Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Da bodo vsakoletne zaobljube postale dolgotrajne navade

Jacob-Lund-1.jpg

Jacob Lund | Shutterstock

Patricija Kavčič - objavljeno 14/01/22

Predstavljamo nekaj aplikacij, ki bodo našim novoletnim sklepom dale trdnost

Ne glede na to, kako ga doživljamo, je novo leto tudi nov začetek. Slaba vest, nakopičena med prazniki, udari na plano in tako se rodijo nič kaj izvirne, a vsekakor dobre novoletne zaobljube. Bolje bomo skrbeli za zdravje, organizirali svoj čas in denar, izboljšali molitveno življenje … Namesto ironije in zavijanja z očmi zavihajmo rokave in stvari končno vzemimo resno. Marsikdaj nam je pri tem lahko tehnologija v spodbudo in pomoč.

Uravnotežena prehrana

Nehajmo se slepiti, da sumljive bližnjice do uravnotežene prehrane delujejo. Kritičnost je tu izjemno pomembna. Slovenska aplikacija Prehranski navigator upošteva našo različnost in se prilagaja posamezniku. Na začetku je sicer treba vnesti nekaj podatkov o sebi, vendar nam aplikacija v zameno za to pove, kaj naše telo zares potrebuje.

Čez dan beležimo, kaj smo zaužili, in aplikacija računa uravnoteženost naše prehrane po hranilnih snoveh. Če bomo to beležili nekaj časa, nam bo uravnotežen jedilnik prej ali slej prešel v kri. Navigator je v pomoč tudi ljudem z diabetesom in alergijami – v skladu z dieto aplikacija ob izbiri živila izpiše opozorilo o primernosti.

Športni podvigi

Če želimo začeti migati kar doma, a ne vemo, kako se lotiti, nam bo prav prišla aplikacija, kot je Home Workout proizvajalca Leap Fitness Group. Več kot 2,3 milijona uporabnikov ji je dodelilo oceno 4,9. Izbiramo lahko med treningi za različne mišične skupine ter določimo, koliko časa bomo namenili telovadbi, aplikacija pa nam na podlagi naših izbir in telesne pripravljenosti sestavi primerno vadbo.

Pri tovrstnih orodjih, ki jih kar mrgoli, velja enako kot pri prehrani – velika mera kritičnosti. Preden se odločimo za aplikacijo, preverimo, kdo jo je ustvaril. Nihče se ne loti telovadbe, da bi si naredil več škode kot koristi, kajne?

Bližje Bogu

Verjetno vsak katoličan stremi k temu, da bi čas vlagal tudi v odnos z Bogom. Celo usmerjanje k Bogu je lahko naloga aplikacij. V slovenskem jeziku imamo aplikacijo Sveto pismo. Ponuja ogromno bralnih načrtov, ki nas spodbujajo, da vsak dan preberemo svetopisemski odlomek ali dva, ter kratko razmišljanje. Beremo lahko sami, s prijateljem ali skupino. Tako se med seboj spodbujamo in povežemo, lahko pa si tudi podelimo misli ob prebranem.

Če angleščina za vas ni težava, pa vsekakor preverite tudi Hallow. Aplikacija združuje tako rekoč vse, kar si lahko zamislimo – rožni venec, dnevno Božjo besedo, kratke molitve in daljše meditacije, nedeljske pridige, glasbo, devetdnevnice in še in še. Naj naš odnos z Bogom zacveti!

Finance

Ob odločitvi, da bi radi tudi finance nadzorovali s pametnim telefonom, Excelove tabele niso več najprijaznejša možnost. Med učinkovito zastavljenimi aplikaciji je tudi slovenska Toshl Finance. Na preprost način nam pomaga beležiti stroške in prihodke ter nadzoruje porabo. Predvsem popotniki se bodo razveselili tudi informacije, da aplikacija deluje v katerikoli valuti, kar močno olajša spremljanje financ celo na potovanjih v tujini.

“Letos bom več bral”

Znano? Malo je ljudi, ki jim uspe v enem letu prebrati toliko knjig, kot bi si želeli. Toda pri marsikom bi deloval preprost trik, ki ga najučinkoviteje izvedemo kar sami na sebi. Prvi korak: na telefon si naložimo aplikacijo mCOBISS. Drugi korak: v iskalnik vpišemo avtorja ali naslov knjige, ki jo želimo prebrati. Tretji korak: knjigo rezerviramo, še preden racionalno razmislimo, zakaj nimamo časa za branje. Četrti korak: knjiga nas že čaka v knjižnici, zato imamo dober izgovor – tokrat ZA branje. In časa bo kot po čudežu seveda dovolj.

Nova znanja

Naučila se bom novega jezika, vsak dan bom spoznal eno novo umetniško delo, začela bova vrtnariti … Pa dajmo! Za sproščeno učenje jezikov je med aplikacijami nepremagljiv prikupen Duolingo, pri urjenju glasbenega posluha Perfect Ear … Za skorajda katerikoli hobi se najde priročna aplikacija. Pa vendar, če lahko nova znanja in veščine pridobimo tudi brez buljenja v zaslon, vsekakor razmislimo o tej nadvse privlačni možnosti.

Celoten prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.