Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 27. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Odlična terapevtska metoda, katere predhodnik je bil … Jezus

DBANIE O SIEBIE

New Africa | Shutterstock

Katarzyna Szkarpetowska - objavljeno 02/01/22

Življenje nam prinaša veliko namigov, kako lahko skrbimo za svoje telo in dušo. Ena izmed njih je metoda HALT (STOP), ki temelji na štirih preprostih pravilih

Kako se nam lahko spremeni življenje, če rečemo STOP lakoti, jezi, osamljenosti in utrujenosti? Je možno, da je predhodnik dandanes izredno razširjene terapevtske metode sam Jezus?

Visoka učinkovitost metode HALT (kar v nemščini pomeni STOP), ki se uporablja predvsem pri zdravljenju odvisnosti, pritegne vedno več ljudi, ki se ne borijo z odvisnostmi, temveč le iščejo zlato sredino na področju telesnega in duševnega zdravja. To je metoda, ki jo lahko uporablja popolnoma vsak, ki želi izboljšati kakovost svojega življenja, in se je lahko poslužimo kot načina, da bo naše življenje boljše, mirnejše, veselo in polnejše.

Njegovo ime izhaja iz prvih črk štirih angleških besed: H – hungry (lačen), A – angry (jezen), L – lonely (osamljen), T – tired (utrujen).

Lačen

Ko smo lačni, se hitreje utrudimo, težje se osredotočamo, smo razdražljivi, šibki in apatični.

Fizična lakota se razlikuje od čustvene lakote. Prva se pojavi postopoma, pogosto s kruljenjem v želodcu, ki nam namiguje, da je čas za obrok, medtem ko se druga lahko pojavi nenadoma.

Za potešitev fizične lakote je dovolj že kaj pojesti, čeprav je seveda najbolje izbirati polnovredne, zdrave izdelke, ki bodo dejansko nahranili naše telo.

Čustvene lakote, po drugi strani, ne moremo potešiti z odpiranjem hladilnika, nasprotno, pri tej nam pomaga, če poskusimo hrano odmisliti.

Jezen

Ko smo jezni nase ali na druge, se nam napnejo mišice in dvigne raven kortizola, ki je za naše telo škodljiv hormon. Jeza je pogost vzrok za migrene, bolečine v vratu, težave s prebavnim sistemom in negativno vpliva na naše odnose z drugimi. V jezi lahko izrečemo ostre besede, ki jih pozneje obžalujemo.

Včasih rečemo, da smo “preplavljeni z jezo”. Raziskovalci harvardske univerze so izvedli študije, ki so potrdile, da jeza bistveno poveča tveganje za možgansko in srčno kap.

Osamljen

Ko smo osamljeni, se zapremo vase, kar le poslabša naše trpljenje. Osamljenost znižuje našo samopodobo, povečuje tveganje za depresijo, socialno anksioznost in druge duševne motnje ter avtoimune bolezni.

Odnosi z drugimi ljudmi ne smejo biti zgolj “dodatek” k našemu življenju: biti morajo naša prioriteta. Poskrbeti moramo tudi za odnos do samih sebe, ki tudi zahteva pozornost in kakovostno obravnavo.

Utrujen

Ko smo utrujeni, se pojavijo težave s spanjem, spominom in odločanjem, težko najdemo veselje, zadovoljstvo in motivacijo. Zgoraj omenjeni dejavniki tveganja, kot so lakota, jeza in osamljenost, pogosto prispevajo k utrujenosti. Počitek obnavlja moč telesa in duha, zato ni le naš privilegij, ampak tudi dolžnost.

Pred kratkim sem govorila z 78-letnim moškim, ki je rekel, da se počuti, kot da bi bil star 28 let. Ko sem ga prosila, naj razkrije svojo skrivnost, mi je odgovoril, da si vestno jemlje čas za počitek. “Tudi Bog je počival po stvarjenju sveta,” je dejal.

Ob branju evangelija se nam lahko zazdi, da je bila metoda HALT znana že pred več kot dva tisoč leti, njen predhodnik pa je bil sam Jezus, ki je svoje učence večkrat opozoril na potrebo po počitku (“Pojdite sami zase v samoten kraj in se malo odpočijte!” (Mr 6,31)), prosil jih je, naj se ne jezijo (“Naj izginejo med vami vsakršna ujedljivost, vsakršno besnenje, jeza, rohnenje in preklinjanje z vsakršno hudobijo vred,” (Ef 4,31), “sonce naj ne zaide nad vašo jezo” (Ef 4,26)), skrbel je, da ne bodo lačni (ko je čudežno pomnožil kruh in ribe – Mt 14,13-21) in osamljeni (“Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek,” (Mt ​​11,28)).

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredilaVeronika Snoj.

Tags:
zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.