Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Srečala se je s človekom, ki nosi obraz njenega moža

23472958_1899302233418087_1827289610275543344_n.jpg

@Estamos Unidos | Facebook

Dominika Cicha - objavljeno 16/01/22

"Vaš dar ne bo zaman," je dejal Andy Sandness 16 mesecev po operaciji vdovi moškega, ki mu dolguje novo življenje

Lilly Ross se je obotavljajoče nasmehnila v kamero. “Nisem pripravljena na to,” je rekla. Bala se je, da jo bo srečanje z moškim, ki je zaradi njene odločitve prejel novo življenje, spomnilo na obdobje pred 16 meseci. Ko pa je Andy Sandness stopil v sobo in k njej iztegnil roke, je izginil ves njen stres. Njuni tragediji se prepletata v eno zgodbo, zdaj sta kot družina.

Andy Sandness. Poskus samomora

23. decembra 2006 se je Andy, izčrpan od depresije, odločil vzeti si življenje. Napil se je, nato pa iz omare potegnil pištolo in se ustrelil v obraz. V istem hipu je spoznal, da je naredil veliko napako. Ko so se policisti čez nekaj trenutkov pojavili v njegovi hiši, jih je hotel prositi, naj ga ne pustijo umreti. Vendar ni mogel več govoriti.

Izgubil je nos, spodnjo čeljust, vse zobe in nekaj odstotkov vida. Ko se je zbudil v bolnišnici, je na roki začutil roko svoje matere – vedno močne ženske. Takrat pa je bila na njenem obrazu zapisana nepredstavljiva bolečina. Oprosti, je brala poševne črke, ki jih je napisal njen sin. “Rada te imam, v redu je,” je zašepetala. Andy pa je razmišljal zgolj o veliki bolečini, ki jo je zadal svoji družini.

Calen Ross. Darovalec organov

10 let zatem si je življenje vzel 23-letni lovec Calen “Rudy” Ross. Njegova žena Lilly je bila stara 19 let in osem mesecev noseča s fantkom Leonardom. Težko si je predstavljati njeno trpljenje. Toda vedela je, da bi njen mož privolil v darovanje svojih organov, zato je hitro podpisala ustrezne dokumente. Zahvaljujoč tej odločitvi je več bolnikov dobilo priložnost za novo življenje.

Ena izmed teh oseb je bil Andy Sandness, ki je v desetih letih je prestal 23 operacij obraza, vendar še vedno ni bil videti kot zdrav človek. Nosna proteza mu je kar naprej padala, lažna brada pa je preveč izstopala. Ni presenetljivo, da se je Andy redko pojavljal v javnosti.

Nazadnje so ga uvrstili na čakalni seznam za presaditev obraza, na katero bi moral čakati predvidoma pet let. Vendar je po petih mesecih prejel telefonski klic s sporočilom. Krvna skupina, barva kože, tekstura obraza, starost – vse je bilo skoraj identično. Andyjev zdravnik dr. Samir Mardini je dejal, da bi lahko bila Calen in Andy bratranca!

https://www.facebook.com/EstamosUnidos21/photos/a.1148118125203172/1899302233418087/?type=3

Presaditev obraza v kliniki Mayo

Operacija je trajala 56 ur. Začela se je v petek zvečer, končala v ponedeljek zjutraj, v njej je sodelovalo 60 specialistov.

Vse je potekalo po načrtih. Ko si je Andy končno upal pogledati v ogledalo, je zapisal: “Sploh nisem pričakoval takšnega rezultata.” Zdaj se zahvaljuje za novo življenje. Svojega videza se ne sramuje več. “Sovražil sem obisk množičnih krajev,” pravi. “Zdaj samo širim krila in počnem stvari, ki sem jih pogrešal: hodim v restavracije in plesat.”

Zakaj je Andy privolil v srečanje z Lilly, vdovo svojega donatorja? “Želel sem vam pokazati, da vaš dar ne bo zaman,” ji je rekel. Da bi izrazil svojo hvaležnost, se je odločil, da bo vsaj finančno podprl izobraževanje malega Leonarda.

Tudi za Lilly je bilo to srečanje posebno. Ko se je dotaknila obraza, ki ji je bil nekoč tako blizu, je začutila olajšanje; s tem je lahko končala neko življenjsko poglavje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredilaVeronika Snoj.

Tags:
samomor
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.