Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Je mašni namen vreden več kot osebna molitev?

MSZA ŚWIĘTA

l i g h t p o e t | Shutterstock

Anna Malec - objavljeno 09/02/22

Lahko naročimo mašo tudi za to, da bi si sosed zlomil nogo in se spametoval?

Matej se je soočil z ločitvijo. Čustva in spomini mu niso pustili spati. Čeprav sta se z ženo razšla sporazumno, sta kljub vsemu drug drugega globoko ranila. Čutil je, da njegovo opravičilo ni veliko spremenilo. Po nekaj tednih se je odpravil v župnišče in storil to, kar se mu je v tistem trenutku zdela najboljša stvar, ki bi jo lahko naredil: naročil je mašo za to, da bi mu žena odpustila. Molil je zase in zanjo.

Zdaj, več let pozneje, pravi, da je takrat v srcu občutil mir in upanje. Z ženo sicer ni imel več stika, vendar je kljub temu večkrat molil zanjo, z vero, da bo skupna molitev Cerkve obrodila dobre sadove.

Njegov mašni namen ni najbolj vsakdanji. Po besedah duhovnikov najpogosteje naročamo maše za pokojne.

Lahko naročim mašo za karkoli?

V župnišče lahko pridemo s prošnjo za mašo za skoraj vsak namen. No, skoraj vsak – Kanonsko pravo določa, da mora namen biti v dobro Cerkve in skupnosti vernikov.

Če imamo recimo konflikt s sosedom in bi radi naročili mašo s prošnjo, da bi si sosed zlomil nogo in se spametoval, to seveda ne bo šlo. Za istega soseda pa lahko kljub konfliktu naročimo mašo in prosimo za blagoslov.

Obstajajo tudi t. i. “sporni nameni”. Takšen primer bi bila recimo prošnja za mašo, s katero bi prosili za večno življenje Josipa Stalina, pojasnjuje poljski vikar Dominik Maciejczyk. Cerkev ne ve, ali se je Stalin v zadnjih trenutkih obrnil k Bogu, toda takšen namen bi prinesel zgolj škandal, nesporazum in jezo, pravi. V takšnih situacijah lahko namesto tega duhovnik predlaga obhajanje maše “po Bogu znanem namenu”.

Izogibamo se tudi namenov s političnim prizvokom, poudarja poljski vikar Jaroslaw Gawronski. “Eno je moliti za voditelje, drugo pa reči, da bo na volitvah zmagala določena stranka. Evharistija mora biti občestvo med udeleženci in občestvo z Bogom in ne sme ločevati.”

Nameni za vsakdanje življenje

“Verniki se zelo redko zavedajo, da je mogoče naročiti mašo v namene vsakdanjega življenja,” pravi Dominik Maciejczyk. “Prošnje po zdravju se največkrat pojavijo, ko ga kdo izgubi. Zahvale za obletnico poroke ali rojstvo otroka so precej redke. V ta namen darujejo verniki, ki se ponavadi bolj zavedajo pomena svete maše,” pravi.

Kljub temu obstajajo izjeme. “V moji nekdanji župniji je oče redno naročal maše ob obletnici krsta vsakega od svojih otrok in počastil Boga za ta dar,” pravi Maciejczyk.

Podobno zgodbo starejšega gospoda pozna Jaroslaw Gawroński. “Vsako leto je ob obletnici krsta naročil mašo v cerkvi, kjer je bil krščen.” Zgodi se tudi, da stari starši molijo za svoje vnuke, pa naj bo to ob izpitih ali ob rojstnih dnevih, dodaja.

WEDDING-MASS-FR265408S.jpg

“Med mašo lahko prosite Boga za vse, kar nas zadeva. Za spravo s prijateljem, za večjo ljubezen do moža ali žene, rešitev spora v službi, življenjskega sopotnika, uspešno operacijo, iskanje stanovanja – vse to je naše vsakdanje življenje. Lahko se tudi zahvalite za še eno leto srečnega zakona, rojstvo otroka, opravljen izpit, …”

“Najpogostejši namen je za zdravje, saj je to najpomembnejše. Potem se pogovorim z osebo in predlagam molitev za druge stvari. Sprašujem, kaj ima oseba trenutno v mislih. Ponavadi se izkaže, da ljudje pridejo s to najpogostejšo namero za zdravje, v resnici pa imajo veliko resnejše težave, za katere niso mislili, da bi jih lahko prinesli na oltar,” pravi Gawroński.

Kako naročiti mašo?

Naročanje maše je običajno združeno z obiskom župnišča. “Tudi če ne vemo točno, kako naročiti mašo, je dovolj, da pridemo in povemo duhovniku, da imamo namen, a ga ne znamo izoblikovati. Duhovnik nam bo zagotovo pomagal to ubesediti. Pomembno je, da je kratko, preprosto in specifično. Ni treba povedati celega konteksta, dovolj je, da predstavimo bistvo. Bog bo tako ali tako natančno vedel, kaj mislimo,” pojasnjuje Jaroslaw Gawroński.

“Če si ne želimo, da bi vsi v cerkvi vedeli, s kakšnim namenom se maša obhaja, lahko duhovnik mašo reče ‘po Bogu znanem namenu’,” pravi Dominik Maciejczyk. V takem primeru je duhovnik kljub temu dolžan vprašati, kakšen je v resnici namen, da se maše ne obhaja s hudim namenom, kar bi bilo očitno v nasprotju z Božjo voljo.

Zakaj naročiti mašo?

Z obhajanjem evharistije se pridružimo Jezusovi daritvi, postanemo njeni udeleženci in se tako združimo s Kristusom, pojasnjuje duhovnik Michał Lubowicki. “Namen pomeni, da s tem prosimo Boga, da v to zvezo vključi določeno osebo – da je ta zveza v prvi vrsti njegova udeležba,” pravi.

Je torej naročanje maše več kot osebna molitev? “Seveda ni mogoče kar tako reči, da je učinkovitost takšne molitve večja, če je naročen namen,” pravi Jaroslaw Gawronski. Toda v tem primeru k molitvi za ta namen prosimo tudi druge prisotne pri tej maši. “Vemo, da je tam, kjer so dva ali trije zbrani in molijo za isti namen, tudi Sveti Duh. To je lahko razlog za premoč te molitve.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredilaVeronika Snoj.

Tags:
sveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.