Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati ob obisku Milana

Duomo cathedral

Goldmund100 | CC BY-SA 3.0

Vittoria M. Traverso - objavljeno 07/12/21

Mesto je še posebej praznično na god svojega zavetnika sv. Ambroža, ki ga obhajamo 7. decembra

Številna mesta po Evropi slovijo po čarobnem prazničnem vzdušju, ki ga lahko začutimo v tednih pred božičnimi prazniki. Nemška mesta z božičnimi sejmi ter mesta na Poljskem, v Italiji in Španiji z živimi jaslicami so le nekateri od čudovitih dogodkov, ki so na voljo v predprazničnem času. Govorimo seveda o časih, ko nam ne povzroča preglavic koronavirus.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Poseben položaj na seznamu evropskih ciljev v pričakovanju praznikov pa brez dvoma pripada Milanu. Tukaj decembrsko vzdušje postane še posebej praznično na god mestnega zavetnika svetega Ambroža, ki ga obhajamo le nekaj tednov pred božičem, 7. decembra.

Sveti Ambrož, milanski zavetnik

Leta 347 je bil Ambrož območni upravitelj v rimskem cesarstvu, ko so ga nepričakovano imenovali za milanskega škofa, ker je bil med ljudmi izredno priljubljen. V tistem času so v Milanu vladale napetosti med dvema krščanskima vejama.

Arijanci so verovali, da je Jezus Božji Sin (in torej ne del Svete Trojice), tisti, ki so izgovarjali nicejsko veroizpoved, pa so verovali, da ima tudi Jezus Božjo naravo in je eno z Bogom Očetom.

Ko je umrl milanski škof Avksencij, ki je bil arijanec, so se arijanci in nicejci ostro sprli glede izbire njegovega naslednika. Predvolilnega shoda se je udeležil tudi Ambrož, ki je nagovoril zbrano množico, da bi pomiril duhove. Na njegovo presenečenje pa so ljudje začeli vzklikati: “Ambrož je naš škof!” in kmalu zatem je bil izvoljen za novega milanskega škofa.

V samo osmih dneh je iz nekrščenega laika postal škof. Njegova zapuščina je neizmerna, tako v Milanu kot v katoliški kulturi nasploh. Slovi kot mogočen priprošnjik za mir in stabilnost.

Poleg tega, da je preprečil spor med arijanci in nicejci, je posredoval tudi v nesporazumu med rimskima cesarjema Teodozijem I. in Magnom Maksimom in se tako izognil izbruhu političnih nemirov na tem območju.

Na področju kulture mu pripisujejo uvedbo t. i. “antifonskega napeva”: izvajata ga dva zbora, ki odgovarjata drug drugemu. Napisal naj bi tudi znamenito adventno hvalnico Veni redemptor.

Danes je praznovanje njegovega godu eno najpomembnejših katoliških izročil v Milanu. V fotogaleriji si oglejte seznam stvari, ki jih “morate” opraviti, če boste obiskali Milano: od obiska 1.600 let stare Bazilike sv. Ambroža do sprehoda med stojnicami na edinstvenem božičnem sejmu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
advent
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.