Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Pametni 9-letnik zasnoval aplikacijo za avtističnega bratca

193116003_10225405683749779_3134483376739999144_n.jpg

Facebook profil Kirsty Nestor | ZAJEM ZASLONA

Tina Martinec Selan - objavljeno 20/01/22

Za avtističnega bratca je sam razvil aplikacijo za sporazumevanje

Pogosto so najbolj preproste ideje tudi najboljše. V družini Porter iz Anglije se je preproste, a genialne rešitve domislil devetletni Sean.

Šestletnik ni govoril, ampak samo jokal in kričal

Družina Porter ima štiri dečke, dva od njih imata avtistično motnjo. Seanov tri leta mlajši bratec Adam ima težjo obliko avtizma. Adam praktično ne govori, temveč samo joka in glasno kriči, ko kaj potrebuje, želi, ko ga kaj boli ali mu ni udobno. Kar 40 odstotkov otrok s tovrstno avtistično motnjo ne govori. Družini sta njegova nezmožnost komunikacije z njimi in nenehno ugibanje njegovih želja predstavljala velik stres.

Sean je v šoli preteklo jesen pri predmetu računalništvo dobil nalogo, da sestavi preprosto računalniško igrico. Oče Liam je med pandemijo izgubil delo in je imel več časa za ukvarjanje z otroki, zato je Seana naučil osnov računalniškega kodiranja. Namesto preproste naloge, ki bi jo lahko sestavil za šolski projekt, se je Sean odločil, da bi raje ustvaril aplikacijo, s katero bi pomagal svojemu šestletnemu bratcu Adamu, da bi lahko komuniciral z družino.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10225405683709778&set=pb.1255139057.-2207520000..&type=3

Odkar ima aplikacijo za sporazumevanje, se hitreje razvija

To je tudi storil. Preprosta aplikacija ima nekaj sličic, ki prikazujejo, kaj bi Adam lahko želel ali potreboval: hrano, pijačo, stranišče, nekatere izmed njemu najbližjih ljudi in tako dalje.

Ko kaj potrebuje, lahko Adam družini samo pokaže s prstom na sličico in ta ga takoj razume. Oče Liam pravi: “Odkar ima Adam možnost, da z nami komunicira prek aplikacije, si nas upa prositi več stvari, poleg tega pa je njegov razvoj sedaj hitrejši.”

Aplikacija je širše uporabna

Sean se zaveda, da bi ta aplikacija lahko služila tudi drugim otrokom s podobnimi diagnozami, a za vsakega otroka bi morala biti aplikacija personalizirana.

Mama Kristy razloži: “Aplikacija bi bila res koristna mnogim, če bi lahko bila prilagojena vsakemu avtističnemu otroku posebej. Otroci z avtizmom imajo namreč zelo specifične želje in zahteve, želijo npr. točno določeno pijačo, ne kar katerokoli, želijo jo piti iz točno določenega kozarca, iz katerega vedno pijejo, in tako dalje.”

Sean je že izdelal dve dodatni tablici za dva druga avtistična otroka, v delu pa ima že tretjo. Želi si, da bi njegov izdelek lahko prišel do vseh otrok, ki ga potrebujejo. Tudi ravnateljica njegove šole je seveda naravnost navdušena nad svojim učencem.

“Ta mladi mož se je domislil in zasnoval aplikacijo za otroke, ki ne govorijo. To je neverjetno. Naročila sem mu, naj se me spomni, tudi ko bo slaven in bogat,” je navdušeno sklenila. Ko bo odrasel, si Sean želi postati razvijalec računalniških iger.

Vir: Speak With Sean

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.