Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 27. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Vlogi Martina Goloba, ki so vas najbolj očarali

martin golob maša za motoriste

Štefan Vogler

Lojze Grčman - objavljeno 27/12/21

Jagodni izbor leta 2021: od kosilnice do traktorja, od Triglava do ganljive maše z motoristi

Sedeminsedemdeset posnetih vlogov. Neizmerno veseli in ponosni smo, da je Martin Golob, župnik v Grosupljem in na Lipoglavu, naš sodelavec že vse od znamenitega razbijanja stereotipov o župnikih pred debelimi tremi leti. Dovolimo si soditi, da je tudi njemu snemanje vlogov ‒ kratkih duhovnih in duhovitih nagovorov ‒ za Aleteio v veselje, navdih in osebnostno rast.

Vsaj tako pravi. 😉 “Z Aleteio rad sodelujem, ker so polni veselja. V marsičem se zelo najdemo in smo si podobni,” citiramo njegove besede. V tem članku pa najdete najbolj odmevne njegove letošnje stvaritve, podprte tudi z obsežnim fotomaterialom.

10.Javljanje iz spovednice

Naj dvigne roko tisti, ki pred spovedjo, če le ima iskrene namene, ni vsaj majčkeno živčen ali na trnih. Soočiti se s sabo, s svojimi slabostmi in te še razkriti duhovniku in njegovemu Šefu, ni vedno enostavno.

“Bog si želi, da bi bili mi v njegovem objemu. Spovednica je kraj, v katerem se vračamo k njemu. Na tem svetu vsi grešimo. Vsi smo v nečem šibki. Napak pa je misliti, da bo po spovedi kar vse dobro. Nenehno si moramo prizadevati, da bi bili boljši,” sporoča Martin v vlogu z naslovom “Župnik, je to greh?”

9. Pri maši še nikoli toliko usnja in tatujev

Vlog, ki je dobil mednarodno razsežnost. Preveden je bil namreč tudi za bralce poljske in angleške Aleteie. Gre pa morda za najbolj ganljivo Martinovo upodobitev dogodka, ki je potrdil njegovi povezovalnost in združevalnost ter resničnost pregovora, da lepa beseda lepo mesto najde.

Ob maši za pokojne motoriste je bil župnik Martin ganjen kot že dolgo ne: “Sveta maša je bila pričevanjska, da bolj ne bi mogla biti. V cerkvi še nikoli nisem videl toliko usnjenih jaken in hlač, škornjev in tetovaž. Ne morem vam povedati, kako lepo je odmeval očenaš.” 

8.O “šimfanju” in spletnem bontonu

Ne glede na njegovo bodrilno in povezovalno držo tudi Martin kdaj dobi pod noge kako poleno. V prispodobi, tukaj nimamo v mislih trenutkov, ko cepi drva. 🙂 Tvorne kritike so zdrave, spodbujajo rast in razvoj. Bistveno bolj pa je vprašljivo kritiziranje vsepovprek in brez argumentov, še zlasti pa žaljenje, ki svoje ime na spletu pogosto skriva za vzdevki.

“Mi, kristjani, smo še posebej poklicani k vljudnosti in spoštljivosti, kar pa seveda ne pomeni, da svojih mnenj ne bi smeli argumentirano izražati,” sporoča Martin v vlogu z naslovom Tudi mene kdaj “šimfajo”.

7.oratorijski živ žav

Oratoriji v poletja otrok pljusknejo pravi val duhovne in ustvarjalne svežine. Ne le to, povežejo vso župnijo. Kot v Grosupljem, kjer se župnik z veseljem spominja 150 udeležencev.

“Mnogi ponudijo svojo pomoč – bodisi s finančnimi sredstvi, hrano ali pa s fizično prisotnostjo. Čas, preživet na oratoriju, zame resnično pomeni radost!”

6. vodič po župnijskem vrtu

“Se sprašujete, zakaj se vam javljam z vrta? Malo tudi zato, da se pohvalim, da tudi župniki znamo delati na vrtu ;). Spomladi sem se lotil vrtnarjenja. Ob okopavanju, sejanju in zalivanju sem se učil vztrajnosti. Kakšen užitek je, ko človek v neko stvar vloži ves svoj trud, nato pa gleda, kako to raste in se razvija,” je z vzorno okopanega in opletega vrta sporočil Martin.  

web 3 martin golob vlog 54

5.Za likalno mizo

Eden od hitov letošnjega leta je bil vsekakor vlog, kjer župnik v Grosupljem in na Lipoglavu razkrije, kako lika. Že v več medijih je dejal, kako umazanega perila ne želi prepuščati drugim. Zato tako z žehtami kot z likanjem raje opravi sam, kar je demonstriral v vlogu z naslovom Kako se Martin znajde z likalnikom?

“Redko zasledim na Instagramu, da bi se kdo pohvalil z likanjem, na primer srajce. Res nisem kak hud profesionalec, potrudim pa se! Ne podcenjujmo dela drugih. Tako kot vsakdanje življenje je tudi duhovno življenje sestavljeno iz drobnih stvari – te naredijo človeka večjega.” Pomenljiva misel, ni dvoma.

martin golob gnojnica

4.Na traktorju

“Živ! Kva je zdej? Gnojnico vozim!” Besede, ki ne opisujejo ravno tipičnega delokroga duhovnika. Tudi pri Martinu to ni ravno vsakodnevno opravilo, a kot kmečki sin zna poprijeti za vsako delo in to z velikim veseljem.

Znameniti vlog s traktorja je podal tudi sporočilo o besedni gnojnici, opravljanju, obrekovanju in žaljenju, ki jo na spletu ali pa v živo pogosto zlivamo po drugih.

3. Martin in njegov “angel varuh”

Župnik Martin se rad ukvarja s športom ‒ hodi, kolesari, tudi pleza. Poleti je preplezal kar Triglavsko severno steno. Na vrhu pa je s prijateljem, svojim takratnim “angelom varuhom”, posnel vlog z najlepšim razgledom: “Bilo je neopisljivo lepo, a tudi naporno.”

2. Kaj zna župnik skuhati sam in kdo mu pomaga?

Še en “gospodinjski” vlog, ki vas je navdušil. Spoznajte zdajšnjo in vse moje bivše … “farovške” kuharice je naslov vloga, ki je postal nekakšen hvalospev vsem gospem, ki so se trudile (in se še vedno) z Martinovo prehrano.

“Ženska v župnišče prinese ognjišče, toplino, vonj po domačnosti, red. Če smo v župnišču le moški, to deluje kot nek samski dom. Gospodinje nas obvarujejo, da bi postali čudaki! Včasih se prija tudi skregati in slišati o sebi iskreno mnenje.”

1. Kako se duhovnik znajde s kosilnico? Odlično!

“Ko delam, sem sam sebi najboljši sogovornik. Prepričan sem, da je tudi Jezus znal prijeti za marsikatero delo. Navsezadnje se je rodil v delavski družini,” je v svojem najbolj gledanem vlogu leta 2021 razmišljal župnik Martin.

V epizodi z naslovom Kaj je Martin odvrnil sošolcu, ki ga je zbadal, da smrdi po “štali”? pa je seveda odgovoril tudi na naslovno vprašanje. 🙂

Tags:
Martin Golob
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.