Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 imen za deklice, ki bodo po naših predvidevanjih zelo priljubljena v letu 2022

NEWBORN

Rohan Katwe | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 12/01/22

Teh imen ne navdihujejo le sodobni dogodki in znane osebnosti, temveč imajo tudi močan verski pomen

Znova smo se znašli v obdobju, ko na številnih področjih ugibamo, kaj bo priljubljeno v letu, ki se je pravkar začelo. Poznavalci že sestavljajo sezname imen, ki bodo po njihovem mnenju najbolj priljubljena za novorojenčke v letošnjem letu.

Ta imena pogosto izhajajo iz vsebin, ki so v tem trenutku priljubljene na področju sodobne kulture – recimo junaki priljubljenih televizijskih oddaj. Mi pa smo si za spremembo ogledali, kateri pomembni dogodki nas čakajo v letu 2022 – in ženske, ki te dogodke vsebinsko predstavljajo. Morda bo naša izbira mlade starše nagovorila, da bodo za svoje potomke izbrali imena z malce globljim pomenom.

Predstavljamo vam šest imen, ki bodo po naših predvidevanjih zelo priljubljena v letu 2022 – in razloge, zakaj bi jih katoliški starši lahko uporabili za svoje novorojenke …

1Elizabeta

Britanska kraljica v letošnjem letu obhaja platinasti jubilej vladanja. In po 70 letih na prestolu je gotovo navdihnila že številne rodove mladih Elizabet. V prihodnjih mesecih bomo nedvomno priče pogosti izbiri tega imena za novorojene deklice, Elizabeta pa je odlična izbira tudi zunaj kraljevega okolja.

Ime ponuja številne možnosti za pomanjševalnice: Lizi, Beti, Eliza, Lili …, poleg tega pa so se tako imenovale tudi mnoge izjemne ženske v Cerkvi: pomislimo le na sv. Elizabeto Ano Seton in sv. Elizabeto Ogrsko.

QUEEN ELIZABETH AND ELIZABETH ANN SETON

2Terezija

Letos bomo obhajali 25. obletnico smrti priljubljene svetnice matere Terezije. Po eni strani je težko verjeti, da je od njene smrti minilo že četrt stoletja, po drugi pa je poučno opazovati, kako še naprej vpliva na ljudi po vsem svetu. Njeno ime je učinkovito v številnih jezikih, zato jo lahko počastijo starši v različnih državah in po njej poimenujejo svoje novorojenke.

Obletnica smrti sv. matere Terezije pa, zanimivo, sovpada še z enim pomembnim dogodkom v indijski zgodovini: leta 2022 bomo obhajali 75. obletnico indijske neodvisnosti, zato se zdi še posebej primerno, da istočasno počastimo tudi redovnico, ki je v tolikšni meri vplivala na življenje indijskega naroda.

Mother Teresa

3Diana

Še en pomemben dogodek, ki ga obeležujemo v letošnjem letu, je 25. obletnica smrti princese Diane, ki je umrla istega leta kot njena prijateljica, mati Terezija. Pričakujemo, da bomo Dianino ime v pričakovanju četrtstoletne obletnice njene smrti letos slišali kar pogosto, in morda bo to navdihnilo mlade starše, da bodo svojo novorojenko poimenovali po priljubljeni angleški princesi.

Če vam je ime všeč, niste pa prepričani, ali je kakorkoli povezano s krščansko vero, naj vas potolažimo: v 13. stoletju je živela dominikanska redovnica in redovna ustanoviteljica po imenu Diana.

4Viktorija

Neverjetnih 500 let je že minilo, odkar je ladja z imenom Viktorija kot prva uspešno objadrala svet in človeštvu ponudila priložnosti za odkritja onkraj sleherne domišljije. Morda vas ravno ne privlači misel, da bi svojega otroka poimenovali po ladji, toda zgodba za imenom tega veličastnega plovila je izjemno pomenljiva.

Viktorijo je slovitemu raziskovalcu Ferdinandu Magellanu podaril sveti rimski cesar Karel V. Magellan je prisegel svojo zvestobo kralju v cerkvi Santa Maria de la Victoria de Triana v španski Sevilli, po svetišču pa je poimenoval tudi svoje plovilo.

5Amelija

Neustrašna pilotka Amelia Earhart je pred 90 leti sama preletela Atlantski ocean. Njena pogum in odločnost sta bila odličen zgled, kaj vse lahko mlade ženske dosežejo, tako njene sodobnice kot tudi prihodnji rodovi.

Če pa želite temu ljubkemu imenu dodati še versko globino, je v 8. stoletju na območju današnje Belgije živela sv. Amelija, ki je bila, podobno kot pogumna Earhartova, močna in odločna ženska. Mlada lepotica se je uspešno upirala dvorjenju prihodnjega kralja Karla Velikega, ki ji je po naključju zlomil roko. Ta se je, čudežno, zacelila sama od sebe.

Podobno kot Earhartovi je tudi sv. Ameliji kot prvi uspel dosežek na področju transporta – legenda pravi, da je prečkala reko na hrbtu velikanske ribe! V letošnjem letu obhajamo 1250. obletnico njene smrti in po našem mnenju bi bila Amelija zelo primerno ime za deklice, rojene v letu 2022.

6Roza

Ne moremo si kaj: letos mineva 25 let, odkar so milijoni gledalcev po vsem svetu občudovali mlado Rose, ki jo je v znamenitem filmu upodobila angleška igralka Kate Winslet, kako je za las ubežala grozljivi smrti na potapljajočem se Titaniku.

Film je bil velika uspešnica in Rosina zgodba je ganila mnoge ljudi. Čeprav izmišljena, nam je bila glavna junakinja v navdih, naj tudi v najbolj tveganih okoliščinah nikoli ne izgubimo upanja.

Še pomembneje pa je, da je Roza zelo pomenljivo ime v Katoliški cerkvi: tako se je imenovala najlepša cvetica od vseh — sv. Roza iz Lime.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
imenarojstvosvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.