Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Trije koraki do sprostitve vzdušja po prepiru z zakoncem

shutterstock_1302585007-1.jpg

fizkes | Shutterstock

Karolina Plichta - objavljeno 30/11/21

Kaj lahko storimo, da sprostimo vzdušje in odnos povrnemo v ravnovesje?

Pogosto se sprašujemo, kako preprečiti prepir. Na to se osredotočamo do te mere, da prepir, ko do njega pride, občutimo kot poraz. Namesto tega se lahko naučimo, kako graditi odnos po prepiru, in kaj lahko storimo, da sprostimo vzdušje in odnos povrnemo v ravnovesje.

Spraviti odnos v ravnovesje, pogovor o tem, kdaj smo drug drugega prizadeli, in se zato opravičiti, vse to so veščine, ki so enako pomembne kot tiste, ki nam pomagajo prepir preprečiti.

1prepoznati svoj delež

V prepiru sta vedno udeležena dva, pri tem pa ste odgovorni zase. Skoraj zagotovo ste prispevali k temu konfliktu. Tema konflikta pri tem ni tako pomembna ‒ če se osredotočite zgolj na to, se lahko zgodi, da ne bosta nikoli prišla do soglasja. Nemogoče se je s partnerjem strinjati v čisto vsem, zato je najbolje, da se s tem naučite živeti.

Po prepiru je zato najbolje, da priznate svoj delež v prepiru. Svojemu partnerju lahko rečete: “Sprla sva se in žal mi je za to. Vem, da sem k temu prispeval/a tudi sam/a, in moram o tem razmisliti. Vrnem se, ko se pomirim, velja?”

2povabite k miru in hvaležnosti

Najprej se pomirite z dihalnimi vajami. Ob vsakem vdihu si predstavljajte, kako vas napolnjujeta svež zrak in mir, z vsakim izdihom pa, kako vas zapuščajo napetost in neprijetna čustva, ki so se pojavila s prepirom.

Prav tako ne pozabite biti hvaležni sami sebi: v trenutku prepira si se izrazil/a najbolje, kolikor si se lahko. Morda si v prepiru celo želel/a sporočiti svoje meje.

3opravičite se sebi in svojemu partnerju

Prav berete, opravičite se tudi samemu sebi. Zaslužite si to. Saj poznate tisto, ko se nekomu opravičite in ta odgovori: “Zakaj?” In ti odgovoriš: “Zato.”

Odsvetujem uporabo fraze “Opravičujem se, če …”. Besedo “če” lahko kdo razume kot minimiziranje njenih/njegovih občutkov. Opravičilo ne sme biti pogojeno ‒ opravičimo se, ko je to resnično potrebno.

Povzetek

Nedvomno opisani koraki niso preprosti, vendar vam zagotavljam, da so izvedljivi. Zahtevajo pa delo na sebi in drugačen način odzivanja na situacijo. Ali ni smisel vsega prav to, da skrbimo za naš odnos, da pazimo, kaj izboljšati in kako? Srečno!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
komunikacijaodnosiodpuščanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.