Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Razmišljal je o evtanaziji, zdaj pa se odpravlja po medaljo na paraolimpijske igre v Pekingu

VICTOR GONZALEZ SNOWBOARD

Paralympic Games | YouTube

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 16/02/22

Victor González bo edini španski udeleženec na zimskih paraolimpijskih igrah marca v Pekingu. Športnik, ki ga je prizadela kvadriplegija, je pred tem razmišljal o evtanaziji

Victor González je imel leta 2015 hudo nesrečo, ki mu je spremenila življenje. Med deskanjem je zadel v goro snega. Padel je na glavo in si zlomil dve vratni vretenci. Ni se mogel več premikati.

Pripeljali so ga v bolnišnico, kjer so ga zdravniki takoj sprejeli v operacijsko sobo. Zanj niso imeli dobre novice: povedali so mu, da ima kvadriplegijo.

Paraliza in misli o evtanaziji

González se je zlomil in ni mogel sprejeti dejstva, da bo odvisen od drugih ljudi. “Nič nisem mogel narediti,” pravi. Razmišljal je o evtanaziji, ni želel biti v breme svojcem. “Želel sem umreti, da ne bi bil v breme svoji družini. Bil sem prepričan, da želim umreti. Na srečo sem še vedno živ in uživam,” pravi.

Deskanje je bilo zanj življenje, vodil je šolo deskanja. Po nesreči, v kateri si je zlomil dve vretenci in izgubil 30 odstotkov čutnih in motoričnih sposobnosti, preprosto ni videl več prihodnosti.

“Nisem želel preživeti preostanka življenja v postelji, brez sposobnosti premakniti mišic, govoriti, in pogojevati življenje moje družine,” pravi.

Misel na evtanazijo ni bila enodnevna muha, vendar jo je premagal še v bolnišnici, kjer je nekega dne mami obljubil, da bo nekega dne še nastopil na olimpijskih igrah.

Boj za vrnitev v šport

Moč volje in odločnost sta mu pomagala pridobiti nazaj nekaj mobilnosti. Sprejel je svojo novo situacijo in se odločil, da se bo poskušal boriti za svoje sanje.

Rehabilitacije v bolnišnici, obiske pri fizioterapevtih je spremljal z besedami, ki jih ima še vedno v mislih: “Ne poskušaj, naredi.” Deskanje na snegu, ki mu je pred tem skoraj vzelo življenje, je v tistem trenutku postalo njegova motivacija.

“Sprva nisem mogel premikati ničesar od vratu navzdol, 20 dni po operaciji pa sem začel premikati palec na nogi. Začetki so bili zelo težki. (…) Zelo pomembna sta odnos, s katerim se spopadete s poškodbo, in okolje, v katerem ste. Imel sem srečo, da so moji prijatelji in družina zame naredili vse in še več,” poudarja González. Šport je Victorju omogočil, da je pozabil na nesrečo in trpljenje.

Po medaljo v Peking

González je nastopil že na zimskih paraolimpijskih igrah leta 2018. Takrat je dejal, da upa, da bodo tudi drugi, ki so doživeli podobne nesreče, videli, da lahko napredujejo skozi šport.

Deskar bo edini španski udeleženec na zimskih paraolimpijskih igrah, ki bodo potekale v Pekingu od 4. do 13. marca.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

HOMEWORK
Preberite še:5 pasti dela od doma

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.