Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Obiskali smo papeža Frančiška. “Lažne novice je treba zavreči, osebe pa spoštovati”

aleteia druzina in rome audience

Antoine Mekary

Ekipi Družine in Aleteie s članom vodstva globalne Aleteie Jesusom Colino (desno)

Marjan Pogačnik - Lojze Grčman - objavljeno 28/01/22

Vedno je pomembno graditi mostove v iskanju resnice

Papež Frančišek je predstavnike katoliških medijev, ki so sodelovali v projektu konzorcija relevantnih novic, povezanih s covidom, povabil na sprejem. Na avdienci s svetim očetom v Apostolski palači, natančneje Dvorani papeža Klemena, smo bili med približno sto gosti tudi predstavniki Družine in Aleteie.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

https://www.facebook.com/druzinanovice/photos/pcb.167133862303874/167133808970546

Boj za resnico

V govoru je papež pohvalil cilj mednarodnega konzorcija katoliških medijev, da skuša razkrinkati lažne novice ter polresnice in zavajajoče informacije o covidu-19 in etičnih vprašanjih, povezanih s tem.

Dejal je, da množični mediji vse bolj vplivajo na ljudi, zato morajo pri poročanju slediti natančnosti. “Sporočevalci morajo dejstva pozorno opazovati, preveriti njihovo točnost, kritično presoditi vire svojih informacij in nazadnje posredovati svoje ugotovitve,” je navedel misel papeža Pija VI.

Kaj je “infodemija”?

Papež je zatem razmišljal o geslu konzorcija skupaj za resnico. Dejal je, da sporočevalci, ki povezujejo in si izmenjujejo znanje, že ponujajo “začetno obliko pričevanja”. Potožil je nad “infodemijo”, ki je izkrivljanje resničnosti, in sicer kot posledica strahu, ki v naši globalni družbi vodi v kup komentarjev o izkrivljenih, če ne kar izmišljenih novicah.

To, da smo ustrezno obveščeni in da nam drugi pomagajo razumeti situacije na podlagi znanstvenih podatkov in ne lažnih novic, je po besedah papeža Frančiška človekova pravica. Pravo informacijo je predvsem treba zagotoviti tudi najšibkejšim in najbolj ranljivim.

Proti krivicam in lažem, za ljudi

Ob besedi “za” je dejal, da so kristjani vedno poklicani biti proti krivicam in lažem, vedno pa za ljudi. Člane katoliškega konzorcija je spodbudil, naj ločujejo med informacijo in ljudmi, tudi takrat, ko se borijo proti dezinformacijam.

“Lažne novice je treba zavreči, posamezne osebe pa je vedno treba spoštovati, saj novicam pogosto verjamejo brez polnega zavedanja ali odgovornosti.” To je po njegovih besedah evangeljski pristop, ki gradi mostove, krepi mir, predvsem pa išče mir. Dejal je, da je resničnost vedno bolj kompleksna, kot mislimo, zato moramo spoštovati dvome, skrbi in vprašanja, o katerih spregovorijo ljudje, ter jih nikakor ne smemo odpraviti z roko.

Proti ločevanju ljudi

Ob besedi resnica je papež navzoče spodbudil k preverjanju dejstev, posvaril pa pred prepuščanju interesom ali komercialnimi dobički. “Protistrup vsakega potvarjanja je v tem, da pustimo, da nas resnica prečisti. Za kristjane resnica nikoli ni zgolj koncept, ki ima opraviti s sodbo o stvareh. Resnica se nanaša na življenje v celoti.” Sporočevalce je povabil, naj spodbujajo dobro vseh, namesto da ljudi osamljajo, ločujejo in zoperstavljajo.

Ob koncu je papež spomnil na žrtve covida in povabil k molitvi zanje.

Nepozabni vtisi

O vtisih s srečanja s papežem je Tone Rode, direktor Družine, dejal, da je “ganjen in navdušen nad poslanstvom komuniciranja, ki nam je zaupano. To poslanstvo je verjetno eno najlepših, ki si jih lahko kot kristjan predstavljaš – da oznanjaš naprej veselo novico odrešenja. Papež nas je danes res navdušil s čudovitim govorom, kjer nam je jasno pokazal, kaj pomeni deliti resnico z drugimi. Komaj čakam, da se vrnem domov in da nadaljujemo delo.”

Tags:
papež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.