Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ste že obupali nad svojimi novoletnimi zaobljubami? Ni še prepozno, da jih uresničite

NEW YEARS RESOLUTION

Shutterstock

Valerija Trček - objavljeno 18/01/22

Ste že prelomili svoje novoletne zaobljube? Ne skrbite, še vedno imate dovolj časa, da se vrnete na pravo pot in se celo leto držite svojih ciljev

Psihologinja in vedenjska znanstvenica Ayelet Fischbach pravi, da novoletne zaobljube pogosto ne uspejo, ker si izberemo cilje, ki se jih bojimo uresničevati vsak dan. Če želimo resnično slediti svojim zaobljubam, si moramo izbrati cilje, ki nas navdušujejo.

“Ključni dejavnik, ki smo ga našli [v naši raziskavi] in ki napoveduje uspeh vaših zaobljub, je notranja motivacija,” pravi.

Ampak to je šele prvi korak. Ayelet v svoji novi knjigi Get it done: Surprising Lessons from the Science of Motivation (Naredi to:Presenetljive lekcije iz znanosti o motivaciji, op. a.) izpostavi, da moramo biti pri postavljanju novih ciljev pozorni na štiri ključna področja.

1Postavite si cilje, ki niso opravila

Najprej si postavite ti dve vprašanji:

  • Ali moji cilji ustrezajo osebi, kakršna sem, in ali so cilji idealni za osebo, kakršna upam, da bom postal?
  • Ali lahko naredim svoje cilje bolj razburljive, tako da se osredotočim na to, kar poskušam doseči, namesto na sredstva, s katerimi jih želim doseči?

Ko si zadate cilje, ki vam niso preveč všeč, poiščite način, ki vam bo prinesel nagrado ali takojšnje zadovoljstvo. Na primer, če želite več telovaditi, poskusite v rutino vadbe vnesti glasbo, poslušajte podkaste ali zvočne knjige. Tako boste med vadbo uživali ob poslušanju nečesa, kar vam je všeč.

2Napadite “problem sredine”

Ko sprejmemo zaobljubo, so začetki in konci cilja jasno označeni in določeni. Problem pa nastane pri “sredinah” cilja, saj so te pogosto dolge in slabo opredeljene.

In to je težava, saj zaradi tega veliko ljudi svoje cilje hitro opusti, ker se jim ne zdijo več smiselni. Zato moramo “napasti sredino”, tako da si postavimo manjše, vmesne cilje, ki nam, ko jih dosežemo, dvignejo motivacijo. Ti podcilji so lahko mesečni, tedenski, lahko celo dnevni.

Če želite v tem letu privarčevati denar, je mesečni cilj varčevanja verjetno veliko bolj dosegljiv kot letni cilj varčevanja. Tako si varčevanje porazdelite na manjše enote in lažje dosežete cilj.

3Vadite samokontrolo

Ko vadite samokontrolo, morate poznati svojega sovražnika. Zastavite si ti dve vprašanji:

  • Katere so moje glavne skušnjave?
  • Katere so situacije, v katerih bom najverjetneje podlegel tem skušnjavam?

Ko poznate odgovore na zgornji vprašanji, se zavežite, da se boste upirali skušnjavam. In ko vam to uspe, se nagradite.

4Imejte podporni sistem

To, da si ustvarite sistem socialne podpore okoli vašega cilja, je ključnega pomena. “Prisotnost drugih vpliva na našo motivacijo, tudi če fizično niso z nami,” pravi Ayelet Fischbach.

Na primer, če imate na mizi fotografijo ljubljene osebe, vam pogled nanjo prinese olajšanje in spodbudo. To povzroči, da se počutite, kot da vas opazujejo, čeprav ni nikogar ob vas.

“Takšna izkušnja pa vas motivira, da delate dobro in naredite več, ter dodatno poveča vaše sodelovanje, poštenost in velikodušnost.”

Ni še prepozno. Lahko vam uspe! 😊

Vir: CNBC

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.