Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Brata, ki ženske rešujeta pred nasiljem: “Takšna pomoč je za naju čast”

shutterstock_1177270189-1.jpg

Leika production | Shutterstock

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 10/01/22

Aaron in Evan sta kot najstnika želela zaslužiti denar za razvijanje svoje športne strasti. Toda en klic objokane ženske je spremenil vse. Srednješolska ideja je zanju postala način življenja

V srednji šoli sta Aaron in njegov brat Evan potrebovala službo, ki bi imela prilagodljiv urnik oziroma bo prilagojena njunim obšolskim dejavnostim. Šport je bil njuna strast. Ustanovila sta svoje podjetje Meathead Movers in svoje prijatelje začela obveščati, da jim lahko pomagata pri selitvah. Novica se je hitro razširila in fanta nista le zaslužila, temveč sta skrbela tudi za fizično kondicijo.

Športnika sta lahko treninge povezala z delom. Tekla sta do tovornjaka in nazaj s težkim tovorom. Kmalu se je njuna zaposlitev za skrajšan delovni čas spremenila v cvetoč posel. Zanimanje je bilo tako veliko, da sta morala brata za pomoč najeti druge športnike.

V nekem trenutku sta Aaron in Evan začela prejemati klice žrtev nasilja v družini, ki so morale nujno pobegniti s svojih strupenih domov, da bi našle mir in ravnovesje. Brata nista vedela, kaj naj pričakujeta – pojavila bi se v domu nekoga, ki je bil v nevarnosti, in hitela, da bi preselila stvari, preden bi se pojavil agresivni zakonec.

“Javljala sva se na telefone in slišala zgodbe, ki jih je težko povedati, ne da se vam zatrese glas,” pojasni Aaron in doda: “Takrat sva vedela, da morava pomagati.”

En klic je spremenil vse

Brata sta se odločila, da bosta pomagala žrtvam nasilja v družini popolnoma brezplačno, druge možnosti, vsaj na začetku, niso prišle v poštev. Na lastni koži sta občutila razsežnosti nasilja, s katerim se soočajo ženske. Med enim izmed obiskov je agresivni moški vanje vrgel vroč opekač za kruh.

Spoznala sta, da morata najti varnejši način za pomoč nemočnim ženskam in da potrebujeta pomoč drugih inštitucij. Spominjata se tudi situacije, ko je mlado žensko doma pretepel njen fant. Živela je z njim in s svojo hčerko, ki je bila priča številnim krvavim prizorom. Odločila se je, da stopi v stik z njunim podjetjem in prosi za pomoč.

Aaron in Evan sta odšla na navedeni naslov. Skušala sta biti čim bolj neopazna. Videti sta bila kot zaposlena v običajnem selitvenem podjetju. Žensko in njeno najstniško hčer sta diskretno odpeljala iz stanovanja v varno hišo. Postavila sta postelje, komodo, mizo, stole. Poskrbela sta celo za lončnice. Njuno podjetje trenutno sodeluje z osmimi zavetišči in organizacijami v srednji in južni Kaliforniji.

Priložnost za novo življenje brez nasilja

“To sta storila s tako empatijo in ljubeznijo,” pravi Dulce Flores v pogovoru za CNN, ko se spominja dne, ko se je lahko preselila v nov dom. Ženska je z dvema otrokoma pobegnila od nasilnega moža. Organizacija, ki zagotavlja družbenokoristne storitve, je Flores in njena otroka namestila v varnem domu.

Fantje so opravili vse težko delo. “Ničesar mi niso pustili nesti! Niti lahkih stvari. Rekli so: Ne, v čast nam je biti tukaj,” razloži Flores. Zahvaljujoč podpori skupnosti se je Flores vrnila v šolo, postala certificirana davčna svetovalka in dobila dobro plačano službo. Upa, da bo nekega dne lahko poplačala za prijaznost in podporo, ki ju je prejela, ko je bila sama v stiski.

Ima tudi posebno sporočilo za vse, ki se soočajo z nasiljem: “Obstajajo ljudje, ki pomagajo in poslušajo. Niste sami. Prav tako želim, da bi nasilneži vedeli, da obstajajo ljudje, kot so fantje pri podjetju Meathead Movers, ki so pripravljeni pomagati vsem, ki se počutijo ujete v svojem domu in s katerimi oseba, ki bi jih morala ljubiti, slabo ravna.”

Do danes je podjetje Meathead Movers pomagalo že na tisoče ženskam, da so se rešile iz toksičnih zvez. Brata sta začela sodelovati z lokalnimi zavetišči za ženske. Organizirala sta številne kampanje za boj proti nasilju v družini in tudi druga podjetja prosila, da se takšnim akcijam pridružijo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
prostovoljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.