłę" | Facebook

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 21/11/21

Puščajo si dolge lase, ki si jih bodo pozneje ostrigle, iz njihovih las pa bodo nastale lasulje za osebe, ki so zbolele za rakom

Profesorica poljščine, njeni hčerki Antonina in Kornelia in 17 učenk srednje ekonomske šole v Kaliszu na Poljskem nameravajo svoje lase podariti eni izmed fundacij, ki izdeluje lasulje za osebe, ki so prestale kemoterapijo.

Ideja se je rodila na začetku leta v frizerskem salonu. “Sedela sem na stolu pri frizerju. Opazila sem, da so moji lasje po pandemiji in večmesečni izolaciji zelo dolgi. Odločila sem se torej, da storim nekaj dobrega za druge,” je za Aleteio povedala Izabella Galuba-Bryja.

“Moji lasje bodo dali moč”

Svojo idejo je z drugimi najprej delila doma, nato pa še v šoli, kjer poučuje poljščino. Akciji sta se – znova – pridružili Izabellini najstniški hčerki, nato pa še 17 učenk.

MOJE WŁOSY DAJĄ SIŁĘ

Tega števila sploh ni bilo lahko doseči, ker si številna mlada dekleta barvajo lase. Lasje, ki jih zbira fundacija, pa morajo biti naravni. “Na koncu mi je uspelo najti učenke iz različnih razredov,” je povedala Izabella.

Pri programu Moji lasje dajejo moč ne gre le za to, da pustimo lase rasti. Zanje je potrebno ustrezno skrbeti, jih negovati in se odreči frizerskim tretmajem. “V Kaliszu se je temu projektu pridružil frizer, ki skrbi za lase deklet in to popolnoma brezplačno,” med pogovorom pove Izabella.

Mama bojevnica

Med letošnjo izvedbo projekta se dekleta udeležujejo delavnic o ženskosti in čustvih. Ustanovile so tudi posebno skupino na družbenih omrežjih, kjer se pogovarjajo o vsakdanjem življenju, si izmenjujejo slike in razpravljajo o temah, povezanih z zdravjem in življenjskim slogom. Prav tako so se srečale z ženskami, ki so prestale mastektomijo.

MOJE WŁOSY DAJĄ SIŁĘ

“Želim si, da bi bile moje učenke ambasadorke znanja o zdravju v svojih skupnostih, da bi ozaveščale o pomenu preventivnih pregledov. Pomembno je, da vsak dan skrbimo za svojo ženstvenost. Če nimamo moči za to, je ne bomo dali nikomur drugemu,” poudarja Izabella. In dodaja: “V družini imamo onkološko zgodovino – moja mama je prestala mastektomijo. Pred 25 leti je imela operacijo in kemoterapijo. Spominjam se, da se je najprej bala, da po kemoterapiji njeni lasje ne bodo več zrasli, bala se je zunanjosti.”

Lasje za fundacijo Rak’n’Roll

Lase bodo podarile poljski fundaciji Rak’n’Roll. Prva skupina bo svoje lase postrigla že konec novembra, druga pa bo to storila marca prihodnje leto. “Jaz in moji hčerki bomo lase pobrile. Ne bojimo se radikalnega koraka. Lasje bodo zrasli, nekomu pa lahko damo ogromno notranjo moč,” pravi učiteljica. Ponosna je na to, da imajo učenke tudi zaradi projekta več empatije in so bolj odprte.

S programom Moji lasje dajejo moč so se prijavile na natečaj, ki ga organizira tamkajšnji regionalni center za pomoč. “Kot prostovoljka delam že 10 let. V našem mestu je deklica, ki boleha za spinalno mišično atrofijo (SMA). Njeni starši za zdravljenje potrebujejo skoraj dva milijona evrov. Na natečaju so nagrajeni izjemni projekti. Upam, da bodo nagradili našega in da bomo prejele finančno nagrado. Denar želimo nameniti deklici,” je pojasnila Izabella.

MOJE WŁOSY DAJĄ SIŁĘ

Načrtovana je druga izvedba programa

“Kontaktirajo me dijakinje z drugi šol, trenutno potekajo pogovori. Sanjam o tem, da bi začeli z drugo izvedbo našega programa in da bo uvrščen na koledar dogodkov,” pojasni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
prostovoljstvorak
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.