Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

7 zmotnih idej o čistosti

shutterstock_1927388399.jpg

adriaticfoto | Shutterstock

Mathilde de Robien - objavljeno 05/01/22

Alex Deschênes je strokovnjak teologije telesa Janeza Pavla II. in ustanovitelj kanadskega zavoda Ignis, ki nudi spremljanje v čustvenem doživljanju. Za Aleteio je izpostavil nekaj biserov za razločevanje v ljubezni

Odkritje teologije telesa mu je pri dvajsetih popolnoma spremenilo življenje. Alex Deschênes je ponotranjil razmišljanja Janeza Pavla II. in z drugimi začel v razumljivem jeziku deliti njegove poglede na telo in spolnost. Omenja zlasti čistost, ki ni vsota prepovedi, ampak je pot – ki gotovo ni lahka –, a vodi k veselju prave ljubezni.

“Čistost je zahtevna krepost, za katero potrebujemo čas; čakati moramo na njene sadove in veselje do ljubezni, ki ga prinaša,” je zapisal Janez Pavel II. Da bi razjasnil pojem čistosti, se Alex Deschênes dotakne nekaj zmotnih idej o njej.

1ideja št. 1

Čistost ne pomeni zgolj “ne imeti spolnih odnosov”. Čistost pomeni “v vsakem trenutku s svojim telesom govoriti resnico”. Janez Pavel II. je govoril, da je “čistost prosojnost ljubezni”. Je oblika pristne ljubezni, pri kateri smo gospodarji svojega telesa in hkrati osvobojeni spon njegovih želja.

2ideja št. 2

Gojiti krepost čistosti ne pomeni biti “zavrt”. Pomeni, da iz drugega ne želimo narediti predmeta lastnega poželenja in užitka. Če si eden želi živeti čistost, drugi pa ne, potem je ta drugi poklican, da prvega ljubi takšnega, kakršen je: z njegovo vero, vrednotami, odločitvami in da spoštuje njegovo pot.

“To je dokaz ljubezni, ki iz človeka izvabi tisto najlepše,” meni Alex Deschênes. “Ne bojte se, kadar ljubezen zahteva žrtev,” je opozarjal Janez Pavel II.

3ideja št. 3

Čistost ni omejena zgolj na odnose pred poroko. Tudi poročeni pari so poklicani k čistosti v zakonu, tako da svoje telo drugemu podarjajo iskreno in v celoti.

4ideja št. 4

Čistost ne pomeni ne čutiti več želja. “Kdor ne čuti več nikakršne želje, ni čist, ampak je mrtev!” Želja je Božji dar. Bog polaga željo v naše srce. Ne želi odpraviti naših želja, ampak jih želi “podžgati”, da bi bile močnejše, a hkrati prečiščene v ognju.

5ideja št. 5

Namen čistosti ni, da bi bili za kaj prikrajšani, ampak da nas pripelje do tega, da znamo dajati. Normalno je, da se v ljubezenskem odnosu pojavijo silovite želje po telesni intimi. Izbrati čakanje je resnično velik izziv. Vendar je to tudi način, kako “oplajati zaklad”, ki je toliko lepši, če si ga res želimo in nanj počakamo.

Alex Deschênes za primerjavo vzame vzpon na goro. V njenem razgledu ne uživamo enako, če smo se povzpeli peš ali z gondolo. Brez truda “pridemo, pogledamo in gremo dol”, ne da bi se resnično zavedeli daru, ki nam je dan.

6ideja št. 6

Čistost ne pomeni “ne”. Najprej je “da” (dostojanstvu druge osebe), iz katerega potem izhaja več “nejev”. “Čistost je celostna izbira neke osebe, za katero žrtvujemo vse drugo”.

7ideja št. 7

Čistost ni prezir do telesa in spolnosti. Gre za to, da znamo “integrirati svoje želje, da bi se stekle v eno samo silo ljubezni: zastonjske, brezpogojne, rodovitne in popolne ljubezni”.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
spolnostteologija telesa
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.