Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 razlogov, zakaj moramo počakati, preden gremo na obisk k novorojenčku

shutterstock_208024090.jpg

Monkey Business Images | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 11/01/22

Obiskati mamo z novorojenčkom – ste že pomislili na te okoliščine?

Ko v družini kdo izmed sorodnikov dobi novorojenčka ali pa ga dobijo naši prijatelji, je povsem naravno, da bi se radi poveselili z njimi. Komaj čakamo, da jih lahko obiščemo, da dojenčka vidimo, morda malce popestujemo, jim odnesemo kakšno prijazno darilce in slišimo, kako je potekal porod.

A tukaj je nekaj razlogov, zakaj je nujno z obiskom malce počakati – pomisliti je namreč treba na mamo in na to, da verjetno ne skače ravno od sreče ob misli, da bo takoj po porodu lahko doma gostila in zabavala goste …

1porod je (bil) naporen, tudi če ni (bil) naporen

Žensko telo doživi eno največjih transformacij, ko rodi novo človeško bitje. Ne glede na to, ali je bil porod relativno lahek ali pa je bil dolg, naporen, morda se je celo končal z operacijo – vsak porod je za žensko telo velik stres. Mama potrebuje počitek in pika.

Naše babice so govorile, da mora biti ženska po porodu izključno doma, in to celo mesec, dva. Danes pa ženske kar hitimo in bi rade bile čim prej spet polno aktivne. Bolje je, da se malo zaustavimo, za vse bo še čas. Tudi za obiske.

2porod je tudi čustveni stres

Ženska nenadoma postane mama, kar je zanjo nova vloga. Potrebuje čas, da se privadi na vse, kar se je zgodilo, na svojo novo vlogo, za katero v začetku sploh ne ve, ali ji bo kos. Potrebuje mir in tišino, čas, da je lahko sama s svojim dojenčkom oziroma da so z njo le mož in dojenčkovi bratci ali sestrice. Gre za najbolj intimne trenutke v življenju družine, zato je prav, da jih spoštujemo in jim damo mir, ki ga potrebujejo.

3najprej tisto, kar je najpomembneje

Novopečena mama mora najprej priti k sebi in najti priložnost ter čas, da bo lahko poskrbela za svoje osnovne potrebe. Mame vemo, da je v prvih tednih po porodu že kar umetnost najti nekaj minut, da lahko v miru sede poješ obrok.

Prav tako se dobro spominjamo občutka čistega razkošja, če smo vedele, da je dojenček 10 minut zadovoljen in varen v očkovih rokah, me pa smo si privoščile vročo prho z dišečim gelom za tuširanje. Da bi v tako tesen urnik – ta je toliko zahtevnejši, če imamo doma tudi starejše bratce ali sestrice, ki potrebujejo našo pozornost – takoj vključili še obiske, je skoraj nepredstavljivo.

4tudi pri dojenju ne potrebuje gledalcev

Dojenje je naporen proces in včasih traja dneve ali tedne, preden postane utečeno in lahkotnejše. Ko dojenček joka, se odmika, ko ga ne moremo pravilno pristaviti, ko ga dojimo nonstop, ker je le takrat miren in tiho, ko imamo mleka preveč ali premalo, dojke so boleče in vnete … Takrat je zadnja stvar, ki si jo želimo, še “občinstvo”, ki bi vse skupaj pozorno opazovalo, po možnosti komentiralo, in zaradi katerega bi bile še bolj nervozne.

5obisk novorojenčka ni pravica, temveč privilegij

“Podeliti” pa ga morata starša sama. Torej nihče izmed sorodnikov, sosedov, prijateljev, znancev, sodelavcev ipd. nima pravice do tega, da dojenčka vidi prvi, da nenapovedano pride na obisk ali da obisk izsili, temveč naj pride na povabilo mamice ali očka.

Pri tem naj ima v mislih, da naj bo obisk kratek, obvezno le, če smo zdravi, prinese pa lahko kaj za pod zob (mamica po porodu nima ravno časa na pretek za kulinariko) ter obvezno kakšno pozornost za mamico.

Verjemite, če bi novopečene mamice odgovorile po resnici, si večina ne bi želela burnih obiskov, temveč le nekaj časa zase in svoj mir. Ko pa nas mamica sama pokliče ali povabi, se le z veseljem odzovimo in je ne pozabimo vprašati, ali potrebuje kakšno pomoč. S tem lahko preprečimo marsikatero stisko, v kateri se lahko znajde ženska po porodu.

Tags:
dojenčekobiskporod
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.