Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Od zavrženega otroka do uspešnega podjetnika in izumitelja: “Ne dovolite, da vaše okoliščine definirajo, kdo ste”

Freddie Figgers

Freddie Figgers | CC BY 4.0

Urška Kolenc - objavljeno 29/12/21

S pomočjo rabljenega računalnika premagal stiske in odkril svoj talent

Freddie Figgers je ameriški podjetnik na področju telekomunikacij in izumitelj, poleg tega pa mož in oče. Glede na zgodbo o njegovem prihodu na svet bi mu le malokdo napovedal tako svetlo prihodnost. “Ne dovolite, da vaše okoliščine definirajo, kdo ste,” je misel, ki bi jo 31-letnik rad predal drugim.

Mama ga je zapustila, deležen zasmehovanja

Pri osmih letih je izvedel, da ga je njegova biološka mama zapustila poleg nekega smetnjaka na Floridi. Le dva dni starega dojenčka sta leta 1989 našla 50-letni Nathan, vzdrževalec, in njegova žena Betty Mae, delavka na kmetiji. V preteklosti sta bila rejnika več otrokom in kljub temu, da sta z rejništvom končala, sta se odločila, da sprejmeta še Freddieja in ga nato tudi posvojita.

Ob spoznanju o svojem rojstvu se je Freddie počutil nezaželenega in sam sebe dojemal kot smet. Takrat ga je oče prijel za ramo in mu zabičal, naj se nikoli ne sramuje tega dela sebe. Freddie je povedal, da so mu njegovi izjemno preprosti starši nudili vso ljubezen, oba sta bila njegova velika vzornika. Spominja se, kako je oče vedno pomagal ljudem, se ustavljal ob cesti in dajal hrano brezdomcem.

Zaradi svojega izvora je bil deležen pogostega ustrahovanja in norčevanja drugih otrok v okolici. Dajali so mu najrazličnejše vzdevke in se norčevali iz njegovih staršev.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155881248547537&set=pb.502087536.-2207520000..&type=3

“Smeti enega človeka so zaklad drugega”

Ob koncih tedna sta oče in sin po smetnjakih iskala uporabne stvari, ki so jih drugi zavrgli. “Neki rek pravi: ‘Smeti enega človeka so zaklad drugega’,” pripoveduje Freddie. “Vedno sem si želel računalnik, a si ga takrat nismo mogli privoščiti.”

Prvi računalnik je dobil pri devetih letih v trgovini z rabljenimi stvarmi. Čeprav je bil star in nedelujoč, je pomenil začetek Freddiejevega navdušenja nad tehnologijo. Računalnik je večkrat razstavil in po približno 50 poskusih mu ga je uspelo usposobiti. “Ta računalnik je odvzel vso bolečino zaradi ustrahovanja,” pravi. V tistem trenutku je vedel, da želi svoje življenje posvetiti tehnologiji.

Pri 15 ustanovil svoje računalniško podjetje

Pri 12 letih so njegove sposobnosti opazili tudi drugi. Medtem ko so se drugi otroci po pouku igrali na igrišču, se je Freddie lotil popravljanja odsluženih računalnikov v šolski računalniški sobi. Pozneje ga je župan mesta povabil, naj popravi tudi prek 100 njihovih pokvarjenih računalnikov.

“Sploh ni šlo za denar,” pravi. “Imel sem priložnost delati nekaj, kar sem rad počel in se mi je zdelo zabavno.” Pozneje se je ponudil, da bo osnoval poseben program za odčitavanje mestnih merilnikov vode, za kar bi sicer zunanje podjetje občini zaračunalo več sto tisoč dolarjev.  

Freddie je program naredil po specifikacijah, ki so jih potrebovali. Čeprav zanj ni dobil ogromnega zneska, le redno plačo, je bil projekt za njegovo življenje ključna prelomnica. Pri komaj 15 letih se je odločil, da bo pustil šolo in ustanovil svoje računalniško podjetje, nad čemer njegovi starši sicer niso bili navdušeni. “Verjeli so v izobraževanje, delo, upokojitev, jaz pa sem želel prekiniti to verigo, želel sem narediti nekaj drugega,” pravi. Njegov posel je zacvetel.

Avtor številnih izumov in izboljšav

Prvi donosen izum je ustvaril, ko so njegovemu očetu diagnosticirali Alzheimerjevo bolezen (pozneje so jo odkrili tudi pri mami) in je sredi noči večkrat odtaval neznano kam in s tem Freddieju povzročil nemalo težav pri iskanju. Zato je v njegove čevlje vgradil posebno vezje z zvočnikom, mikrofonom in omrežno kartico za široko območje, kar je povezal s svojim računalnikom, da ga je hitreje in lažje našel.

Ko se je očetu stanje še poslabšalo, so mnogi predlagali, da ga namestijo v dom za ostarele, s čimer se Freddie ni strinjal. “Ni me zapustil, zato ga tudi jaz ne bom zapustil,” se spominja. Pomenljivo je dejstvo, da je očeta vodil s seboj na sestanke in poslovna srečanja, da bi ga imel ves čas na očeh.

Oče je umrl januarja 2014, ko je imel Freddie 24 let. “Zelo me je zlomilo,” pravi Freddie, “ker je bilo vse, kar sem si kdaj želel, osrečiti očeta. […] To mi je res odprlo oči in me naučilo, da denar ni nič drugega kot orodje, in storil bom vse, kar je v moji moči, da naredim svet boljši, preden ga zapustim,” pravi Freddie.” Izum sledilnika čevljev je prodal za 2,2 milijona dolarjev, kar znaša nekaj manj kot dva milijona evrov.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151629869317537&set=pb.502087536.-2207520000..&type=3

Zaradi osebne izkušnje je Freddie pri 22 letih izumil tudi napravo, ki odčita podatke sladkorja v krvi pri sladkornih bolnikih in v primeru prevelikega odstopanja pošlje alarm sorodnikom oz. drugim najbližjim osebam.

Poleg tega je poskrbel, da so ljudje s podeželja, ki živijo na območju Quincyja, dobili dostop do omrežja 2G oz. 3G. Ustanovil je svoje telekomunikacijsko podjetje in pri 21 postal najmlajši telekomunikacijski operater v ZDA. V prvih dneh je Freddie večino dela opravil sam – od polaganja betona za prvi oddajnik do namestitve kablov iz optičnih vlaken.

Pozitivno vplivati na vsakogar

Freddie se je leta 2015 poročil z Natalie, s katero sta si ustvarila družino. Danes poleg svojih podjetij vodi dobrodelno fundacijo, ki vlaga v izobraževalne in zdravstvene projekte ter pomaga prikrajšanim otrokom in njihovim družinam. Pravi, da je najpomembnejši življenjski nasvet, ki bi ga rad dal svojim otrokom, naj “nikoli ne obupajo, ne glede na to, kako mrzel deluje svet,” in skušajo pozitivno vplivati ​​na življenje vsakogar, ki ga srečajo. 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2874573789465871&set=ecnf.100007398345559

Vir: bbc.com

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.