Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Harmonikarsko presenečenje, ki ga fant s posebnimi potrebami ne bo nikdar pozabil

Screenshot_20211203-124609_Gallery.jpg

Fotografija je last družine Vidic.

Katarina Berden - objavljeno 04/12/21

"Beseda, ki ga najbolje opiše, je veseljak"

Tilen Vidic je 19-letni fant iz Novega mesta, ki se je rodil kot otrok s posebnimi potrebami. Ima motnje v razvoju, je srčni bolnik in ima epileptične napade. Vendar pa to še zdaleč ni vse, kar ga definira.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Tilen namreč živi za glasbo, ki je njegova največja ljubezen. Pogovarjali smo se z njegovo mamo Urško, ki nam je povedala, da je glasba njegovo močno področje. “Če mu boš dal na primer kaj za risati, ne bo hotel, ker ga to ne zanima. Glasba pa pride v poštev kadarkoli. Dopoldne, popoldne ali ponoči,” nam pove v smehu.

Igra tudi na sintesajzer, rad pomaga pri gospodinjskih opravilih, poje v cerkvi, veliko mu pomenijo tudi vsi prazniki, še posebej božič. Mama Urška pove, da ima Tilen neverjeten spomin za glasbo in vse, kar je z njo povezano. Rad gleda na primer Golico TV, pesmi pa posluša tudi prek YouTuba.

“Če ga bom vprašala, koliko je tri krat dva, ne bo vedel, pesem pa sliši trikrat in jo zna na pamet in je ne pozabi.” Če so v besedilu besede, ki jih prvič ne razume, si skladbo prevrti nazaj, se prepriča, da jih je razumel, in nato zna celo skladbo.

Po besedah njegove mame je zelo skromen, dobrosrčen, priljubljen, vsi ga imajo radi. Kamor pride, zabava ljudi, vsi se mu vedno lepo nasmejejo. Nikoli ni škodoželjen.

Beseda, ki ga najbolje opiše, je veseljak. Ni druge besede zanj. Ne bi ga zamenjala za pet zdravih otrok.

“Imam tri sinove, vsi so moji, ampak on je res poseben v najboljšem smislu. Pride dan, ko sem slabe volje, me kaj teži, pa pride Tilen in reče: ‘Mami, saj bo vse v redu!’ in se mu nariše nasmešek na obraz. Res zna pomiriti tudi z besedami in spodbujati.”

Cela družina je zelo povezana med seboj. Za Tilna zelo lepo skrbi tudi njegov starejši 23-letni brat. Ker vozi avtovleko, ga večkrat vzame s seboj na pot in ga pelje po Sloveniji. “Najraje ima glasbo ali pa kakšen izlet, da se mu nekaj dogaja, da kam gre, kaj vidi. Druge stvari mu ne pomenijo nič.”

Glasba ga spremlja že od otroštva

“Ko je bil majhen, smo mu veliko prepevali. Ko je imel na primer epileptične napade in se ni mogel umiriti, smo mu dali glasbo, da se je umiril. Verjetno mu je občutek za glasbo ostal še od takrat,” razlaga mama, ko jo vprašamo, od kod Tilnu taka ljubezen do glasbe.

Zelo rad hodi na veselice, je velik oboževalec različnih ansamblov, kot so Ansambel Gašperja Kavška, Veseli Dolenjci, Ansambel Pogum in drugi. Ravno zaradi tega z družino veliko hodijo na veselice, kjer se pogosto zgodi, da ga pokličejo na oder in lahko Tilen zapoje z njimi, pri tem pa, kot pove mama Urška, neskončno uživa.

O glasbi, ki jo posluša, ve praktično vse. Ogleda si vse posnetke, razišče, od kod prihaja ansambel, katere člane ima, kje so snemali videospote in podobno. Lani je praznoval 18. rojstni dan. Ker mu zaradi epidemije niso mogli pripraviti zabave, so mu vsi bližnji in glasbeni prijatelji pripravili videoposnetek, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Prav poseben obisk

Pred nekaj dnevi je Tilen doživel veliko presenečenje. Na obisk je namreč prišel Gašper, član Ansambla Gašperja Kavška.

Ansambel Gašperja Kavška

Ansambel sestavlja pet mladih dolenjskih fantov. “Veseli nas dobra slovenska glasba, ki jo radi prenašamo na svoje poslušalce in oboževalce. Na vsakem nastopu spoznamo veliko novih ljudi, ki se jih z veseljem radi spominjamo in z njimi ohranjamo stike.”

V ansamblu so takole opisali presenečenje za Tilna:

“Tilen je 19-letni fant, ki na prvi pogled deluje malce sramežljiv, vendar je pravi veseljak in se ne ozira na svoje majhne življenjske omejitve. Njegova največja strast je slovenska glasba. Veliko pove že to, da se besedila uči sam samo s poslušanjem glasbe na YouTubu. Čez 100 besedil pa ni kar tako za takega fanta in nam je v čast, da smo z njim sklenili trdno vez prijateljstva.

Tilen pa je tudi velik oboževalec našega ansambla in s tem namenom se je naš Gašper pred kratkim odločil, da mu v imenu ansambla pripravi presenečenje. Dve leti je minilo od zadnjega snidenja z njim, zato je bilo presenečenje še toliko večje. Ker je glasba velik del Tilnovega življenja, se je k njemu  odpravil s harmoniko. Prve besede, ki jih je Tilen izrekel, ko je zagledal harmoniko, so bile: ‘Gašper, katero bova zašpilala’?

Tilen in Gašper sta skupaj zapela veliko viž. Ena iz med njih je bila Poštar ansambla Lojzeta Slaka, ki sta jo posnela in objavila na Facebook strani našega ansambla. Posnetek je hitro zaokrožil po celi Sloveniji. V dveh dneh je posnetek dobil že preko 60 tisoč ogledov. Veseli nas, da ljudje vidijo dobro in to tudi delijo. Video je bil deljen kar 1300-krat in si prislužil polno pohval.”

https://www.facebook.com/100063632679701/videos/pcb.306114101519677/1226290634545772

https://www.facebook.com/100063632679701/videos/pcb.306114101519677/730006434626190

Mama Urška je povedala, da je bil Tilen zelo vesel, ko ga je Gašper prišel presenetit:

“Po obisku mu je od veselja tako delal adrenalin, da ob polnoči sploh še ni spal. Zdaj je od tega že nekaj dni, on pa še vedno govori o tem dogodku in ga podoživlja. Z veseljem razlaga, kaj je dobil. Njemu namreč največ pomeni, če dobi kakšen koledar ali majico, ki jih zbira. Če bi mu dal 100 evrov, mu ne bi pomenilo nič, take majhne stvari pa so mu zelo dragocene, saj je zares skromen. Če bi bili vsi taki, bi bilo na svetu veliko manj zla!”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.