Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kam z darilom, ki nam ni všeč

shutterstock_1949612980.jpg

Shutterstock

Merche Crespo - objavljeno 22/01/22

Darila bi morali vedno sprejemati s hvaležnostjo. Toda kaj storiti, če ne ustrezajo našemu okusu ali potrebam?

Ni dvoma, da je večina daril, ki jih prejmemo ob rojstnih dnevih in posebnih priložnostih, danih iz srca. In res bi jih morali sprejeti s hvaležnim srcem.

Vrlina

Pravzaprav je obdarovanje umetnost, tako za tistega, ki darilo da, kot za tistega, ki darilo prejme. V tem smislu je umetnost, saj gre za usklajevanje vrlin: velikodušnosti in dobrega okusa tistega, ki darilo prinese, ter hvaležnosti obdarovanca.

Toda v poštev pridejo tudi druge vrline, kot so skromnost, jasnost ali objektivnost. Ali potrebujemo ta predmet? Vsekakor vsi radi prejemamo darila. Vendar pa nekatera od njih morda ne ustrezajo naši osebnosti ali stilu. Lahko se zgodi tudi, da je darilo pretirane vrednosti.

Ob nekaterih priložnostih lahko prejmemo darilo, ki ga že imamo in ga zato ne potrebujemo. Pomembno je, da ne shranimo tistega, česar ne potrebujemo, in ohranimo tisto, kar je za nas koristno in prijetno. Temu se reče odgovorna poraba. Če to velja za vas, vam predlagamo več možnosti, kaj lahko naredite s prejetimi darili.

Darilo zamenjajte

Lahko je darilu priložena možnost, da ga zamenjamo za nekaj, kar resnično potrebujemo. Iz tega razloga mora oseba, ki darilo prinese, razmisliti o tem: vedno dajte možnost, da lahko obdarovanec zamenja predmet, če to želi ali če ga mora zamenjati.

Če imamo dovolj zaupanja v osebo, ki nam je dala darilo, lahko težavo preprosto razložimo: “Cenim tvojo izbiro, a to darilo mi žal ne ustreza in ga ne bom uporabljal.” Kdo ve, tudi oseba, ki vam je dala darilo, bo morda zamenjala vaše darilo. Če govorite iskreno in vljudno, ne boste izpadli nehvaležni.

Darilo podarite

Odločimo se lahko tudi za donacijo dobrodelni organizaciji ali pa ga damo nekomu, za katerega vemo, da mu bo všeč ali da ga bo potreboval veliko bolj kot mi. V tem dejanju ni nič slabega. Navsezadnje je pomembno, da ne obdržite daril, ki ne bodo uporabna ali prijetna za vas.

Darilo prodajte

V nekaterih primerih, če se nam darilo ne zdi uporabno ali če je tisto, kar trenutno resnično potrebujemo, denar, lahko predmet prodamo. Zelo verjetno je, da bo odlično služil komu drugemu.

Odgovorna poraba

Gre za spodbujanje odgovorne in racionalne potrošnje. Dajanje in prejemanje daril je navsezadnje zelo dobro, a na prvem mestu je vedno oseba, ki darilo prejme, njene želje in realne potrebe.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.