Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Če razvijete to sposobnost, boste znali sprejemati boljše odločitve

shutterstock_1727877283-1.jpg

GaudiLab | Shutterstock

María José García Crespo - objavljeno 24/01/22

Dobro prepoznavanje resničnosti vam pomaga sprejemati boljše odločitve, zato je tak tip inteligence vse bolj iskan pri direktorjih in vodjih podjetij

Osnova vsake uspešne poklicne poti je, da znamo sprejemati prave odločitve. Za najuspešnejše ljudi je značilno, da znajo stvari videti jasno in na način, ki ga znajo videti le redki. Pred vsemi drugimi vidijo priložnosti in se na to ustrezno odzovejo.

Ta sposobnost ni toliko povezana z akademsko odličnostjo, temveč s sposobnostjo razumeti spremembe, se prilagoditi in jih znati uporabiti v izboljšanje stanja in v izogib nevšečnostim.

Temu pravimo tudi kontekstualna ali praktična inteligenca, ki je zelo cenjena prav v podjetjih. Kakšni tipi oseb jo imajo in kako jo lahko pri sebi razvijamo? V podjetniškem okolju je vodja s praktično inteligenco nekdo, ki zna svoja dejanja in rešitve prilagoditi trenutni situaciji.

Ne misli, da lahko iste ideje in tehnike uporabi za vsa vprašanja in situacije, temveč ve, da je treba pred vsako odločitvijo nenehno zbirati informacije.

Kaj je kontekstualna ali praktična inteligenca?

Pri merjenju inteligence je bila doslej najbolj priljubljena metoda merjenje inteligenčnega kvocienta, ki se osredotoča na analitične, lingvistične ali matematične sposobnosti posameznika. Vendar obstajajo druge vrste inteligence, ki niso toliko povezane z akademskimi dosežki.

Ameriški psiholog Howard Gardner, avtor teorije raznoterih inteligenc, meni, da obstajajo še druge vrste inteligenc, ki so v delovnih okoljih vse bolj cenjene. Med njimi je čustvena inteligenca, s katero človek bolje obvladuje svoja čustva in se zato bolje prilagaja delovnemu okolju.

Drugi tip inteligence je povezan z intuicijo in izkušnjo, na podlagi katere se dobro prilagajamo neznanim situacijam; to je kontekstualna inteligenca. Eden prvih, ki so o njej pisali, je profesor s priznane univerze Yale Robert Sternberg. V svoji triarhični teoriji inteligence loči tri vrste inteligence:

  • analitično,
  • ustvarjalno,
  • kontekstualno ali praktično, ki je povezana z izkušnjo kot ključnim elementom za uspešno delovanje v resničnem svetu.

Zakaj je praktična inteligenca pomembna?

Svet je s pomočjo spleta medsebojno prepleten in povezan. Pametni telefoni nas še bolj povezujejo in zavedati se moramo, da določene rešitve lahko delujejo pri nas, da pa niso veljavne na globalni ravni. Če se bolj zavedamo konteksta, potem se znamo izogniti napakam, ki temeljijo na predpostavkah.

Profesor harvardske poslovne šole Tarun Khanna praktično inteligenco opisuje kot “sposobnost razumevanja meja svojega znanja in prilagoditve drugačnemu okolju, v katerih se razvija”. Khanna ta pojem uporablja v podjetniškem svetu zato, da na primer pojasni, zakaj nekaj v določenem okolju deluje, v drugem pa ne.

Velikokrat se poskuša z enakimi rešitvami, ne da bi se pri tem upoštevalo kontekst. To lahko pomeni, da se ne upošteva lokalne kulture, drugačnih stališč ali različnih vedenjskih vzorcev, ki lahko priložnost spremenijo v poraz.

Druga značilnost te inteligence je nekaj, kar profesor psihologije s teksaške državne univerze Matthew Kutz imenuje tridimenzionalno razmišljanje. V tem primeru pri reševanju kateregakoli problema “um uporabi retrospektivo, zaznavanje in predvidevanje”.

To pomeni, da strokovnjaki s kontekstualno inteligenco iz preteklih izkušenj z ljudmi, njihovimi vedenjskimi vzorci in obnašanjem pridobijo ugodne informacije. Te potem uporabijo v trenutni situaciji, da bi se odločili, katere bodo njihove najboljše poteze.

Christian-Mueller.jpg

V katerem trenutku svoje kariere bi jo lahko potrebovali?

Tovrstno inteligenco boste potrebovali, ko boste vodili ekipo ali boste začeli uresničevati podjetniški načrt. Kolikor bolje boste namreč znali presojati resničnost, toliko boljše odločitve boste znali sprejemati. Zato ta tip inteligence vse bolj iščejo pri izvršnih direktorjih in vodjih podjetij.

Drugi ugledni profesor s Harvarda, Joseph Nye, je praktično inteligenco že leta 2008 opredelil kot sposobnost razumeti okolico v razvoju in izkoristiti obstoječe težnje. Pri tem je izpostavil sposobnost intuitivne diagnostike, ki vodji pomaga uskladiti taktike s cilji in tako za različne situacije ustvariti inteligentne strategije.

Po njegovem mnenju je razumevanje konteksta bistveno za učinkovito vodenje. “Vodje s praktično inteligenco znajo presoditi, kako se prilagoditi novim valovom in jih pripeljati do uspeha. Priložnosti vidijo tam, kjer jih nihče drug ne vidi, in zato sprejemajo manj tveganj.”

Kako veste, ali imate praktično inteligenco?

Osebe s praktično inteligenco znajo bolje obvladovati nove scenarije kot drugi. Opazijo elemente resničnosti, ki so tuji njihovim tehničnim znanjem, in jih ovrednotijo, preden sprejmejo odločitev. Zaradi tega sprejemajo boljše odločitve.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Življenje ali izkušnje z drugimi kulturami ali delo z ljudmi iz drugačnih kulturnih ozadij spodbuja razvoj praktične inteligence. To je eden od pogojev, ki jih podjetja izredno cenijo. Različne študije kažejo na to, da podjetja, ki stavijo na raznolikost, sprejemajo boljše odločitve, so bolj rentabilna in inovativna.

Če želite vedeti, ali imate to inteligenco in ali jo želite razviti, lahko sledite 12 vedenjskim vzorcem, ki jih je opredelil profesor Matthew Kutz:

Želite razviti svojo praktično inteligenco?

Kutz v svoji knjigi z naslovom Contextual Intelligence (Kontekstualna inteligenca)pravi, da obstajajo trije načini za njeno pridobitev:

  • Zaobjeti kompleksnost in se obdati z različnimi osebnostmi. To pomaga spoznati različna stališča in poveča ustvarjalnost in perspektivo.
  • Biti kritičen do lastnih mnenj, zavedati se, da so lahko pod vplivom lastnih izkušenj in verovanj. Skušati iti onkraj sebe in se postaviti v kožo drugih.
  • Poglobiti poznavanje sveta. Brati, biti obveščen, biti odjemalec kulture, slediti pomembnim osebnostim, ki imajo kaj povedati. Predvsem pa skrbeti, da so naši viri znanja čim bolj raznoliki, da pridobimo globalen pogled na stvari.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.