Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Problem je samo začetek. Treba se je, po domače rečeno, “suniti v rit”

primoz cernilec tina martinec selan

TOMAŽ RIHTAR

Tina Martinec Selan - objavljeno 24/11/21

Zmigajmo se, čeprav je na začetku težko

Se ob misli, da bi se v temi, mrazu in po možnosti še megli ali dežju odpravili ven, na zrak, najraje še globlje zavijete v odejo in ostanete na kavču? Po ogledu nove epizode oddaje Reflektor ne bo več tako! 😉

“Nihče nima vedno dobrega dneva, včasih se počutiš malo bolje, včasih malo slabše, včasih si bolj motiviran, drugič manj. A misli moramo imeti usmerjene na cilj. Na koncu, po tem, ko nekaj zase narediš, imaš vedno dober občutek. Kajti ko dosežeš nek cilj, vrh nekega hriba, se na koncu vedno dobro počutiš, čeprav je na začetku lahko težko.”

Oglejte si celotno oddajo Reflektor:

Magnet za otroke

Gost tokratne epizode Reflektorja je Primož Černilec, učitelj športne vzgoje na OŠ Šenčur in predsednik Planinskega društva Kranj. Poleg tega se dobrodelno ukvarja tudi  s spremljanjem invalidov pri njihovih športnih podvigih. Pri svojem delu je izjemno priljubljen, otroci ga obožujejo. Tako zelo jih navdušuje s svojo osebnostjo in zgledom, da imajo že leta rekorden obisk planinskega krožka. Pa naj še kdo reče, da je otroke težko spraviti v hribe!

Kaj je njegov recept? “Otrokom v telovadnico prinašam veselje in to mi tudi vračajo. Trudim se, da bi mednje hodil dobre volje. Učitelj je vzornik, bistvo vsakega učitelja je on sam, njegov zgled in osebnost, ki vleče.”

Najboljša telovadnica je …

Primož zagovarja, da je daleč najbolj koristno za otroka gibanje v naravi. Pravi celo, da je njegov moto: Najboljša telovadnica je gmajna, gozd, skratka narava. A vsako gibanje je boljše kot nič, poudarja. Otrok naj si izbere šport, ki mu je všeč, potem pa naj pri njem vztraja. Šport in popoldanske dejavnosti otroku dajo nekaj več, dajo mu delovne navade, organiziranost. “Najslabše je to, da se valja doma, gleda v telefon, razne TikToke in podobno, tisto je pa zelo slabo za otrokov razvoj.”

primoz cernilec

Začne se že zelo zgodaj in to v družini

Svoja prepričanja udejanja tudi v svoji družini. “Ko sta bili hčerki še majhni, smo takoj pričeli s ‘športanjem’. Dokler sta bili v vozičku, je bil voziček, čim sta pa lahko sedeli, pa v nahrbtnik in v hribe. Pa tudi z bratom dvojčkom sva že v vrtcu začela hoditi v hribe. Z družino smo šli vsako soboto v hribe, in sicer na Kriško goro.”

Da se vse začne v družini, je pokazala tudi situacija z lanskim šolskim letom in posledicami, ki so jih utrpeli otroci zaradi šolanja na daljavo na športno-gibalnem področju. “Družine, v katerih se že po naravi starši in otroci skupaj gibajo, so se gibale tudi med lockdownom. V družinah, kjer pa nimajo te navade ali imajo starši službo, ki jim to onemogoča, pa gibanja ni bilo in so bile zelo negativne posledice tega. To smo zabeležili tudi v sklopu športnovzgojnega kartona, kjer testiramo motorične sposobnosti, in opazili, da se je zelo povečal razkorak med tistimi, ki so bili gibalno zelo dobri, in tistimi, ki so bili slabi.”

8-2.jpg

Oddaja Reflektor

Reflektor je tedenska pogovorna oddaja, ki jo na YouTube kanalu Družina media lahko spremljate vsako sredo ob 20.00. Posveča se družbenim in duhovnim vprašanjem ter tematikam življenjskega sloga. Na Facebooku in Instagramu pa vas čakata tudi zakulisje ustvarjanja in predstavitev voditeljev. Vabljeni k ogledu in komentiranju!

In kaj, če se otroci upirajo naporu, denimo hoji v hribe?

Kaj naj storijo starši, ki bi radi z otroki hodili v hribe, pa se otroci uprejo, nočejo napora, nočejo hoditi v klanec? Naj bodo starši “demokratični” in privolijo, se obrnejo in grejo domov? Ali naj vztrajajo?

Primož je zelo odločen in pravi, da moramo starši vztrajati. “Če pride do joka, ne smemo odnehati. Treba se je z otrokom pogovarjati, mu dati jesti in piti, se ustaviti, če je utrujen. Ampak otroku je treba povedati, da če smo si zadali nek cilj, moramo pri tem vztrajati in priti do vrha.

Ker če se otrok tega navadi, bo potem tako povsod v življenju: pri delu za šolo, v službi. Ne smeš takoj odnehati. Vse se da z dobro voljo. Nekateri starši mogoče včasih mislijo, da temu niso kos, ampak vsi starši imajo to sposobnost. Smo pa starši tisti, ki začnemo, ki narekujemo tempo. Vse se začne in konča pri starših. Najslabše je, če otroke zavijemo v vato. Včasih je treba malo potrpeti, malo stisniti zobe. Nič hudega, če včasih mišice malo bolijo.”

11-3.jpg

Aktiven tudi v pomoči invalidom

Primož, ki je zelo aktiven tudi na področju prostovoljstva, pravi: “Največje plačilo, ki ga lahko v življenju dobiš, je to, da nekomu pomagaš.” V PD Kranj, katerega predsednik je, so ustanovili planinski odsek za osebe s posebnimi potrebami, ki so ga poimenovali Odsek Nejca Zaplotnika za ljudi z različnimi zmožnostmi.

Vanj bodo povabili slepe, gluhe, invalide, skratka osebe z različnimi gibalnimi ovirami. Načelnik odseka pa bo Darko Đurić. V odseku bo poleg Primoža deloval tudi Sandi Novak, slepi paraolimpijec, s katerim sta bila skupaj na OI v Riu de Janeiru in ki ga je Primož tudi peljal na Triglav. Članek o Sandiju si lahko preberete tudi na tej povezavi.

Tags:
Oddaja Reflektoršportvzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.