Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Uspešni ljudje svetujejo, kako najti ravnovesje med kariero in osebnim življenjem

shutterstock_279289790-1.jpg

G-Stock Studio | Shutterstock

Aleteia Poljska - objavljeno 22/01/22

"Ne pozabite, da nihče ni nikoli obžaloval, da ni preživel več časa v pisarni ... zato dobro izkoristite svoj čas"

Helen Tupper in Sarah Ellis sta imeli v času kariere priložnost delati z briljantnimi ljudmi, od katerih sta se veliko naučili. V ključnih trenutkih sta črpali nasvete iz njihovih zgodb, modrosti in nasvetov. Nanje sta lahko računali, ko sta potrebovali spodbudo v pravo smer – ko se je jima je zdela kariera preveč zapletena – in prav z njimi sta slavili svoje uspehe.

Vsakega od teh ljudi sta prosili za najboljši nasvet, ki bi ga lahko dal glede dela. Razvrstili sta jih tematsko in upata, da vas bodo modra opažanja spodaj navdušila in spodbudila k razmišljanju, kot so tudi njiju.

Spodnji odlomki so iz knjige Helen Tupper in Sarah Ellis in se nanašajo na sanjsko službo.

Živite v harmoniji s seboj

“Poslušajte čim več nasvetov, a najmočnejše orodje je vaš notranji filter. Situacijo poznate bolje kot kdorkoli drug. Veselite se, kogar se le lahko, vendar na koncu zaupajte svoji presoji.”

Rosie Warin, predsednica Kin & Co

“Iskreno si priznajte, kaj v življenju cenite in česa ne, in kaj si pravzaprav želite. Vaše poklicne izbire bi vam morale pomagati pri pridobivanju stvari, ki vas zanimajo, in izogibanju stvarem, za katere vam ni mar. Te izbire vam morajo dovoliti, da vas vodijo vaše vrednote, ne pa vas prisiliti, da jih izdate.”

Tom Hampson, direktor marketinga Mamas & Papas

Zaupajte instinktom

“Zaupajte svojim instinktom. Oni so vaš notranji kompas, ki se ga morate naučiti poslušati. Okoli vas se bodo pojavljali ljudje, ki vam bodo govorili, kaj morate storiti in po kateri poti. Upoštevajte njihov nasvet, toda navsezadnje bi vas moral vaš instinkt voditi ne le skozi kariero, temveč tudi skozi celotno življenje.”

Holly Tucker, ustanoviteljica notonthehighstreet in Holly & Co

Osredotočite se ne samo na to, kar počnete, ampak tudi na to, kako to počnete

“Ugled je zgrajen na podlagi dejanj, ne obljub. Ukrepanje je ključnega pomena. Ne pozabite, da nihče ni nikoli obžaloval, da ni preživel več časa v pisarni … zato dobro izkoristite svoj čas.”

David Jones, ustanovitelj You & Mr Jones

“Živi, kot da nič ni predobro ali ni dovolj dobro zate. Ta misel je oblikovala moj način dela. To mi daje pogum, ko nameravam narediti nekaj tveganega, vendar me tudi spomni, da je prav tako pomembno, kako poslujemo in kako v svojo kariero vključimo druge.”

Tash Walker, ustanoviteljica The Mix

“Trdo delaj, a ne bodi oseba, s katero je težko delati.”

Rosie Brown, izvršna direktorica COOK

Vlagajte v odnose z ljudmi

“Ljudem ne bo mar za vaše prioritete, če vam ni mar za to, kar je pomembno njim. Če nekomu dovolite, da gre iskat svoje otroke v šolo, vam bo zagotovo povrnil.”

Jeff Phipps, izvršni direktor ADP

“Če je mogoče, se izogibaj prepirom s sodelavci, saj nikoli ne veš, v kakšnih okoliščinah se vam bodo v prihodnosti križale poti.”

Judith Salinson, članica upravnega odbora NABS

“Vedno se prepričajte, da ste prava oseba za ekipo, ne za delo.”

René Carayol, govornica in strokovnjakinja za vodenje

Sprejemajte drzne korake in odločitve

“Sem podjetnik in značilnost, ki jo najbolj cenim, je, da me ne skrbi negotovost. Vsak dan je malo podoben toboganu z zaporednimi vzponi in padci; vsaka od teh izkušenj je priložnost za učenje.”

Rajeeb Dey, ustanovitelj Learnerbly

“Vedno izkoristite priložnosti in živite, v kar verjamete.”

Katie Kelleher, upravljalka žerjavov

“Bolje obžalovati nekaj, kar si naredil, kot nekaj, česar nisi storil.”

Kate Straker, izvršna direktorica Man AHL

“Bojte se in vseeno pojdite.”

Claire Hilton, generalna direktorica blagovnih znamk in poslovne inteligence pri Barclaysu

Postavite znanje na prvo mesto

“Vaša kariera je vsota vseh ljudi, s katerimi delate in se od njih učite.”

Jon Rudoe, svetovalec pri Evolve Beauty

“Imaš odgovornost do sebe in ljudi, s katerimi delaš, da se še naprej učiš. Ko se učenje konča, je čas, da greš naprej.”

Sarah King, soustanoviteljica Work.by Design 67

“Biti dostojen psiholog – ali dostojno človeško bitje – pomeni prav toliko se učiti o nepoznanem kot dokazovati, kaj že znaš. Šele takrat lahko začutimo iskreno radovednost, presenečenje ali navdih, ki prihaja od drugih ljudi.”

Dr. Ben Hague, psiholog

Oblikujte kariero, prilagojeno vašim potrebam

“Če ne uživate v svoji trenutni karieri, naredite spremembo in skočite na lestev, po kateri se je vredno vzpenjati. In ne čakajte na ugoden trenutek, poskrbite za to takoj izgubljenega časa ni mogoče povrniti. Prav tako ne dovolite, da vam denar narekuje, kaj morate storiti, to je le eden izmed dejavnikov, ki jih morate upoštevati.”

Laurence McCahill, soustanovitelj The Happy Startup School

“Če vaša kariera omogoča prilagodljiv delovni čas, ne naredite napake in omejite delovni teden na štiri dni. V nasprotnem primeru boste za enako količino dela začeli služiti 20 odstotkov manj. Poiščite druge načine za izboljšanje ravnotežja med poklicnim in zasebnim življenjem.”

Sara Bennison, izvršna direktorica Nationwide

Poskrbite, da dobro izkoristite čas

“Vse začnite z razmislekom o tem, kako boste končali. Kaj vam bo pomembno, ko boste pri devetdesetih letih sedeli na klopi v parku?”

Amanda Mackenzie, predsednica Business in the Community

“Delaj, kar imaš rad, a najprej ugotovi, kaj moraš početi. V današnjem svetu je enostavno zamenjati biti ‘zaseden’ s produktivnim. Ko nisem osredotočen ali mi ni jasno, kaj mislim, traja več časa.”

Nicky Raby, igralka

Skrbi zase

“Na prvo mesto postavite svoje duševno in fizično zdravje in si redno zastavljajte naslednja vprašanja: Ali se učim česa novega? Ali se razvijam? Ali imam možnost počivati? Ali imam občutek za smisel svojega dela? Ali se počutim ponosno? Sem prijazna oseba? Ali sem srečen?”

Michelle Morgan, soustanoviteljica Livity, ustanoviteljica Pjoysa

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredilaVeronika Snoj.

Tags:
osebna rastpoklic
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.