Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 22. februarja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

6 praktičnih nasvetov sv. Frančiška za bolj doživeto mašo

CHURCH

Vitalii Stock | Shutterstock

Ricardo Sanches - objavljeno 29/01/22

Čas pred mašo, med njo in po njej je bistvenega pomena za dejavno udeležbo pri Gospodovem oltarju

Kako pomembno je v polnosti doživeti sveto mašo, so govorili že številni svetniki. Sveti Janez Pavel II., na primer, v okrožnici Cerkev v evharistiji (Ecclesia de Eucharistia) pravi, da “Cerkev živi od evharistije”. Tako sta vsa naša pozornost in ponotranjenje vsega, kar sestavlja čas pred mašo, med njo in po sveti maši, bistvena dejavnika za polno udeležbo pri Gospodovem oltarju.

Pater Pij je napisal tudi pismo eni od svojih duhovnih hčera, da bi ji svetoval, naj v polnosti sodeluje pri sveti maši, da bi se “izognila nespoštovanju in nepopolnosti v Božji hiši”.

Frančišek Saleški in sveta maša

Sveti Frančišek Saleški je bil veliki duhovni mislec 17. stoletja. Napisal je nekakšen praktični vodnik za laike. Gre za knjigo Filoteja ali Uvod v pobožno življenje. Veliko ljudi se zateka k njegovemu premišljevanju po pomoč pri vsakodnevni duhovnosti.

V enem od poglavij knjige sveti Frančišek ponuja šest praktičnih nasvetov za tiste, ki želijo v polnosti doživeti sveto mašo. Gre za naslednje točke:

Od začetka do duhovnikovega prihoda pred oltar: pripraviti se moraš skupaj z njim, kar pomeni, da se potopiš v božjo navzočnost, prepoznaš svojo nevrednost in prosiš odpuščanja za svoje napake.

Od trenutka, ko duhovnik pride pred oltar, do evangelija: razmislite o prihodu in življenju našega Gospoda na tem svetu in naredite preprost in splošen premislek.

Od evangelija do veroizpovedi: s pomočjo pridige razmišljajte o našem Rešeniku, potrdite, da želite živeti in umreti v veri in pokorščini ter v zedinjenju s sveto Katoliško cerkvijo.

Od veroizpovedi do očenaša: osredotočite se na višek svete maše: sveto evharistijo.

Od očenaša do obhajila: trudite se, da bi v svojem srcu prebudili številne želje po tem, da bi bili vedno skupaj in združeni z Gospodom, večno ljubeznijo.

Od obhajila do zaključka svete maše: zahvalite se Bogu za njegovo utelešenje, življenje in ljubezen, ki vam jo izkazuje v tej sveti daritvi. Iskreno ga prosite, naj bo vedno naklonjen vam, vašim sorodnikom, prijateljem in celotni Cerkvi; ponižno in z vsem srcem prejmite blagoslov, ki vam ga daje Bog po svojem služabniku.

Uporabite to metodo že pri naslednji maši in preizkusite, ali res deluje. 😉

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
sveta mašasvetnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.