Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

S temi besedami je Janez Pavel II. podpiral vse nosečnice

POPE AUDIENCE JUNE 05

Antoine Mekary | ALETEIA | I.MEDIA

Philip Kosloski - objavljeno 18/01/22

Sv. Janez Pavel II. je že na začetku svojega papeževanja spodbujal ljudi, naj nosečnice obdajo z ljubeznijo in podporo ter jim pomagajo odpraviti dvome in strahove, ki jih občutijo mnoge bodoče matere

Le nekaj mesecev po izvolitvi na papeški položaj je sv. Janez Pavel II. začel spodbujati ljudi, naj po svojih najboljših močeh nudijo oporo vsem nosečnicam.

Svojo spodbudo je izrekel ob praznovanju božičnih praznikov in med prvo splošno avdienco v letu 1979.

O tem vprašanju je spregovoril kot o “glasnem kriku” in “nenehnem izzivu”.

“Dejstvo, o katerem govorim, je glasen krik, nenehen izziv posameznikom in ljudem na splošno, morda še posebej v tem času, ko se od bodoče matere pogosto pričakujejo veliki dokazi o njeni moralni doslednosti. Toda kar olepševalno imenujemo ‘prekinitev nosečnosti’ (splav), tega ne moremo vrednotiti z resnično človeškimi merili, razen tistimi, ki veljajo za moralen zakon, torej z merili vesti.”

Sv. Janez Pavel II. nato pojasni, kaj bi moral po njegovem mnenju vsak posameznik storiti za nosečnice.

Posledično matere, ki je tik pred rojstvom otroka, ne smemo pustiti same z njenimi dvomi, težavami in skušnjavami. Stati ji moramo ob strani, tako da njena vest ne bo obremenjena, da najbolj temeljna vez človekovega spoštovanja do volje posameznika ne bo uničena. Takšna je pravzaprav vez, ki se začne v trenutku spočetja, in rezultat tega je, da moramo vsi, na neki način, stati ob strani vsaki materi, ki bo rodila; in nuditi ji moramo vso pomoč, ki je na voljo.

To se dotika samega bistva problema, saj mnoge ženske, ki želijo opraviti splav, to storijo zaradi pomanjkanja podpore družbe, pa tudi vsakega izmed nas.

Vprašati bi se morali, v kolikšni meri podpiramo nosečnice in ali zanje dovolj storimo v svojem domačem okolju. Ni treba, da čakamo na vladne programe, že zdaj lahko začnemo nuditi podporo ženskam v naši sredini, ki morda razmišljajo o splavu.

Podpora ženskam ostaja ena ključnih nalog v prizadevanjih za odpravo splava.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
Janez Pavel II.nosečnostpomočsplav
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.