Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 najboljši TikTok nasveti za večjo učinkovitost v najkrajšem času

shutterstock_1126191386.jpg

fizkes | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 29/12/21

Nasveti za večjo učinkovitost pri delu vam bodo v pomoč, da boste "delali pametneje, ne več" in da boste kar najbolje izkoristili čas, ki vam ga Bog daje na razpolago!

Vedno je malce nenavaden občutek, če se človek preveč osredinja na učinkovitost. Kristjani se zavedamo, da učinkovitost sama po sebi ni naš cilj. Cilj je izpolnjevanje naše poklicanosti; cilj je poznati Boga in bližnjega, ju ljubiti in jima služiti. Naša vera od nas ne pričakuje nenehne dejavnosti, pač pa od nas celo pričakuje, da si bomo vsak teden vzeli en dan za počitek.

Toda v pravem trenutku je učinkovitost lahko pomembno sredstvo za izpolnitev naše poklicanosti. Nismo poklicani, da bi bili učinkoviti ves čas, poklicani pa smo, da kar najbolje izkoristimo čas, ki nam ga Bog daje na razpolago. Ameriški pisatelj H. Jackson Brown ml. je to čudovito ubesedil:

“Ne reci, da nimaš dovolj časa. V dnevu imaš na razpolago povsem enako število ur, kot so jih imeli Helen Keller, Louis Pasteur, Michelangelo, mati Terezija, Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson in Albert Einstein.”

Seveda vsi ne premoremo darov, kakršni so bili dani tem ljudem! Kljub temu pa je koristen predlog, da se ustavimo in ocenimo, kako preživljamo svoj čas. Ali dovolj dobro izkoristimo ure svojih dni? Ali ta kratek čas, ki ga imamo na zemlji, izrabljamo tako učinkovito, kot zmoremo?

Ko je čas za počitek, si resnično odpočijmo in uživajmo v daru prostega časa. In ko je čas za delo, se delu posvetimo z vsem srcem, potrudimo se po svojih najboljših močeh. Naše delo je lahko naš dar Bogu.

Ko je čas za delo, so nam lahko v veliko pomoč nasveti za večjo učinkovitost. Pomagali nam bodo, da bomo “delali pametneje, ne pa več”, in da bomo z večjo učinkovitostjo uspešnejši pri svojem delu.

Družbena omrežja so polna modrih življenjskih nasvetov (v iskalnik vnesite ključne besede nasveti za večjo učinkovitost pri delu in se prepričajte!). Posebej TikTok velja za pravo zlato jamo idej za učinkovitost, zahvaljujoč večinoma mladim uporabnikom, ki vedno znova najdejo različne načine, kako z uporabo sodobne tehnologije prihraniti čim več časa. In njihovi nasveti lahko koristijo vsem nam!

Predstavljamo vam tri najboljše TikTok nasvete, s katerimi boste lahko bolje izkoristili čas, ki vam ga Bog daje na razpolago.

1ČASOVNO RAZPOREJANJE

Časovno razporejanje pomeni razdelitev seznama nujnih opravil v dnevu ali tednu na posamezne časovne sklope. Podobne dejavnosti povežemo skupaj, tako da jim lahko v določenem časovnem oknu posvetimo vso pozornost, in ko se njihov čas izteče, se premaknemo na naslednje področje opravil. Spodnji video posnetek s TikToka pojasnjuje celoten sistem:

Če vas bolj nagovarja pisana beseda, boste na tej povezavi našli vzorec razpredelnice, v katero lahko vpisujete časovni razpored svojih dnevnih opravil.

2UPORABLJAJTE ZVOČNE NAPRAVE ZA HKRATNO OPRAVLJANJE VEČ OPRAVIL

Ali naj bi prebrali določeno knjigo, bodisi za potrebe dela ali študija, za knjižni klub, katerega član ste, ali pa preprosto za svoje zadovoljstvo? Uporabite slušalke in prisluhnite željenemu besedilu, medtem ko počnete nekaj drugega (kuhate, čistite, se vozite v službo, hodite na predavanja … možnosti so neskončne). Neverjetno, kako hitreje mine zlaganje perila ali pomivanje posode, če hkrati poslušate nekaj, kar vas spodbuja k razmišljanju!

Lahko stopite še stopničko višje in zvočne naprave uporabljate tudi za druge vrste besedil. Na voljo je več različnih aplikacij. V TikTok video posnetku si oglejte, kaj morate storiti.

3UPORABLJAJTE FOKUSNO APLIKACIJO

Obstaja kar nekaj odličnih fokusnih aplikacij, spodnji TikTok video posnetek pa pojasnjuje, kako deluje aplikacija Forest:

@psychologee

The best app ever to focus more during study sessions, remember to take breaks every 20-30 mins! #Forestapp#backtoschool#Productivity

♬ original sound – Sickickmusic

Zasnova je preprosta, ampak začuda zares izvrstno deluje! Tale opis je res vrhunski, lahko pa preverite še druge fokusne aplikacije.

Zasadite drevo in nastavite programsko uro do trenutka, ko želite biti dejavni. Če telefona ne uporabljate (ali če na njem ne uporabljate določenih funkcij), bo vaše drevo raslo. Če pa pred iztekom določenega časa uporabite telefon ali katero izmed prepovedanih funkcij, drevo oveni. Sčasoma — po številnih uspešno končanih fokusiranih opravkih — vzgojite čudovit, bujen gozd, na katerega se je, če smo povsem iskreni, zelo težko ne navezati.

Upamo, da vam bodo te strategije pomagale bolje izkoristiti delovni čas, da boste lahko v polnosti izkoristili in užili obdobje počitka. Kombinacija učinkovitega dela in resničnega, poživljajočega počitka bo v vaše življenje prinesla resničen uspeh in srečo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.